1. Aromatizované kuracie filety s olivovo-bylinkovou zmesou
Potrebné suroviny:
- 500 g kuracích filetov
- 100 g čiernych olív
- 50 g bazalky
- 30 g parmezánu
- 60 ml olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- Soľ a čierne korenie na chuť
- Šťava z citrónu na okorenenie
Návod na prípravu:
- Na začiatku pripravíme olivovo-bylinkovú zmes. V mixéri zmixujeme čierne olivy, bazalku, parmezán, olivový olej, cesnak, soľ a korenie, kým nedosiahne homogénnu konzistenciu.
- Kuracie filety umyjeme a dôkladne osušíme. Na rozpálenom panvici s trochou olivového oleja ich opekáme z oboch strán do zlatista (približne 6-7 minút na každú stranu). Podľa chuti osolíme a okoreníme.
- Po opečení nanášame na kuracie filety pripravenú zmes a zakryjeme panvicu pokrievkou. Na miernom ohni necháme ešte asi 5 minút, aby sa chute prepojili.
- Pri servírovaní pokvapkáme jedlo čerstvou citrónovou šťavou. Ako prílohu podávame čerstvý šalát s rukolou a cherry paradajkami.
2. Kuracie filety s olivovou omáčkou a kuskusom
Potrebné suroviny:
- 500 g kuracích filetov
- 150 g zelených olív
- 400 ml kuracieho vývaru
- 250 g kuskusu
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 čajová lyžička sušenej bazalky
- 1 čajová lyžička papriky
- Soľ, korenie a olivový olej podľa vlastných preferencií
Návod na prípravu:
- Na panvici rozohrejeme olivový olej a prisypeme nakrájanú cibuľu, ktorú opekáme do sklovita. Následne pridáme kuracie filety nakrájané na kocky a restujeme ich do zlata.
- Potom pridáme nasekaný cesnak, sušenú bazalku, papriku, soľ a korenie. Dôkladne premiešame.
- Do panvice prídame zelené olivy, zalejeme kuracím vývarom a varíme, kým sa kuracie filety úplne neupečú.
- Kuskus pripravíme podľa pokynov: do misy dáme kuskus, zalejeme horúcim vývarom a necháme 5 minút postáť pod prikrývkou.
- Pred podávaním premiešame kuskus s kuracími filetami a olivovou omáčkou. Ozdobíme čerstvou bazalkou.
3. Kuracie filety so zeleninou a olivami na citrónovom masle
Potrebné suroviny:
- 500 g kuracích filetov
- 100 g čiernych a zelených olív
- 1 červená paprika
- 1 cuketa
- 1 cibuľa
- 100 g masla
- 1 citrón
- Soľ a čierne korenie na ochutenie
Návod na prípravu:
- Kuracie filety umyjeme a nakrájame na plátky. Na panvici rozohrejeme maslo, pridáme kuracie filety, posolíme, okoreníme a opečieme do zlatista na oboch stranách.
- Zeleninu (papriku, cuketu a cibuľu) nakrájame na kocky a pridáme k mäsu. Opečieme ich ešte asi 5 minút.
- Pridáme olivy a citrónovú šťavu. Všetko dôkladne premiešame a dusíme 10 minút, až pokiaľ zelenina nezmäkne a kuracie filety sú dôkladne prepečené.
- Servírujeme s čerstvým chlebom alebo ryžou a ozdobíme plátkami citrónu.
4. Kuracie filety s olivami a feta syrom na grile
Potrebné suroviny:
- 500 g kuracích filetov
- 100 g čiernych olív
- 100 g feta syra
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 čajová lyžička oregána
- Soľ a korenie na dochutenie
Návod na prípravu:
- Kuracie filety umyjeme a osušíme. Marinujeme v olivovom oleji, oregáne, soli a korení aspoň 30 minút.
- Na grile predhrejeme grilovaciu dosku alebo panvicu. Kuracie filety grilujeme 6-8 minút z každej strany.
- Medzitým si nakrájame feta syr a olivy. Po ugrilovaní kuracích filetov ich umiestnime na tanier a posypeme fetou a olivami.
- Môžeme podávať s akýmkoľvek šalátom alebo pečenými zemiakmi.
