Pokiaľ ste pripravení, tu máte recept, ktorý vás premení na skutočného kuchyňského majstra (alebo majsterku):
Porcie: 4-6 osôb (alebo 1, ak máte veľkú chuť!)
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 35-40 minút
Celkový čas: 55-60 minút
Ingrediencie:
- 4-6 kuracích stehien bez kože a kostí (podľa veľkosti a apetítu)
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 ČL údenej papriky (nepovinné, no verte mi, zmení to hru)
- 1 ČL cesnakového prášku
- 1 ČL soli
- 1/2 ČL čierneho korenia
- 1/2 ČL sušeného tymiánu
- 1/4 ČL kajenského korenia (ak máte radi trochu ostrosti)
- 1 citrón nakrájaný na plátky (na servírovanie)
- Čerstvá petržlenová vňať, nasekaná (na ozdobenie)
Pokyny:
1. Rúru predhrejte na 220 °C. Áno, je to horúce, ale chceme dosiahnuť tú skvelú, chrumkavú pokožku!
2. Opláchnite kuracie stehná a osušte ich papierovými utierkami. Nechceme, aby nadbytočná vlhkosť skazila naše túžby po chrumkavej textúre.
3. V menšej miske zmiešajte olivový olej, údenú papriku, cesnakový prášok, soľ, čierne korenie, tymián a kajenské korenie (ak sa rozhodnete). Tu sa začína kúzlo, priatelia!
4. Kuracie stehná položte na veľký plech, na ktorý ste položili papier na pečenie alebo hliníkovú fóliu (na ľahšie čistenie). Môžete ich usporiadať do jednej vrstvy alebo vytvoriť dezén – je to len na vás!
5. Potrite touto chutnou zmesou korenia celé kuracie stehná, pričom sa uistite, že ich dostanete aj pod kožu. Nebojte sa; chceme, aby sa tá chuť dostala úplne dovnútra!
6. Pečte stehná v predhriatej rúre 35-40 minút, alebo kým nedosiahnu vnútornú teplotu 74 °C. Možno bude potrebné ich v polovici procesu otočiť, v závislosti od vašej rúry.
7. Keď sa kura upečie, vyberte ho z rúry a nechajte 5-10 minút oddychovať. Toto je dôležité – chceme, aby sa šťavy sprístupnili!
8. Tieto úžasné kuracie stehná podávajte horúce s citrónovou šťavou a posypané nasekanou petržlenovou vňaťou. Môžete ich podávať aj so svojimi obľúbenými prílohami, ako je zemiaková kaša, pečená zelenina alebo čerstvý šalát.
Tipy a alternatívy:
- Ak chcete ešte chrumkavejšiu kožu, grilujte kurča po upečení ešte 2-3 minúty. Buďte opatrní, aby ste sa nespálili!
- Vymieňajte tymián za rozmarín alebo oregano pre iný bylinkový nádych.
- Na plech pridajte na kocky nakrájanú cibuľu, papriku alebo šampiňóny, aby ste obohatili chuť a živiny.
- Pre pikantnejší zážitok zvyšte množstvo kajenského korenia alebo pridajte do zmesi korenia niekoľko nakrájaných jalapeños.
Tu to máte, môj drahý priateľ! Jednoduchý, no pôsobivý recept na kuracie stehná na plechu. Vaše chuťové poháriky (a vaši hostia) vám budú vďační. Prajem veľa šťastia pri varení!
2) Kuracie stehná na plechu
Kuracie stehná na plechu sú jednoduchým a chutným jedlom, ktoré nadchne nielen fanúšikov kuraciny. Pripravujú sa veľmi ľahko a rýchlo. Na úvod si nachystáme všetky potrebné suroviny:
– 4 kuracie stehná
– 2 polievkové lyžice oleja
– soľ, korenie, čerstvo nasekaná petržlenová vňať
– 2 strúčiky cesnaku
– 1 veľká cibuľa
– 2 väčšie paradajky
– 1 paprika
– 1 polievková lyžica kečupu
– 1 polievková lyžica horčice
– 1 polievková lyžica medu
– 1 polievková lyžica worchesterskej omáčky
– 1 polievková lyžica vegety
Kuracie stehná na plechu
Kuracie stehná najprv očistíme a umyjeme pod tečúcou vodou. Po osušení ich osolíme a okoreníme podľa chuti. Na plechu rozotrieme olej a naň umiestnime stehná. Predpečieme ich v rúre 25 minút na 180 stupňov.
Počas pečenia si pripravíme zmes z cesnaku, cibule, paradajok a papriky. Všetko nakrájame na drobné kusy a dáme do misy. Pridáme kečup, horčicu, med, worchesterskú omáčku, vegetu, soľ a korenie. Dobre premiešame a po uplynutí 25 minút vyberieme stehná z rúry a polejeme zmesou zeleniny.
Vložíme späť do rúry a pečieme ešte 20 minút, alebo kým nie je mäso poriadne prepečené. Pred servírovaním môžeme posypať čerstvo nasekanou…petržlenovou vňaťou. Servírujte s dusenou ryžou, zemiakmi alebo čerstvým šalátom.
Týmto spôsobom pripravené kuracie stehná na plechu predstavujú chutný pokrm, ktorý je ideálny ako hlavné jedlo na bežný obed alebo večeru. Prajeme dobrú chuť!
2)
Kuracie stehná patria medzi veľmi obľúbené jedlá, ktoré si môžete upiecť na plechu. Tento recept je jednoduchý a lahodný, vhodný na rodinné večere alebo nečakané návštevy. S minimálnou prípravou a maximálnym pôžitkom sa k tomuto pokrmu určite radi vrátite.
Ingrediencie na kuracie stehná
Na prípravu tohto jedla budete potrebovať nasledujúce suroviny:
- 4 kuracie stehná (s kožou)
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička soli
- 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
- 2 strúčiky cesnaku (prelisované)
- 1 lyžička sušenej majoránky
- 1 citrón (šťava a kôra)
- 1 cibuľa (nakrájaná na kolieska)
- 500 g zemiakov (nakrájaných na kúsky)
- čerstvé bylinky na ozdobu (napr. petržlenová vňať)
Návod na prípravu kuracích stehien
1. Predhrejte rúru na 200 °C. V miske zmixujte olivový olej, soľ, korenie, cesnak, majoránku a citrónovú šťavu.
2. Kuracie stehná dôkladne natrite pripravenou marinádou zo všetkých strán. Nechajte ich odpočívať aspoň 30 minút pri izbovej teplote.
3. Na plech rozmiestnite cibuľu a zemiaky, ktoré osolte a pokvapkajte olivovým olejom. Na vrch položte marinované kuracie stehná.
4. Pečte v predhriatej rúre približne 40-50 minút, kým stehná nezískajú zlatohnedú farbu a sú šťavnaté, a zemiaky sú mäkké.
5. Hotové kuracie stehná na plechu podávajte s čerstvými bylinkami a, ak máte chuť, ozdobte citrónovou kôrou. Prajeme dobrú chuť!