Mleté mäso na paradajkách s penne a bazalkou:
Suroviny:
- 500 g mletého mäsa (hovädzie, bravčové alebo kombinácia oboch)
- 1 veľká cibuľa, nasekaná
- 3 strúčiky cesnaku, nasekané
- 400 g konzervovaných paradajok
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1 lyžica čerstvej nasekanej bazalky
- 1 lyžička sušeného oregana
- soľ a čierne korenie podľa vlastnej chuti
- 500 g penne cestovín
- 2 lyžice olivového oleja
- ½ šálky strúhaného parmezánu
Mleté mäso na paradajkách s penne a bazalkou
Postup prípravy:
- Na strednom ohni rozohrejte olivový olej vo veľkej panvici. Přidejte nasekanú cibuľu a cesnak a orestujte do jemne zlatista.
- Následne pridajte mleté mäso a smažte, až kým nebude dôkladne prepečené.
- Vložte konzervované paradajky, paradajkový pretlak, bazalku, oregano, soľ a korenie. Znížte teplotu a nechajte omáčku variť na miernom ohni 15-20 minút, aby sa chute spojili a omáčka zhoustla.
- Medzitým uvarte penne cestoviny podľa pokynov na obale. Dôkladne ich sceďte.
- Na konci pridajte uvarené cestoviny do panvice s omáčkou a dobre premiešajte, aby sa cestoviny poriadne obalili.
- Podávajte teplé, posypané čerstvo strúhaným parmezánom. Môžete ozdobiť aj čerstvou bazalkou.
Prajeme dobrú chuť!
2) Mleté mäso na paradajkách s penne a bazalkou
Suroviny:
- 400 g mletého mäsa (hovädzie, bravčové alebo zmes)
- 300 g penne cestovín
- 1 väčšia cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 400 g paradajkového pretlaku (alebo nakrájaných paradajok z konzervy)
- 1 čajová lyžička sušenej bazalky (alebo čerstvej, ak máte)
- 1 čajová lyžička oregana
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Olivový olej
- Strúhaný parmezán (na posypanie, voliteľné)
- Čerstvá bazalka na ozdobenie (voliteľné)
Postup:
-
Príprava cestovín:
- V hrnci priveďte k varu osolenú vodu. Do nej vložte penne a varte ich podľa pokynov na obale, kým nie sú al dente. Potom sceďte a odložte.
-
Príprava mäsa:
- Na panvici s hrubým dnom rozohrejte cca 2 lyžice olivového oleja na strednom ohni.
- Pridajte nasekanú cibuľu a orestujte do sklovita (približne 3-5 minút).
- Následne pridajte nasekaný cesnak a orestujte ešte asi 1 minútu, kým sa nezačne uvoľňovať vôňa.
-
Pridanie mletého mäsa:
- Pridajte mleté mäso do panvice a opečte ho, až kým nebude úplne prepečené a zlatohnedé. Počas varenia ho roztrhnite na menšie kúsky pomocou varešky, aby sa dobre prepieklo.
-
Pridanie paradajok:
- Pridajte paradajkový pretlak, sušenú bazalku, oregano, soľ a čierne korenie. Dobre premiešajte a nechajte zmes variť na miernom ohni asi 10-15 minút, aby sa chute skombinovali.
-
Zmiešanie s cestovinami:
- Do panvice s mäsom pridajte uvarené penne a dôkladne premiešajte, aby sa všetky cestoviny rovnomerne obalili omáčkou. Ak je omáčka príliš hustá, môžete pridať trošku vody z varenia cestovín.
-
Servírovanie:
- Podávajte ihneď po dokončení, posypané strúhaným parmezánom a čerstvou bazalkou podľa chuti.
Prajeme dobrú chuť!