Mleté mäso na paradajkách s penne a bazalkou:
Ingrediencie:
- 500 g mletého mäsa (hovädzie, bravčové alebo zmes oboch)
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná
- 3 strúčiky cesnaku, nakrájané
- 400 g konzervovaných paradajok
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1 lyžica čerstvej nasekanej bazalky
- 1 lyžička sušeného oregana
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 500 g penne cestovín
- 2 lyžice olivového oleja
- ½ šálky strúhaného parmezánu
Mleté mäso na paradajkách s penne a bazalkou
Postup:
- Vo veľkej panvici zohrejte olivový olej na strednom ohni. Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a orestujte dozlatista.
- Pridajte mleté mäso a dusite ho, kým nie je dobre prepečené.
- Pridajte konzervované paradajky, paradajkový pretlak, bazalku, oregano, soľ a korenie. Znížte teplotu a nechajte omáčku pomaly variť 15-20 minút, kým sa chute spoja a omáčka zhustne.
- Počas varu omáčky si uvaríme penne cestoviny podľa návodu na obale. Dôkladne ich scedíme.
- Nakoniec pridajte uvarené cestoviny do omáčky s mletým mäsom a premiešajte, aby sa cestoviny dostatočne obalili omáčkou.
- Podávajte teplé, posypane čerstvo strúhaným parmezánom. Môžete ozdobiť čerstvou bazalkou.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 400 g mletého mäsa (hovädzie, bravčové alebo zmes)
- 300 g cestovín penne
- 1 väčšia cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 400 g paradajkového pretlaku (alebo nakrájaných paradajok z konzervy)
- 1 čajová lyžička sušenej bazalky (alebo čerstvej, pokiaľ máte)
- 1 čajová lyžička oregano
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Olivový olej
- Strúhaný parmezán (na posypanie, voliteľné)
- Čerstvá bazalka na ozdobenie (voliteľné)
Postup:
-
Príprava cestovín:
- V hrnci priveďte k varu osolenú vodu. Pridajte cestoviny penne a varte podľa pokynov na obale, kým nie sú al dente. Potom sceďte a odložte bokom.
-
Príprava mäsa:
- Na panvici s hrubým dnom rozohrejte cca 2 lyžice olivového oleja na strednom ohni.
- Pridajte nakrájanú cibuľu a orestujte ju do sklovita (asi 3-5 minút).
- Potom pridajte nasekaný cesnak a orestujte ešte asi 1 minútu, kým nezačne voňať.
-
Pridanie mletého mäsa:
- Do panvice pridajte mleté mäso a opečte ho, kým nie je úplne prepečené a hnedé. Počas varenia ho roztrhnite na malé kúsky pomocou varešky, aby sa dobre prepieklo.
-
Pridanie paradajok:
- Pridajte paradajkový pretlak, sušenú bazalku, oregano, soľ a čierne korenie. Dobre premiešajte a nechajte variť na miernom ohni asi 10-15 minút, aby sa chute spojili.
-
Zmiešanie s cestovinami:
- Do panvice s masom pridajte uvarené penne a dobre premiešajte, aby sa všetky cestoviny denzívne obalili v omáčke. Ak je omáčka príliš hustá, môžete pridať trošku vody z varenia cestovín.
-
Servírovanie:
- Podávajte hneď po pripravení, posypané strúhaným parmezánom a čerstvou bazalkou podľa chuti.
Dobrú chuť!