Lasagne pastitcio recept

Tu je návod na skvelú lasagnu (pastitcio) po slovensky:

Ingrediencie:

  • 400 gramov lasagnových plátkov
  • 500 gramov mletej mäsovej zmesi (hovädzie alebo kombinácia rôznych druhov mäsa)
  • 1 veľká cibuľa, dokonale nakrájaná
  • 2 strúčiky cesnaku, nadrobno nasekané
  • 1 konzerva paradajok (na kocky)
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 250 gramov mascarpone syra
  • 100 gramov strúhaného syra (napríklad parmezán)
  • 2 vajcia
  • 1 čajová lyžička sušeného oregana
  • 1 čajová lyžička sušenej bazalky
  • soľ a korenie podľa chuti
  • olivový olej

 

Recept na lasagne pastitcio

Postup:

  1. Rúru nastavte na 180°C na predhriatie.
  2. Na strednom ohni zahrejte trochu olivového oleja vo väčšej panvici. Pridajte cibuľu a orestujte ju, kým nezmäkne. Potom pridajte nasekaný cesnak a pražte ďalšiu minútu.
  3. Do panvice vložte mleté mäso a opražte ho do zlato-hnedej farby. Dobre premiešajte, aby sa mleté mäso rozpadlo.
  4. Pridajte paradajky, paradajkový pretlak, oregano, bazalku, soľ a korenie. Dobre zamiešajte a nechajte variť na miernom plameni po dobu 15-20 minút.
  5. V samostatnej miske spojte mascarpone, strúhaný syr a vajcia.
  6. Pekáč potrite olivovým olejom. Na dno pekáča položte vrstvu lasagnových plátkov. Následne pridajte vrstvu mäsovej zmesi a potom vrstvu mascarpone mixu. Opakujte tieto postupy, až kým nevyužijete všetky ingrediencie. Poslednou vrstvou musí byť zmes s mascarpone.
  7. Vložte lasagnu do predhriatej rúry a pečte 30-35 minút, až kým horná vrstva nezíska zlatohnedý povrch a nie je pevná.
  8. Vyberte lasagnu z rúry a nechajte ju niekoľko minút odpočívať pred podávaním. Nakrájajte ju na plátky a užite si vynikajúcu pastitcio!

Prajem dobrú chuť!

 

Lasagne pastitcio recept - 2

2) Lasagne pastitcio recept

Ingrediencie:

Na mleté mäso:

  • 500 g mletého hovädzieho mäsa (prípadne zmiešaného)
  • 1 stredná cibuľa, nasekaná
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 1 mrkva, nastrúhaná
  • 400 g konzervovaných rajčiakov (alebo rajčinovej omáčky)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 lyžička sušeného oregána
  • 1 lyžička sušenej bazalky
  • 1/2 šálky červeného vína (nepovinné)

Na béchamel:

Torta s ovocím na vrchu

Torta s ovocím na vrchu

Čítať viac »

  • 50 g masla
  • 50 g hladkej múky
  • 500 ml mlieka
  • Soľ a muškátový oriešok podľa chuti
  • 1/2 šálky nastrúhaného parmezánu (nepovinné)

Ďalšie:

  • 250 g lasagnového cesta (čerstvého alebo sušeného)
  • Strúhaná mozzarella na posypanie

Návod:

  1. Príprava mletého mäsa:

    • Na pánvici zahrejte olivový olej a pridajte nasekanú cibuľu a cesnak. Pražte, až kým nezmäknú.
    • Pridajte nastrúhanú mrkvu a ešte niekoľko minút smažte.
    • Potom pridajte mleté mäso a miešajte, kým sa nezačne opekať.
    • Následne do zmesi vložte rajčiny (alebo omáčku), červené víno, oregáno, bazalku, soľ a korenie. Nechajte variť na jemnom ohni približne 20 minút, kým omáčka mierne nezhustne.
  2. Príprava béchamelu:

    • V hrnci roztopte maslo, pridajte múku a neustále miešajte, kým neuplynie asi 2 minúty.
    • Postupne pridávajte mlieko a sústavne miešajte, aby sa nevytvorili hrudky. Varíme, kým sa omáčka nezahustí.
    • Dochutíme soľou a muškátovým orieškom. Ak máte záujem, môžete pridať aj strúhaný parmezán.
  3. Vrstenie lasagní:

    • Rúru predhřejte na 180 °C.
    • Na dno zapekacej nádoby rozotrite tenkú vrstvu mäsovej omáčky. Na to položte vrstvu lasagnového cesta.
    • Na cesto aplikujte vrstvu mäsovej náplne, následne béchamel a opäť cesto. Opakujte proces, kým nevyčerpáte všetky ingrediencie, pričom posledná vrstva by mala byť béchamel.
    • Na vrch posypte strúhanou mozzarellou.
  4. Pečenie:

    • Lasagne pečte v predhriatej rúre 30-40 minút, kým nie sú zlatisté a bublajúce.
    • Pred krájaním ich nechajte vychladnúť približne 10 minút.
  5. Podávanie:

    • Servírujte ich s čerstvým šalátom alebo chlebom. Prajeme dobrú chuť!

Tento recept na lasagne pasticcio je lahodný a výživný, ideálny na rodinné oslavy alebo víkendový obed!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *