Špagety na spôsob Neapola – rýchly a nenáročný recept na vynikajúce talianske jedlo. Užite si chuť slnkom zaliateho Neapola. Ideálny obed na každý deň.
Jednoduchý recept na špagety al pomodoro:
Ingrediencie:
- 225 g špagiet
- 2 polievkové lyžice oliva oleja
- 3 strúčiky cesnaku, nakrájané
- 1 malá cibuľa, jemne nasekaná
- 1 konzerva (400 g) drvených paradajok
- 1 čajová lyžička sušeného oregána
- 1 čajová lyžička sušeného bazalky
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1/4 čajovej lyžičky čierneho mletého korenia
- Voliteľne: štipka červeného korenia, podľa chuti
- Čerstvé listy bazalky, na dekoráciu
- Strúhaný parmezán, na servírovanie
Špagety na spôsob Neapola
Postup:
- Špagety uvaríme presne podľa pokynov na obale, aby mali správnu konzistenciu. Následne ich scedíme a odložíme bokom.
- Na panvici na strednom ohni rozohrejeme olivový olej. Pridáme nasekaný cesnak a jemne nakrájanú cibuľu. Pražíme, kým cibuľa nezmäkne a cesnak nezačne voňať.
- Pridáme drvené paradajky, sušené oregano, sušenú bazalku, soľ, čierne korenie a štipku červeného korenia, ak ho používate. Dobre premiešame.
- Zmiernime teplotu a necháme omáčku dusiť asi 15 minút, občas premiešajúc.
- Vložíme uvarené špagety do omáčky a všetko zopakujeme.
- Špagety servírujeme teplé, s čerstvými listami bazalky a strúhaným parmezánom ako ozdobou.
Príjemnú chuť pri tejto delikatesnej pochúťke!
2) Napolitana špagety
Špagety na spôsob Neapola sú jedným z najžiadanejších jedál talianskej gastronómie. Ich jednoduchá, avšak veľmi chutná omáčka, ktorú si zamilujete, je perfektná na rýchly obed či večeru. V tomto návode vám ukážem, ako si túto klasikou pripraviť len s pár ingredienciami.
Ingrediencie
Na prípravu špagiet al pomodoro budete potrebovať nasledujúce suroviny:
- 400 g špagiet
- 400 g paradajok (môžu byť konzervované alebo čerstvé)
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- čerstvá bazalka a parmezán na podávanie
Návod na prípravu
1. Na začiatku uvaríme špagety podľa pokynov na obale. Odporúča sa uvariť ich na al dente, aby mali lepšiu textúru.
2. Medzitým pripravíme omáčku: v panvici rozohrejeme olivový olej a pridáme nasekanú cibuľu. Restujeme, kým cibuľa nezosklovatie.
3. Potom pridáme nasekaný cesnak a krátko orestujeme. Po 30 sekundách pridajte paradajky, nezabudnite dochutiť soľou a korením. Varíme asi 15 minút, kým sa omáčka nezíska požadovanú konzistenciu.
4. Keď sú špagety hotové, scedíme ich a zmiešame s omáčkou. Ozdobíme čerstvou bazalkou a nastrúhaným parmezánom. Podávame ihneď a vychutnajte si túto neodolateľnú chuť Talianska!