Maďarský guláš s lečom predstavuje jedno z tradičných maďarských jedál, ktoré sú bohaté na chutné a aromatické vône. Tento jednoduchý recept vám umožní preniesť kúsok
Maďarska priamo do vašej kuchyne. Tento chuťový zážitok si určite nesmiete nechať ujsť! Pripravte sa na varenie a vychutnajte si tento vynikajúci guláš, plný čerstvých zelenín a rôznych korení.
Na prípravu budeme potrebovať:
– 500 g hovädzieho mäsa, nakrájaného na kocky
– 2 veľké cibule, nakrájané na kocky
– 2 papriky, rozkrájané na prúžky
– 2 strúčiky cesnaku, nasekané
– 2 lyžice sladkej mletej papriky
– 1 lyžička sušenej rasce
– 1 lyžička soli a čierneho korenia
– 400 g nasekaných paradajok
– 200 g leča, nakrájaného
– 1 liter hovädzieho vývaru
– olej na smaženie
Maďarský guláš s lečom
Postup:
1. Na panvici zahrejte olej a osmažte cibuľu s cesnakom, kým nezhnednú.
2. Pridajte do panvice mäso a orestujte ho zo všetkých strán.
3. Vmiešajte papriku, mletú papriku, rascu, soľ a korenie, a nechajte chvíľu dusiť.
4. Nezabudnite na pridanie paradajok, leča a vývaru, potom priveďte guláš do varu. Nechajte variť 1-2 hodiny, pokiaľ mäso nezjemní. Podávajte teplý s čerstvým chlebom alebo cestovinami.
Dobrú chuť!
2) Maďarský guláš s lečom a hovädzím mäsom
Na maďarský guláš s lečom budete potrebovať:
– 500 g hovädzieho mäsa (ideálne plece), nakrájaného na kocky
– 2 veľké cibule, nasekané
– 2 strúčiky cesnaku, nasekané
– 2 veľké papriky, nakrájané na kocky
– 2 paradajky, nakrájané na kocky
– 2 lyžice oleja
– 2 lyžice mletej červenej papriky
– 1 lyžička sušenej rasce
– soľ a korenie podľa chuti
– 1 liter hovädzieho vývaru
– 400 g leča
– 1 lyžica mletej sladkej papriky
– 1 lyžica mletej horkej papriky
Postup:
1. Na rozpálenom oleji opražte cibuľu a cesnak do zmäknutia.
2. Pridajte kocky mäsa a orestujte ich zo všetkých strán.
3. Následne pridajte mletú červenú papriku, sušenú rasce, soľ a korenie a dobre premiešajte.
4. Zalejte hovädzím vývarom a varte na miernej teplote približne 1 hodinu.
5. Pridajte nakrájanú papriku a paradajky a varte ešte 30 minút.
6. Potom pridajte lečo, mletú sladkú a horkú papriku. Dobre premiešajte a varte ešte 10 minút.
7. Ak je guláš príliš hustý, pridajte trochu vody alebo vývaru.
8. Podávajte teplý guláš s kúsok čerstvého chleba.
Tip: Maďarský guláš môžete pripravovať tiež v pomalom hrnci alebo v rúre. V oboch prípadoch sa riaďte receptúrou a prispôsobte teplotu a čas varenia.
3) Maďarský guláš s lečom a mrkvou
Na prípravu maďarského gulášu s lečom použijete tieto ingrediencie:
– 500 g hovädzieho mäsa nakrájaného na rolku
– 2 veľké cibule
– 3 strúčiky cesnaku
– 2 papriky (červená a zelená)
– 2 lyžice sladkej papriky
– 1 1/2 lyžice mletej červenej papriky
– 1 veľká mrkva
– 1 konzerva nakrájaných rajčín
– 1 konzerva leča
– soľ, korenie, mletá rasca
– olej na smaženie
– voda
Postup:
1. Mäso nakrájajte na kocky a cibuľu na jemné kúsky. Na oleji orestujte mäso spolu s cibuľou, pridajte pretlačený cesnak a orestujte ešte chvíľu.
2. Papriky a mrkvu nakrájajte na prúžky a pridajte k mäsu. Orestujte spoločne asi 5 minút.
3. Potom pridajte sladkú a mletú papriku, premiešajte a zalejte vodou tak, aby mäso bolo pokryté. Osolte, okorenite.a pridáme mletú rascu.
4. Guláš varíme na jemnom ohni približne 1,5 hodiny, až kým sa mäso stane šťavnato mäkkým.
5. Pridáme nakrájané rajčiny a lečo, a necháme len tak prevariť ešte zhruba 10 minút.
6. Podľa potreby dochutíme soľou, korením alebo paprikou podľa osobných preferencií.
Guláš servírujeme s chlebom alebo knedľou. Prajeme dobrú chuť!
4) Maďarský guláš s lečom a cesnakom
Na maďarský guláš s lečom budete potrebovať nasledujúce suroviny:
– 500 g hovädzieho mäsa
– 2 cibule
– 2 papriky
– 2 paradajky
– 3 strúčiky cesnaku
– 1 pohár paradajkového pretlaku
– 1 pohár leča
– 2 lyžice mletej papriky
– soľ, čierne korenie
– olivový olej
Postup:
1. Mäso nakrájajte na kocky a ochuťte soľou a korením podľa osobného uváženia.
2. Na panvici zohrejte olivový olej a na ňom osmažte nakrájanú cibuľu a cesnak.
3. Pridajte mäso a opražte ho z každej strany.
4. Pridajte nakrájanú papriku a paradajky a nechajte ich len krátko podusiť. Môžete ich aj opiecť, podľa chuti.
5. Primiešajte mletú papriku a pridajte paradajkový pretlak spolu s pohárom leča.
6. Nechajte guláš variť asi hodinu na nízkej teplote.
7. Podávajte s jemne pripraveným zemiakovým pyré alebo cestovinami.
Prajeme dobrú chuť!
5) Maďarský guláš s lečom a kmínom
Na maďarský guláš s lečom a mäsom budete potrebovať tieto ingrediencie:
– 500 g hovädzieho mäsa nakrájaného na malé kocky
– 1 veľká cibuľa nakrájaná na jemné kúsky
– 2 papriky nakrájané na štvrtky
– 2 strúčiky cesnaku nasekané na drobno
– 1 plechovka paradajkového leča
– 2 lyžice mletej sladkej papriky
– 1 lyžica mletého korenia (napr. čierneho korenia, rasce – kmínu)
– soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
– olej na opraženie
Postup:
1. Zohrejte hlbokú panvicu alebo hrniec s olejom na strednom ohni. Pridajte cibuľu a opražte ju, kým nebude jemná.
2. Pridajte mäso a osmažte ho zo všetkých strán, až dostane zlatistú farbu.
3. Pridajte papriku a cesnak a osmažte ďalšie 2-3 minúty.
4. K mäsu primiešajte mletú sladkú papriku a korenie, a dôkladne premiešajte.
5. Pridajte konzervu paradajkového leča a znížte teplotu. Zakryte hrniec a varte guláš približne 45 minút, občas premiešavajte.
6. Podľa potreby dochutíme soľou a korením a ak je guláš príliš hustý, pridajte trochu vody.
7. Servírujte horúci guláš s plátkami chleba alebo knedľou. Prajeme dobrú chuť!