Recept 1: Kuracie prsia s bryndzovou omáčkou a dusenou zeleninou
Ingrediencie:
– 4 kuracie prsia
– 200 g bryndze
– 1 smotana na varenie
– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 1 červená paprika
– 1 žltá paprika
– 1 cuketa
– soľ, čierne korenie
– olivový olej
**Postup (120 slov):**
1) Umyté a osušené kuracie prsia nakrájajte na tenké plátky. Ochutnajte soľou a korením.
2) Na panvici rozohrejte olivový olej a kuracie plátky opečte z oboch strán do zlatista. Uvarené mäso odložte stranou.
3) V tej istej panvici osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak. Pridajte nakrájané červenú a žltú papriku i kolieska cukety a restujte asi 5 minút, kým sa zelenina trošku nezmäkne.
4) V miske zmiešajte bryndzu so smotanou na varenie, omáčku nalejte do panvice so zeleninou a priveďte k varu. Vařte 2-3 minúty, kým omáčka trošku nezhustne.
5) Opečené kuracie plátky vložte do omáčky a nechajte ich prehriať. Podávajte s vašou obľúbenou prílohou, ako je ryža alebo quinoa.
Výhody:
– Spája kuracie mäso s bryndzovou omáčkou, čím vytvára nezvyčajnú chuť.
– Dusená zelenina pridáva jedlu vitamíny, vlákninu a farbu.
– Recept je jednoduchý a rýchly na pripravenie.
Počet kalórií na porciu: približne 450 kcal.
2) Plnené kuracie prsia s bryndzou a sušenými paradajkami
**Ingrediencie:**
– 4 kuracie prsia
– 150 g bryndze
– 50 g sušených paradajok
– 2 strúčiky cesnaku
– 1 lyžica olivového oleja
– soľ, čierne korenie
– čerstvá bazalka na ozdobenie
Postup
1) Kuracie prsia umyte a osušte. Ostrým nožom do nich vytvorte hlboký zárez, aby ste získali „vrecúško“ na náplň.
2) V miske premiešajte bryndzu, nadrobno nakrájané sušené paradajky a prelisovaný cesnak. Okoreníme soľou a korením podľa chuti.
3) Naplňte zárezy v kuracích prsiach pripravenou plnkou. Prebytočnú zmes zabezpečte špáradlom.
4) Plnené kuracie prsia potrite olivovým olejom a vložte do zapekacej misy. Pečte v rúre predhriatej na 180°C približne 25-30 minút, až sú dobre prepečené.
5) Ozdobte čerstvou bazalkou a servírujte s obľúbeným šalátom alebo zeleninovým pyré.
Výhody:
– Plnka z bryndze a sušených paradajok dodáva jedlu šťavnatosť a silnú chuť.
– Vhodné aj na slávnostnejšie podujatia vďaka lákavému vzhľadu plnených pŕs.
Počet kalórií na porciu: približne 380 kcal.
3) Kuracie prsia so špenátovo-bryndzovou omáčkou
**Ingrediencie:**
– 4 kuracie prsia
– 200 g čerstvého špenátu
– 150 g bryndze
– 1 smotana na varenie
– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– muškátový oriešok
– soľ, čierne korenie
– olivový olej
**Postup (105 slov):**
1) Umyté a suché kuracie prsia osoľte, okoreňte a na panvici na olivovom oleji opečte z oboch strán do zlatista.
2) Na tej istej panvici restujte nadrobno nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak. Pridajte čerstvý, nahrubo nasekaný špenát a duste, kým nezmäkne.
3) V miske zmiešajte bryndzu so smotanou na varenie. Pridajte štipku muškátového orieška a vlejte do panvice so špenátom. Priveďte k varu a varte 2-3 minúty, kým omáčka trochu nezhustne.
4) Opečené kuracie prsia dajte do špenátovo-bryndzovej omáčky a nechajte ich prehriať. Servírujte s varenými zemiakmi alebo celozrnným chlebom.
**Výhody:**
– Špenát je mimoriadne bohatý na železo, vitamín K a kyselinu listovú.
– Bryndzová omáčka so špenátom poskytuje lahodnú a výživnú kombináciu.Kombinácia.
Energetická hodnota na porciu: približne 420 kcal.
4) Kuracie filé s brokolicovo-bryndzovým pyré
Suroviny:
– 4 kuracie filé
– 500 g brokolice
– 150 g bryndze
– 50 ml mlieka
– 1 strúčik cesnaku
– soľ, čierne korenie
– olivový olej
Postup (100 slov):
1) Kuracie filé poriadne opláchnite, osušte, osolte a okoreňte. Na panvici rozohrejte olivový olej a kuracie mäso opečte dozlatista z oboch strán.
2) Brokolicu rozkrájajte na ružičky a varte v osolenej vode do polomäkka, približne 5-7 minút. Potom ju sceďte a nechajte vychladnúť.
3) Do mixéra vložte uvarenú brokolicu, bryndzu, mlieko a prelisovaný cesnak. Všetko spolu rozmixujte na hladké pyré a prichuťte soľou a korením podľa preferencií.
4) Opečené kuracie filé servírujte s brokolicovo-bryndzovým pyré, prípadne ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou.
Prednosti:
– Brokolica je bohatým zdrojom vitamínu C, vlákniny a antioxidantov.
– Brokolicovo-bryndzové pyré je vynikajúcou a zdravou alternatívou k bežným prílohám.
Energetická hodnota na porciu: približne 400 kcal.
Záver:
Dúfame, že tieto štyri unikátne recepty na kuracie filé s bryndzovou omáčkou vás inšpirovali a obohatili vašu zbierku zdravých a chutných jedál. Každý recept poskytuje rôzne možnosti kombinácie kuracieho mäsa s bryndzou a ďalšími prísadami, aby ste dosiahli neopakovateľnú chuť a textúru.
Nebojte sa experimentovať a prispôsobiť recepty svojim vlastným preferenciám. Prajeme vám veľa radosti pri príprave a vychutnávaní týchto skvelých jedál!