Koláč s makom a višňami, tak ako ho obľubujeme už desiatky rokov.
Ingrediencie:
- 200 g jemne mletého maku
- 250 ml mlieka
- 150 g masla
- 200 g hladkej múky
- 150 g práškového cukru
- 2 vajcia
- 1 balenie vanilkového cukru
- 1 balenie prášku do pečiva
- 400 g višní (môžu byť čerstvé či mrazené)
- strúhaná čokoláda na posypanie (voliteľne)
Koláč s makom a višňami
Postup:
- Zohrejte mlieko v hrnci, avšak nedovoľte mu vrieť. Pridajte mletý mak a nechajte ho namočený v horúcej vode približne 15 minút. Potom nechajte zmes vychladnúť.
- V miske premiešajte hladkú múku s práškom do pečiva.
- V inej mise zmiešajte maslo, práškový cukor a vanilkový cukor, až kým nezískate hladkú a vzdušnú konzistenciu.
- Postupne zapracujte vajcia do maslovej zmesi a dobre premiešajte.
- Vmiešajte makovú zmes do vajčnatej zmesi a miešajte, kým nebude hladká.
- Postupne pridávajte suchú zmes múky a prášku do pečiva do mokrej zmesi a dobre premiešajte.
- Teplú (nie horúcu) zmes rovnomerne rozotrite na dno vymastenej a múkou posypanej tortovej formy.
- Na cesto rovnomerne rozložte višne.
- Koláč pečte v rúre predhriatej na 180 °C približne 30 – 35 minút, alebo až kým nebude krásne zlatistý.
- Akonáhle je koláč upečený, nechajte ho vychladnúť, posypte ho strúhanou čokoládou a podávajte.
Prajem dobrú chuť!
2) Makový koláč s višňami
Ingrediencie:
Na cesto:
- 200 g mletého maku
- 250 g hladkej múky
- 150 g cukru
- 2 balíčky prášku do pečiva
- 1 balíček vanilkového cukru
- 4 vajcia
- 200 ml mlieka
- 150 ml oleja
- Štipka soli
Na náplň:
- 400 g višní (môžu byť čerstvé alebo mrazené)
- 50 g cukru (podľa chuti)
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 lyžička citrónovej šťavy (voliteľné, pre zvýraznenie chuti)
Na posypanie:
- Práškový cukor (na servírovanie)
Postup:
-
Příprava cesta:
- Rúru predhrejeme na 180 °C.
- Vo veľkej mise zmiešame mletý mak, hladkú múku, prášok do pečiva, vanilkový cukor a štipku soli.
- V inej miske vyšľaháme vajcia s cukrom, pridáme olej a mlieko. Dôkladne premiešame.
- Tekuté ingrediencie postupne vmiešame do suchých, až kým nevytvoríme hladké cesto.
-
Príprava náplne:
- Ak používate čerstvé višne, umyte ich a odstráňte kôstky. Mrazené višne môžete pridať priamo.
- V vhodnej miske zmiešajte višne s cukrom a vanilkovým cukrom. Pridajte citrónovú šťavu (ak je potrebné) a nechajte chvíľu odstáť, aby ovocie pustilo šťavu.
-
Pečenie:
- Do formy na pečenie (ideálne z nepriľnavého materiálu) nalejte polovicu makového cesta.
- Na cesto rovnomerne rozotrite višne a potom zakryte zvyškom cesta.
- Pečte v predhriatej rúre približne 35–40 minút, alebo kým povrch koláča nebude zlatohnedý a stred upečený (skontrolujte špajdľou).
-
Podávanie:
- Po upečení nechajte koláč vychladnúť vo forme. Potom ho opatrne vyberte a posypte práškovým cukrom.
- Koláč podávajte teplý alebo studený. Vynikajúci je aj s kopčekom šľahačky či zmrzliny.
Prajem dobrú chuť!