Jedným z obľúbených ovocných koláčov s kyslou smotanou je “Ovocný koláč so zakysanou smotanou”. Tu je recept, ktorý môžete vyskúšať:
Ingrediencie:
- 300 g hladkej múky
- 150 g masla
- 100 g cukru
- 1 vajce
- štipka soli
- 700 g jabĺk (olúpaných a nakrájaných na tenké plátky)
- 250 g zakysanej smotany
- 2 polievkové lyžice kukuričného škrobu
- 2 polievkové lyžice vanilkového cukru
- 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
Ovocný koláč s kyslou smotanou
Postup:
- Zmiešajte hladkú múku, maslo, cukor, vajce a štipku soli v miske a vypracujte hladké cesto.
- Cesto prenesiete do vymasteného tortového alebo koláčového plechu a rovnomerne ho rozotriete po dne aj po stranách.
- Jablkové plátky rozložte na cesto v plechu.
- V samostatnej miske zmiešajte zakysanú smotanu, kukuričný škrob, vanilkový cukor a citrónovú šťavu.
- Zmes polejte cez jablkové plátky v plechu, aby boli všetky plátky pokryté zmesou.
- Koláč pečte v predhriatej rúre na 180°C asi 40-45 minút, alebo kým cesto nie je zlatisté.
- Hotový koláč nechajte mierne vychladnúť a podávajte ho teplý alebo studený.
Tento ovocný koláč so zakysanou smotanou je vynikajúci ako dezert alebo sviatočná pochúťka, a to jak v teplom, tak aj studenom stave. Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
Na cesto:
- 250 g hladkej múky
- 125 g masla (môže byť aj margarín)
- 100 g cukru
- 1 vajce
- 1 prášok do pečiva
- Štipka soli
- 50 ml mlieka
Na náplň:
- 400 g ovocia (môžete použiť čerstvé ovocie ako jablká, hrušky, čerešne alebo aj mrazené)
- 300 g kyslej smotany
- 2 vajcia
- 100 g cukru (podľa chuti)
- 1 vanilkový cukor
- 1 lyžička škorice (voliteľné)
Postup:
-
Príprava cesta:
- V miske zmiešajte hladkú múku, prášok do pečiva, soľ a cukor.
- Pridajte studené maslo nakrájané na kocky a pomocou prstov ho zapracujte do múky, až kým zmes nebude pripomínať mrveničku.
- Pridajte vajce a mlieko, a všetko dôkladne premiešajte, kým nevznikne hladké cesto.
- Cesto zabalte do potravinovej fólie a nechajte ho odpočívať v chladničke aspoň 30 minút.
-
Príprava náplne:
- V miske vyšľahajte kyslú smotanu, vajcia, cukor a vanilkový cukor. Môžete pridať aj škoricu, ak máte radi korenisté chute.
- Ovocie umyte a nakrájajte na malé kúsky, ak je potrebné. Pridajte ho do zmesi kyslej smotany a jemne premiešajte.
-
Pečenie:
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- Formu na koláč vymažte maslom alebo vyložte papierom na pečenie.
- Po uplynutí doby chladenia cesto rozvaľkajte na plát a preneste ho do pripravenej formy, pričom vytvarujte aj okraje.
- Na cesto vylejte zmes kyslej smotany s ovocím a rovnomerne rozložte.
- Pečte v predhriatej rúre asi 30-40 minút, alebo pokiaľ nie je povrch zlatistý a koláč pekne vyzerá.
-
Servírovanie:
- Nechajte koláč vychladnúť, potom ho nakrájajte na porcie.
- Môžete podávať samostatne, alebo s kopčekom šľahačky či zmrzliny.
Dobrú chuť! 🍰
Tento recept na ovocný koláč so zakysanou smotanou je skutočne úžasný! Rád pečiem a tento koláč som si zamiloval na prvý pohľad. Je to perfektný dezert na rodinné oslavy alebo len tak na víkend, keď máte chuť na niečo sladké. Mám rád, ako sú jablká kombinované so zakysanou smotanou – tá kyslosť perfektne vyváži sladkosť. Príprava bola jednoduchá a výsledok bol ohromujúci! Koláč sa mi krásne podaril a vonia nielen v kuchyni, ale aj po celom byte. Určite ho budem piecť častejšie, najmä keď prídu návštevy. Odporúčam pridať aj štipku škorice do náplne, dodá to skvelú chuť! Ďakujem za tento recept, určite poteší nie len mňa ale aj mojich blízkych!
Super recept! Tento ovocný koláč je presne to, čo som hľadal pre moju rodinu. Moje deti milujú jablká a keďže máme záhradu plnú ovocia, teším sa na to, ako ich využijem v tomto recepte. Znie to jednoducho a určite sa mi podarí! Už sa neviem dočkať toho voňavého koláča pri nedelných raňajkách. Verím, že budú všetci nadšení a ja si užijem chvíle s rodinou pri jeho pečení.
Tento ovocný koláč so zakysanou smotanou vyzerá fantasticky! Priznám sa, že som nikdy predtým nepiekol nič podobné, ale tvoj opis ma inšpiroval vyskúšať to. Rád experimentujem s receptami a tento má potenciál stať sa mojim obľúbeným. Teším sa na to, ako budem môcť pridať vlastné obľúbené ovocie do zmesi – možno aj nejaké bobuľovité plody pre extra chuť! Musím tiež vyskúšať variácie so škoricou alebo mandľami! Určite budem sledovať tvoje ďalšie recepty!