Kysnuty slivkový koláč - Poláková

príliš horúce). Do teplého mlieka pridajte vajcia a roztopené maslo, dobre premiešajte.

  • Tekutú zmes nalejte do suchej zmesi a všetko dôkladne premiešajte, až kým nevznikne jednotné cesto.
  • Na pomúčenej ploche hnetené cesto asi 5-7 minút, kým sa nestane elastickým a hebkým.
  • Cesto vložte do vymastenej nádoby, zakryte a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 1-2 hodiny, kým nenarastie na dvojnásobok objemu.
  • Príprava náplne:

    • Slivky umyte a rozpolte, zbavte jadier.
    • V prípade potreby posypte slivky cukrom a škoricou.
  • Keď je cesto vykysnuté, preložte ho na pomúčenú pracovnú dosku a jemne stlačte, aby sa uvoľnila vzduch.

    Cesto rozvaľkajte na požadovanú veľkosť, pričom ho premiestnite do vymastenej formy.

  • Na cesto usporiadajte slivky so šupkou nahor, aby vytvorili pekný vzor.

  • Posypte vrch koláča cukrom a môžete pridať aj štipku škorice na dochutenie.

  • Pečte v predhriatej rúre na 180°C (350°F) približne 30-35 minút, dokiaľ koláč nezíska zlatohnedú farbu a slivky sa nezmäknú.

  • Pred servírovaním nechajte koláč vychladnúť.

  • Vychutnajte si chutný kysnutý slivkový koláč podľa obľúbenej Polákovej receptúry!

    Zabíjačková paštéta

    Zabíjačková paštéta

    Čítať viac »

    horúce, iba teplé) a pridajte doň rozšľahané vajcia spolu s roztopeným maslom.

  • Postupne prilievajte tekutú zmes k múke a všetko dôkladne premiešajte, kým sa nevytvorí homogénne cesto.
  • Cesto zakryte utierkou a nechajte kynúť na teplom mieste približne 1 hodinu, alebo až kým sa jeho objem nezväčší na dvojnásobok.
  • Príprava náplne:

    • Slivky dôkladne umyte, pozdĺžne rozrežte a odstráňte kôstky. V prípade, že používate zavárané slivky, dobre ich sceďte.
    • V miske spojte slivky s cukrom a ak používate, tak aj so škoricou.
  • Tvarovanie koláča:

    • Keď cesto vykysne, prehnite ho a rozdeľte na dve polovice.
    • Prvú polovicu vyvaľkajte na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika a preneste ju na plech s papierom na pečenie.
    • Na cesto rovnomerne rozmiestnite slivkovú náplň.
    • Druhú polovicu cesta vyvaľkajte a položte na vrch náplne. Okraje dôkladne zahnite, aby náplň nevytekala.
  • Pečenie:

    • Koláč nechajte ešte 20-30 minút kysnúť, zatiaľ čo predhrievate rúru na 180 °C.
    • Po vykysnutí koláč potrite rozšľahaným vajcom a posypte cukrom.
    • Pečte v predhriatej rúre približne 30-35 minút, alebo kým nezíska zlato-hnedú farbu.
  • Podávanie:

    • Nechajte koláč vychladnúť a nakrájajte ho na porcie. Pred podávaním ho môžete posypať práškovým cukrom.
  • Prajem dobrú chuť!

    Podobné príspevky

    Pridaj komentár

    Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

    3 Komentáre

    1. ZlatýRybka píše:

      Ahojte, milí čitatelia! Chcem sa s vami podeliť o moje skúsenosti s týmto úžasným receptom na kysnutý slivkový koláč. Nikdy som si nemyslela, že by som mohla sama upiecť niečo také chutné a voňavé. Prvýkrát som vyskúšala tento recept minulý víkend a bola to láska na prvé ochutnanie! Cesto bolo tak jemné a nadýchane, presne ako má byť. Slivky dodali koláču krásnu sladkú chuť a kombinácia škorice s cukrom na vrchu bola dokonalá. Dokonca aj moji rodičia, ktorí sú dosť nároční na dezerty, boli nadšení a chceli recept! Musím sa priznať, že som sa bála, či cesto dobre vykysne, ale všetko vyšlo podľa plánu. Ak máte radi pečenie alebo len chcete prekvapiť svojich blízkych niečím špeciálnym, určite odporúčam tento koláčik. Nezabudnite ho podávať ešte teplý so šľahačkou alebo vanilkovou zmrzlinou – je to skutočný zážitok!

      1. Slniečko99 píše:

        Ahoj ZlatýRybka! Tvoj komentár ma veľmi povzbudil v tom, aby som aj ja vyskúšala tento recept! Mám doma nejaké slivky a už dávno som hľadala nejaký skvelý spôsob, ako ich využiť. Keď čítam tvoje slová o tom, aké je cesto nadýchane a chutné, mám chuť hneď začať piecť! Dúfam, že sa mi podarí spraviť koláč aspoň tak dobrý ako tebe. Určite ti dám vedieť, ako to dopadlo. Ďakujem za tvoj pozitívny prístup!

      2. KreatívnyKocúr píše:

        ZlatýRybka! Som úplne uchvátený tvojim popisom! Koláče sú pre mňa vždy výnimočné a tento slivkový koláč znie skvele. Mám rád pečenie s rodinou a určite to vyskúšame spolu. Veľmi sa teším na tú vôňu počas pečenia – aj keď je pravda, že občas skončíme s múkou všade okolo (smiech). Kto vie? Možno urobíme malú súťaž o najlepší slivkový koláč medzi nami! Ešte raz ďakujem za inšpiráciu!