Lasagne pastitcio recept

Tu je recept na vynikajúcu lasagnu (pastitcio) po slovensky:

Ingrediencie:

  • 400 gramov lasagnových plátok
  • 500 gramov mletej ​​mäsovej zmesi (hovädzia alebo zmes mäsa)
  • 1 veľká cibuľa, jemne nakrájaná
  • 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
  • 1 konzerva paradajok (kocky)
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 250 gramov mascarpone syra
  • 100 gramov strúhaného syra (napríklad parmezán)
  • 2 vajcia
  • 1 čajová lyžička sušeného oregana
  • 1 čajová lyžička sušenej bazalky
  • soľ a korenie podľa chuti
  • olivový olej

 

Lasagne pastitcio recept

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 180°C.
  2. Na stredne silnom ohni ohrejte trochu olivového oleja vo veľkej panvici. Pridajte cibuľu a orestujte ju do zmäknutia. Potom pridajte nasekaný cesnak a orestujte ďalšiu minútu.
  3. Pridajte mleté mäso do panvice a opečte ho dozlatista. Pomiešajte mäso, aby sa na panvici rozmrvilo.
  4. Pridajte paradajky, paradajkový pretlak, oregano, bazalku, soľ a korenie. Dobre premiešajte a nechajte povariť na miernom ohni počas 15-20 minút.
  5. V oddelenej miske zmiešajte mascarpone, strúhaný syr a vajcia.
  6. Vymastite pekáč olivovým olejom. Položte vrstvu lasagnových plátok na dno pekáča. Na to nalejte vrstvu mäsovej zmesi a potom vrstvu mascarponeového mixu. Opakujte tieto vrstvy, až kým nebudete mať všetky ingrediencie použité. Poslednou vrstvou by mal byť mix s mascarpone.
  7. Vložte lasagnu do predhriatej rúry a pečte ju 30-35 minút, až kým vrchná vrstva nezíská zlatohnedú farbu a neotvrdne.
  8. Vyberte lasagnu z rúry a nechajte ju nejaký čas oddýchnuť pred podávaním. Nakrájajte ju na plátky a vychutnajte si vynikajúci pastitcio!

Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

Na mleté mäso:

  • 500 g mletého hovädzieho mäsa (alebo zmiešaného)
  • 1 stredná cibuľa, nasekaná
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 1 mrkva, nastrúhaná
  • 400 g konzervovaných rajčiakov (alebo rajčinovej omáčky)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 lyžička sušeného oregána
  • 1 lyžička sušeného bazalky
  • 1/2 šálky červeného vína (nepovinné)

Na béchamel:

  • 50 g masla
  • 50 g hladkej múky
  • 500 ml mlieka
  • Soľ a muškátový oriešok podľa chuti
  • 1/2 šálky nastrúhaného parmezánu (nepovinné)

Ďalšie:

  • 250 g lasagnového cesta (čerstvého alebo sušeného)
  • Nastruhaná mozzarella na posypanie

Postup:

  1. Príprava mletého mäsa:

    • Na panvici zahrejte olivový olej a pridajte nasekanú cibuľu a cesnak. Smažte, kým nezmäknú.
    • Pridajte nastrúhanú mrkvu a smažte ešte pár minút.
    • Potom pridajte mleté mäso a miešajte, kým sa nezačne opekať.
    • Následne pridajte rajčiny (alebo omáčku), červené víno, oregáno, bazalku, soľ a korenie. Nechajte variť na miernom ohni asi 20 minút, kým omáčka trochu nezhustne.
  2. Príprava béchamelu:

    • V hrnci roztopte maslo, pridajte múku a za stáleho miešania smažte asi 2 minúty.
    • Postupne prilievajte mlieko a miešajte, aby nevznikli hrudky. Varíme, kým omáčka nezhustne.
    • Dochutíme soľou a muškátovým orieškom. Ak chcete, pridajte aj nastrúhaný parmezán.
  3. Skladanie lasagní:

    • Rúru predhrejte na 180 °C.
    • Do zapekacej misy rozotrite tenkú vrstvu mäsovej omáčky. Na to položte vrstvu lasagnového cesta.
    • Na cestu naneste vrstvu mäsa, potom béchamel a opäť cestu. Opakujte, kým nevyčerpáte ingrediencie, pričom posledná vrstva by mala byť béchamel.
    • Na vrch posypte nastrúhanou mozzarellou.
  4. Pečenie:

    • Lasagne pečte v predhriatej rúre 30-40 minút, kým nie sú zlatisté a bublajúce.
    • Nechajte ich pred krájaním asi 10 minút vychladnúť.
  5. Podávanie:

    • Môžete podávať s čerstvým šalátom alebo chlebom. Dobrú chuť!

Tento recept na lasagne pasticcio je chutný a výživný, ideálny pre rodinné oslavy alebo víkendový obed!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *