Tu je recept na vynikajúcu lasagnu (pastitcio) po slovensky:
Ingrediencie:
- 400 gramov lasagnových plátok
- 500 gramov mletej mäsovej zmesi (hovädzia alebo zmes mäsa)
- 1 veľká cibuľa, jemne nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- 1 konzerva paradajok (kocky)
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 250 gramov mascarpone syra
- 100 gramov strúhaného syra (napríklad parmezán)
- 2 vajcia
- 1 čajová lyžička sušeného oregana
- 1 čajová lyžička sušenej bazalky
- soľ a korenie podľa chuti
- olivový olej
Lasagne pastitcio recept
Postup:
- Predhrejte rúru na 180°C.
- Na stredne silnom ohni ohrejte trochu olivového oleja vo veľkej panvici. Pridajte cibuľu a orestujte ju do zmäknutia. Potom pridajte nasekaný cesnak a orestujte ďalšiu minútu.
- Pridajte mleté mäso do panvice a opečte ho dozlatista. Pomiešajte mäso, aby sa na panvici rozmrvilo.
- Pridajte paradajky, paradajkový pretlak, oregano, bazalku, soľ a korenie. Dobre premiešajte a nechajte povariť na miernom ohni počas 15-20 minút.
- V oddelenej miske zmiešajte mascarpone, strúhaný syr a vajcia.
- Vymastite pekáč olivovým olejom. Položte vrstvu lasagnových plátok na dno pekáča. Na to nalejte vrstvu mäsovej zmesi a potom vrstvu mascarponeového mixu. Opakujte tieto vrstvy, až kým nebudete mať všetky ingrediencie použité. Poslednou vrstvou by mal byť mix s mascarpone.
- Vložte lasagnu do predhriatej rúry a pečte ju 30-35 minút, až kým vrchná vrstva nezíská zlatohnedú farbu a neotvrdne.
- Vyberte lasagnu z rúry a nechajte ju nejaký čas oddýchnuť pred podávaním. Nakrájajte ju na plátky a vychutnajte si vynikajúci pastitcio!
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
Na mleté mäso:
- 500 g mletého hovädzieho mäsa (alebo zmiešaného)
- 1 stredná cibuľa, nasekaná
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 mrkva, nastrúhaná
- 400 g konzervovaných rajčiakov (alebo rajčinovej omáčky)
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžička sušeného oregána
- 1 lyžička sušeného bazalky
- 1/2 šálky červeného vína (nepovinné)
Na béchamel:
- 50 g masla
- 50 g hladkej múky
- 500 ml mlieka
- Soľ a muškátový oriešok podľa chuti
- 1/2 šálky nastrúhaného parmezánu (nepovinné)
Ďalšie:
- 250 g lasagnového cesta (čerstvého alebo sušeného)
- Nastruhaná mozzarella na posypanie
Postup:
-
Príprava mletého mäsa:
- Na panvici zahrejte olivový olej a pridajte nasekanú cibuľu a cesnak. Smažte, kým nezmäknú.
- Pridajte nastrúhanú mrkvu a smažte ešte pár minút.
- Potom pridajte mleté mäso a miešajte, kým sa nezačne opekať.
- Následne pridajte rajčiny (alebo omáčku), červené víno, oregáno, bazalku, soľ a korenie. Nechajte variť na miernom ohni asi 20 minút, kým omáčka trochu nezhustne.
-
Príprava béchamelu:
- V hrnci roztopte maslo, pridajte múku a za stáleho miešania smažte asi 2 minúty.
- Postupne prilievajte mlieko a miešajte, aby nevznikli hrudky. Varíme, kým omáčka nezhustne.
- Dochutíme soľou a muškátovým orieškom. Ak chcete, pridajte aj nastrúhaný parmezán.
-
Skladanie lasagní:
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- Do zapekacej misy rozotrite tenkú vrstvu mäsovej omáčky. Na to položte vrstvu lasagnového cesta.
- Na cestu naneste vrstvu mäsa, potom béchamel a opäť cestu. Opakujte, kým nevyčerpáte ingrediencie, pričom posledná vrstva by mala byť béchamel.
- Na vrch posypte nastrúhanou mozzarellou.
-
Pečenie:
- Lasagne pečte v predhriatej rúre 30-40 minút, kým nie sú zlatisté a bublajúce.
- Nechajte ich pred krájaním asi 10 minút vychladnúť.
-
Podávanie:
- Môžete podávať s čerstvým šalátom alebo chlebom. Dobrú chuť!
Tento recept na lasagne pasticcio je chutný a výživný, ideálny pre rodinné oslavy alebo víkendový obed!