5. Kuracie filety na olivovej omáčke s pečenými zemiakmi
Potrebné suroviny:
- …
Postup:
- Zemiaky dôkladne umyjeme a pokrájame na štvrťky. V miske ich spojíme s olivovým olejom, soľou, korením a rozmarínom. Potom ich rozložíme na plech a pečieme v predhriatej rúre na 200 °C zhruba 30-40 minút, až do získania zlatistého zafarbenia.
- Medzitým si na panvici zohrejeme olivový olej, pridáme nakrájanú cibuľu a kuracie mäso. Opekáme, až kým nezískajú zlatú farbu.
- Nakoniec zapracujeme nasekané olivy a dusíme ich ešte 5-7 minút.
- Kuracie mäso podávame na olivovej omáčke so pečenými zemiakmi a čerstvým šalátom.
6. Kuracie mäso s olivovo-citrónovým marinovaním a kuskusovým šalátom
Ingrediencie:
- 500 g kuracieho mäsa
- 100 g zelených olív
- 1 citrón
- 4 polievkové lyžice olivového oleja
- 250 g kuskusu
- 1 uhorka
- 1 červená paprika
- Soľ, korenie a bylinky podľa vlastného vkusu
Postup:
- Kuracie mäso marinujeme v zmesi olivového oleja, citrónovej šťavy, soli, korenia a nasekaných byliniek najmenej 1 hodinu.
- Kuskus pripravíme podľa pokynov. Po jeho uvarení ho miešame s nakrájanými olivami, uhorkou a červenou paprikou.
- Na panvici opečieme marinované kuracie mäso do zlatista, zhruba 6-7 minút z každej strany.
- Kuracie mäso servírujeme na posteli kuskusového šalátu. Ozdobíme plátkami citróna a čerstvými bylinkami.
7. Kuracie mäso s olivami a slaninou
Ingrediencie:
- 500 g kuracieho mäsa
- 150 g slaniny
- 100 g zelených olív
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie
Postup:
- Slaninu nakrájame na malé kocky a opečieme na panvici dozlatista. Vyberieme a uložíme na papierový obrúsok.
- V tej istej pánvici pridáme olivový olej a kuracie mäso osmahneme z oboch strán, až kým nezíska zlatistú chuť.
- Pridáme na jemno nasekaný cesnak a olivy a varíme na nižšej teplote, až kým sa kuracie mäso prepečie.
- Podávame s chrumkavou slaninou navrch. Ideálne sa hodí k dusenej ryži alebo pečeným zemiakom.
8. Kuracie mäso s olivami a sladkokyslou omáčkou
Ingrediencie:
- 500 g kuracieho mäsa
- 100 g čiernych olív
- 3 polievkové lyžice sójovej omáčky
- 2 lyžice medu
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 1 čajová lyžička zázvoru
- Soľ a korenie
Postup:
- Kuracie mäso marinujeme v zmesi sójovej omáčky, medu, nastrúhaného cesnaku a zázvoru aspoň 30 minút.
- Cibuľu nakrájame na tenké plátky a orestujeme na panvici dozlatista. Následne pridáme kuracie mäso aj s marinádou.
- Po približne 10 minútach varenia pridáme olivy a dusíme ďalších 5 minút, kým sa chute navzájom prepoja.
- Podávame s ryžou alebo rezancami na tanieri.
Tieto recepty ponúkajú rôzne varianty, ako si pripraviť lahodné kuracie mäso s olivami. Nechajte sa inšpirovať a prispôsobte si ich podľa svojho vkusu!
Pre potrebu prípravy:
– 4 kuracie prsia
– 1 pohár olív
– 3 strúčiky cesnaku
– 3 polievkové lyžice olivového oleja
– soľ, korenie, bylinková zmes
Kuracie mäso s olivami
Postup:
1. Kuracie prsia dôkladne očistíme a pokrájame na menšie kusy.
2. Olivy na krájame na kolieska.
3. Cesnak očistíme a nakrájame na tenké plátky.
4. Na panvici zohrejeme olivový olej a na ňom opražíme kuracie kusy.
5. Pridáme olivy a cesnak a dusíme spolu približne 10 minút.
6. Dochutíme soľou, korením a bylinkovou zmesou podľa chuti.
7. Podávame teplé, napríklad s pečenými zemiakmi alebo zeleninovým šalátom.
Dobrú chuť!