Blížia sa nám zima a k chladnému počasiu nie je nič lepšie než teplá a chutná krémová zeleninová polievka. Ktorá zasíti prázdny žaludok a k tomu je to ešte zdravšia varianta.
Krémová zeleninová polievka
Tu je recept na chutnú krémovú zeleninovú polievku:
Prísady:
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 cibuľa, nakrájaná na malé kúsky
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 mrkvy, nakrájané na malé kúsky
- 2 zemiaky, nakrájané na malé kúsky
- 1 lyžička tymianu
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- 1 liter zeleninového vývaru
- 400 gramov zmrazeného hrášku
- 200 ml smotany na varenie
- Soľ a korenie podľa chuti
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
- Na sporáku rozohrejte olivový olej vo veľkom hrnci.
- Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a orestujte ich dozlatista.
- Pridajte nakrájané mrkvy, zemiaky, tymian a mletú sladkú papriku. Orestujte ich niekoľko minút.
- Pridajte zeleninový vývar a varíme spolu, kým zelenina nebude mäkká.
- Po uvarení pridajte zmrazený hrášok a varíme ďalších 5 minút.
- Použite mixér na mixovanie polievky, až kým nebude hladká.
- Vráťte polievku do hrnca a pridajte smotanu na varenie. Zohrejte, ale nevaríte.
- Ochutnajte a podľa potreby pridajte soľ a korenie.
- Podávajte s čerstvou petržlenovou vňaťou na ozdobenie.
Takto si môžete vychutnať výbornú krémovú zeleninovú polievku!
2)
Ingrediencie:
- 2 stredne veľké mrkvy
- 1 zemiak
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 1 menší baklažán
- 1 cuketa
- 1 šálka hrášku (čerstvého alebo mrazeného)
- 1 litr zeleninového vývaru (môže byť aj z kociek)
- 200 ml smotany na varenie
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvé bylinky (petržlen alebo bazalka) na ozdobenie
Postup:
-
Príprava zeleniny:
- Očistite a nakrájajte cibuľu a cesnak nadrobno.
- Mrkvu, zemiak, baklažán a cuketu ošúpte a nakrájajte na kocky.
-
Smaženie:
- V veľkom hrnci zohrejte olivový olej na strednom ohni.
- Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak, a osmažte ich dozlatista (asi 3-4 minúty).
-
Pridanie ďalšej zeleniny:
- Pridajte mrkvu, baklažán a zemiak do hrnca. Smažte ďalších 5 minút, občas premiešajte.
-
Varíme:
- Nalejte zeleninový vývar do hrnca a priveďte k varu.
- Znížte teplotu a varte asi 15 minút, alebo pokým je všetka zelenina mäkká.
-
Mixovanie:
- Do hrnca pridajte cuketu a hrášok a varte ďalších 5 minút.
- Po uvarení, polievku pomocou tyčového mixéra alebo stolného mixéra rozmixujte dohladka.
-
Zjemnenie:
- Pridajte smotanu na varenie a dôkladne premiešajte. Nechajte polievku ešte chvíľu zohriať, ale už nevarte.
-
Ochutenie:
- Dochutíte soľou a čiernym korením podľa chuti.
-
Podávanie:
- Polievku servírujte do misiek, ozdobte čerstvými bylinkami a podávajte s chrumkavým chlebom.
Dobrú chuť!