Kuracie stehná na plechu

No, mám ťa za sebou! Tu je recept, ktorý z vás urobí kráľa (alebo kráľovnú) kuchyne:

Porcie: 4-6 osôb (alebo 1, ak máte extra hlad)
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 35-40 minút
Celkový čas: 55-60 minút

Ingrediencie:

  • 4-6 kuracích stehien bez kosti a kože (v závislosti od veľkosti a chuti do jedla)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 ČL údenej papriky (voliteľné, ale verte mi, je to zmena hry)
  • 1 ČL cesnakového prášku
  • 1 ČL soli
  • 1/2 ČL čierneho korenia
  • 1/2 ČL sušeného tymiánu
  • 1/4 ČL kajenského korenia (ak máte radi trochu tepla)
  • 1 citrón nakrájaný na kolieska (na servírovanie)
  • Čerstvá petržlenová vňať, nasekaná (na ozdobu)

Inštrukcie:

1. Predhrejte rúru na 220 °C. Áno, je horúca, ale my chceme tú peknú, chrumkavú kožu!
2. Opláchnite tie kuracie stehná a osušte ich papierovými utierkami. Nechceme, aby nadbytočná vlhkosť zničila naše sny o chrumkavej pokožke.
3. V malej miske zmiešajte olivový olej, údenú papriku, cesnakový prášok, soľ, čierne korenie, tymián a kajenské korenie (ak používate). Tu sa stane kúzlo, priatelia!

4. Kuracie stehná položte na veľký plech vystlaný papierom na pečenie alebo hliníkovou fóliou (pre jednoduché čistenie). Môžete ich poukladať do jednej vrstvy alebo urobiť ozdobný vzor – záleží len na vás!
5. Potrite tou lahodnou zmesou korenia celé kuracie stehná, pričom dbajte na to, aby ste ich dostali aj pod kožu. Nehanbite sa; chceme, aby táto chuť prenikla hlboko!
6. Pečte tieto stehná v predhriatej rúre 35 – 40 minút alebo kým nedosiahnu vnútornú teplotu 74 °C. V závislosti od vašej rúry ich možno budete musieť v polovici prevrátiť.

7. Keď je kura hotové, vyberte ho z rúry a nechajte 5-10 minút odpočívať. Toto je kľúčové – chceme, aby sa tie šťavy prerozdelili!
8. Tieto nádherné kuracie stehná podávajte horúce s citrónovou šťavou a posypaním nasekanou petržlenovou vňaťou. Môžete podávať aj s vašimi obľúbenými prílohami, ako je zemiaková kaša, pečená zelenina alebo čerstvý šalát.

Tipy a variácie:

  • Ak chcete extra chrumkavú kožu, grilujte kurča po upečení ešte 2-3 minúty. Dávajte si na to pozor, aby ste sa nespálili!
  • Vymeňte tymian za rozmarín alebo oregano za inú bylinkovú príchuť.
  • Na plech na pečenie pridajte na kocky nakrájanú cibuľu, papriku alebo šampiňóny, aby ste pridali chuť a živiny.
  • Pre pikantné nakopnutie zvýšte množstvo kajenského korenia alebo pridajte do zmesi korenia niekoľko jalapeños nakrájaných na kocky.

Tu to máš, priateľ môj! Jednoduchý, ale pôsobivý recept na kuracie stehná na plechu. Vaše chuťové poháriky (a vaši hostia) sa vám poďakujú. Veľa šťastia pri varení!

 

2) Kuracie stehná na plechu

Kuracie stehná na plechu sú jednoduché a chutné jedlo, ktoré si obľúbia nielen milovníci kuraciny. Pripravujeme ich úplne jednoducho a rýchlo. Na začiatok si pripravíme všetky potrebné ingrediencie:

– 4 kuracie stehná
– 2 lyžice oleja
– soľ, korenie, čerstvo nasekaná petržlenová vňať
– 2 strúčiky cesnaku
– 1 veľká cibuľa
– 2 väčšie rajčiny
– 1 paprika
– 1 lyžica kečupu
– 1 lyžica horčice
– 1 lyžica medu
– 1 lyžica worchestrovskej omáčky
– 1 lyžica vegety

Kuracie stehná na plechu

Kuracie stehná si ošúpeme a umyjeme pod tečúcou vodou. Po osušení ich osolíme a okoreníme podľa chuti. Na plechu si naolejujeme olej a naň pokladáme stehná. Na stehná predpečieme v rúre 25 minút na 180 stupňov.

