Dnes si trošku upiekame v rúre zdravú lahodnú tekvicu so syrom a šunkou. V záhrade mi konečne začali rásť tekvice, a preto je načase ich chutne využiť. Bolo by škoda ich len tak vyhodiť.
Pečená tekvica so šunkou a syrom
Postup na pečenú tekvicu plnenú syrom a šunkou:
Ingrediencie:
- 1 stredná tekvica (približne 1,5 kg)
- 200 g šunky
- 200 g tvrdého syra (napríklad eidam alebo gouda)
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa preferencií
Postup prípravy:
- Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
- Tekvicu dôkladne umyte, rozkrojte ju na polovicu a odstráňte semienka a vlákna.
- Na plech položte papier na pečenie a na ňom umiestnite obe polovice tekvice.
- V inom plechu alebo miske si pripravte náplň – nakrájajte šunku, syr a cesnak na malé kocky.
- Do misky pridajte olivový olej, soľ a korenie a všetko dobre premiešajte.
- Náplň následne naneste na vnútornú stranu tekvice, aby pokryla celý povrch.
- Polovice tekvice spojte dokopy a opatrne ich priviažte kuchynskou niťou.
- Tekvicu položte na papier na pečenie, vložte do rúry a pečte zhruba 1 hodinu, alebo kým tekvica nezmäkne a náplň sa neroztopí a nezíska zlatohnedú farbu.
- Po upečení nechajte tekvicu chvíľu vychladnúť, potom ju vyberte z rúry, odstráňte niť a nakrájajte na plátky.
Verím, že vám tento recept pomôže využiť tekvicu zo vášho záhonu a pripraviť vynikajúce jedlo. Prajem vám dobrú chuť!
2) Pečená tekvica plnená šunkou a syrom
Pečená tekvica plnená šunkou a syrom predstavuje jedinečný spôsob, ako si vychutnať túto sezónnu dobrotu. Tento recept spája sladkú chuť tekvice so slanou arómou šunky a lahodným syrom.
Nie len, že je chutný, ale aj vizuálne pôsobivý, čo ho robí ideálnou voľbou na rodinné večere alebo oslavy.
Ingrediencie na pečenú tekvicu
Na tento recept potrebujete:
- 1 strednú hokkaido tekvicu
- 200 g šunky
- 150 g syra (napríklad mozzarella alebo gouda)
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- soľ a čierne korenie na dochutenie
Postup prípravy
Začnite tým, že predhrejete rúru na 180 °C. Tekvicu umyte a rozkrojte ju na polovicu, odstráňte semienka. Opláchnutú cibuľu a cesnak nakrájajte na jemno. Na panvici na olivovom oleji osmažte cibuľu a cesnak do zlatista. Potom pridajte nakrájanú šunku a smažte ďalšie 2-3 minúty.
Do zmesi pridajte nastrúhaný syr a dochuťte soľou a korením. Plňte jednotlivé polovice tekvice touto zmesou a uložte ich na plech. Pečte približne 30-35 minút, kým tekvica nebude mäkká a syr sa roztopí.
Záver a tipy na servírovanie
Pečená tekvica plnená šunkou a syrom je skvelou voľbou na jeseň, keď sú sezónne zeleniny na svojom vrchole. Táto kombinácia chutí určite poteší vašu rodinu a priateľov.
Servírujte teplé a užívajte si ich jedinečnú chuť a arómu. Nezabudnite experimentovať s rôznymi druhmi syra a bylinkami pre ešte originálnejšie variácie!