Lečo s ačokčou ako ho len ja pripravujem ..
Budete potrebovať:
- 2 hrnčeky hnedej alebo zelenej šošovice
- 1 zväzok čerstvej petržlenovej vňate, nasekanej
- 2 cibule, najemno nakrájané
- 3 strúčiky cesnaku, najemno nasekané
- 2 mrkvy, pokrájané na kolieska
- 2 papriky, nakrájané na kvádre
- 2 konzervy nasekaných paradajok
- 4 hrnčeky zeleninového vývaru
- 1 lyžica mletej papriky
- 1 lyžica červenej papriky v prášku
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Lečo s ačokčou
Postupujte nasledovne:
- Dôkladne prepláchnite šošovicu pod tečúcou vodou.
- Vo väčšom hrnci rozohrejte olej a pridajte nakrájanú cibuľu s cesnakom. Orestujte ich, až kým cibuľa nezosklovatie.
- Pridajte mrkvu a papriku a restujte ešte niekoľko minút.
- Vhoďte šošovicu, paradajky, mletú papriku, červenú papriku a zeleninový vývar. Všetko dobre premiešajte.
- Nechajte zmes zovrieť, potom znížte teplotu a varte pod pokrievkou približne 30-40 minút, dokým šošovica nezmäkne.
- Osoľte a okoreňte podľa vlastnej chuti.
- Na záver pridajte nasekanú petržlenovú vňať a podávajte horúce.
Tento pokrm môžete vychutnať samostatne ako polievku alebo s prílohou ako hlavné jedlo. Prajem vám dobrú chuť pri príprave leča s ačokčou!
Poznámka: Ak máte záujem o fotorecept, odporúčam vyhľadať ho prostredníctvom internetových vyhľadávačov, kde nájdete obrázkovú verziu tohto jedla.
2) Lečo s ačokčou
Lečo je tradičné jedlo, ktorého pôvod siaha do maďarskej kuchyne a stalo sa mimoriadne populárne aj na Slovensku. Základné zložky leča tvoria papriky, paradajky a cibuľa, no ak pridáte ačokču, získate zaujímavú a chutnú variáciu, ktorá obohatí pôvodný recept.
Ačokča – Zázrak zo zeleniny
Ačokča, známa aj ako „americká paprika“ či „zelený srdcový chili“, je odroda papriky, ktorá sa vyznačuje sladkastou chuťou a jemnou chrumkavňou štruktúrou. Obsahuje množstvo vitamínov a minerálnych látok, a jej príprava je veľmi jednoduchá. Pridanie ačokče do leča nielenže zintenzívni jeho chuť, ale aj obohatí jedlo o ďalšie výživové hodnoty.
Ingrediencie
Na prípravu leča s ačokčou potrebujete:
- 2-3 ačokče
- 2-3 veľké papriky
- 2-3 paradajky
- 1 veľká cibuľa
- 2-3 strúčiky cesnaku
- Soľ, korenie a mleté čierne korenie podľa chuti
- Olej na restovanie
- Petržlen na posypanie (voliteľné)
Postup
-
Príprava ingrediencií: Ačokče a papriky dôkladne umyte, odstráňte ich jadro a nakrájajte na prúžky. Paradajky sparte, zbavte sa šupky a nakrájajte na kocky. Cibuľu a cesnak nasekajte na drobno.
-
Smaženie cibule: Na panvici zahrejte olej a pridajte nakrájanú cibuľu. Smažte, až kým nebude priesvitná.
-
Pridanie cesnaku: Do cibule vložte nasekaný cesnak a chvíľu smažte, aby sa uvoľnila jeho vôňa.
-
Zelenina: K cibuli a cesnaku pridajte nakrájané ačokče a papriky. Smažte na strednom plameni, kým zelenina nezačne zmäknúť.
-
Paradajková omáčka: Na záver vložte nakrájané paradajky, soľ a korenie. Dobre premiešajte a varte na miernom ohni približne 15-20 minút, kým sa chute nevytvoria harmonickú zmes a zelenina nebude dostatočne mäkká.
-
Servírovanie: Hotové lečo podávajte s čerstvým chlebom alebo ako prílohu k mäsu. Môžete posypať nasekaným petržlenom pre sviežosť.
Záver
Lečo s ačokčou je výborný spôsob, ako si vychutnať tradičné jedlo s moderným nádychom. Kombinácia sladkej chuti ačokče s ostatnými prísadami vytvára harmonické jedlo, ktoré poteší vaše chuťové poháriky. Okrem toho je to jednoduchý a rýchly recept, ktorý si môžete pripraviť kedykoľvek, a rozhodne si ho obľúbite. Prajeme dobrú chuť!