Počas pečenia si pripravíme zmes z cesnaku, cibule, rajčín a papriky. Všetko nakrájame na menšie kúsky a dáme do misy. Pridáme kečup, horčicu, med, worchestrovskú omáčku, vegetu, soľ a korenie. Vymiešame dohromady a po uplynutí 25 minút vyberieme stehná z rúry a polejeme zmesou zeleniny.

Vložíme späť do rúry a pečieme ešte ďalších 20 minút alebo kým nie je mäso dobre prepečené. Pred podávaním môžeme posypať čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou. Podávame s duseným ryžou, zemiakmi alebo čerstvým šalátom.

Takto pripravené kuracie stehná na plechu sú lahodným pokrmom, ktorý sa skvelo hodí ako hlavné jedlo na každodenný obed či večeru. Dobrú chuť!

 

2)

Kuracie stehná sú jedným z najobľúbenejších jedál, ktoré si môžete pripraviť na plechu. Tento recept je jednoduchý a chutný, ideálny na rodinné večere alebo nečakané návštevy. S minimom prípravy a maximálnou chuťou, budete sa k tomuto pokrmu určite rádi vracať.

Ingrediencie na kuracie stehná

Na prípravu tohto jedla budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:

  • 4 kuracie stehná (s kožou)
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička soli
  • 1/2 lyžičky čierneho korenia
  • 2 strúčiky cesnaku (prelisované)
  • 1 lyžička sušenej majoránky
  • 1 citrón (šťava a kôra)
  • 1 cibuľa (nakrájaná na kolieska)
  • 500 g zemiakov (nakrájaných na kúsky)
  • čerstvé bylinky na ozdobu (napr. petržlenová vňať)

 

Postup prípravy kuracích stehien

1. Predhrejte rúru na 200 °C. V miske zmiešajte olivový olej, soľ, korenie, cesnak, majoránku a citrónovú šťavu.

2. Kuracie stehná dôkladne potrite pripravenou marinádou, a to zo všetkých strán. Nechajte ich odležať aspoň 30 minút na izbovej teplote.

3. Na plech rozložte cibuľu a zemiaky, ktoré posolte a pokvapkajte olivovým olejom. Na vrch položte marinované kuracie stehná.

4. Pečte v predhriatej rúre približne 40-50 minút, kým stehná nie sú zlatohnedé a šťavnaté, a zemiaky sú mäkké.

5. Hotové kuracie stehná na plechu podávajte s čerstvými bylinkami a stehná ozdobte citrónovou kôrou, ak si prajete. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

7 Komentárov

  1. Murarikova Slava píše:

    Článok je veľmi zaujímavý, určite vyskúšam tento recept! Veľmi dobre popísané a návod je jasný.

  2. Hurblik píše:

    Tento recept vyzerá skvelo! Mám rada jednoduché a chutné jedlá, ktoré sa dajú pripraviť rýchlo. Teším sa na vyskúšanie!

  3. Edita91 píše:

    Vďaka za skvelý recept! Určite ho vyskúšam, znie to veľmi chutne a jednoducho.

  4. Dubnickova Pankrac píše:

    Tento recept vyzerá skvelo! Mám rada jednoduché a rýchle recepty, ktoré chutia úžasne. Určite ho vyskúšam tento týždeň.

  5. Puskas Anabela píše:

    Vyzera to ako super recept! Určite to vyskúšam a teším sa na výsledok 🙂

  6. Alan Ferjencikova píše:

    Tento recept je skvelý, jednoduchý a rýchly na prípravu. Kuracie stehná na plechu sú vždy super voľba!

  7. Blahoslav Kolar píše:

    Vážne veľmi jednoduché a chutné! Milujem takéto recepty, ktoré nie sú náročné na prípravu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *