Ingrediencie:
– 200 g údeného mäsa (napr. šunka, slanina)
– 2 cibule
– 2 mrkvy
– 2 zemiaky
– 1 petržlenový koreň
– 1 lyžica masla
– 1 lyžička mletej sladkej papriky
– 1 lyžička mletej červenej papriky
– soľ a korenie podľa chuti
– 1 liter vývaru (masový alebo zeleninový)
– 2 strúčiky cesnaku
– 1 lyžica drobno posekanej petržlenovej vňate
Krúpová polievka z údeného mäsa
Postup:
1. Údené mäso nakrájame na menšie kúsky. Na panvici rozpustíme maslo a opražíme na ňom cibuľu a cesnak, kým sa nezarumenejú.
2. Pridáme nakrájanú šunku (alebo iné údené mäso) a opečieme ju zo všetkých strán.
3. Zeleninu (mrkvu, zemiaky, petržlenový koreň) olúpeme a nakrájame na malé kocky.
4. Opečené mäso vyberieme z panvice a do výpeku pridáme na kocky nakrájanú zeleninu. Opražíme ju krátko na strednom ohni.
5. Pridáme mletú sladkú a červenú papriku, soľ, korenie a vývar. Všetko premiešame a necháme variť, kým sa zelenina zmäkne.
6. V polievke povaríme nakrájaný zemiak, kým je mäkký.
7. Polievku podľa chuti dochutíme soľou a korením.
8. Nakoniec pridáme drobno posekanú petržlenovú vňať a necháme ju vo vypnutom štedráku stáť, aby sa chute spojili.
Takto pripravenú krupovú polievku z udeneho mäsa môžeme podávať s čerstvým chlebom. Dobrú chuť!