Tento recept ponúka rôzne varianty chutí a spôsobov prípravy, takže je len na vás, ktorý z nich si vyberiete. Poďme na to. Pečené kura s náplňou a rôznymi variantmi. Nižšie pod obrázkom nájdete viacero plniek do kuraťa.
Pri každom postupe, ktorý si zvolíte, budete potrebovať:
- 1 kura
- soľ
- 50 g rastlinného tuku
- 1 dl vody
A teraz si môžete vyberať z možností plník na pečené kura:
Žemľová náplň:
- 50 g rastlinného tuku
- 75 g cibule
- srdcia a pečienky z kuraťa
- soľ
- 3 žemle
- 1,5 dl mlieka
- 2 vajcia
- kari korenie
- strúhaný muškátový orech
- petržlenová vňať
Pečené kura s plnkou
Na rastlinnom tuku osmažíme nakrájanú cibuľu, pridáme na kocky nakrájané pečienky a srdcia a dusíme, kým nezmäknú. Osolíme a necháme vychladnúť. Do tejto zmesi zamiešame žemle namočené v mlieku, žĺtky, štipku korenia karí, muškátového orecha, soľ a nasekanú petržlenovú vňať. Na záver opatrne pridáme tuhý sneh z bielkov a naplníme plnkou kura.
Odporúčam vyskúšať aj pečené kuracie stehná na kapuste kalorie.
Mandľová plnka
- 50 g mandlí
- 3 žemle
- 1,5 dl mlieka
- 2 vajcia
- 20 g masla
- soľ
- petržlenová vňať
Mandle krátko namočíme do vriacej vody, olúpeme a pokrájame na drobné kúsky. Žemle rozkrájame na kocky, zvlhčíme mliekom rozšľahaným s žĺtkami, rozpusteným maslom a so soľou.
Necháme odstáť, kým sa tekutina vstrebe, pridáme nasekanú petržlenovú vňať, nakrájané mandle a ušľahaný sneh z bielkov. Všetko jemne premiešame.
Mäsová plnka
- 250 g mletého mäsa
- 2 žemle
- 1 dl mlieka
- 2 uvarené vajcia natvrdo
- 50 g mrazeného hrášku
- 50 g slaniny
- 50 g rastlinného tuku
- 1 surové vajce
- nasekaná petržlenová vňať
- čierne korenie
- majorán
Do mletého mäsa pridáme žemle namočené v mlieku, nasekané uvarené vajcia, mrazený hrášok, najemno nakrájanú slaninu, rastlinný tuk vymiešaný so surovým vajcom, nasekanú petržlenovú vňať, soľ, čierne korenie, majorán a premiešame. V prípade potreby môžeme pridať 1 lyžicu hladkej múky. Touto zmesou naplníme kura.
Šunková plnka
- 50 g masla
- 2 žĺtky
- 2 žemle
- 2 dl mlieka
- 150 g strúhanky
- 150 g šunky (saláma, údené mäso)
- soľ
- muškátový kvet
- nasekaná petržlenová vňať
Maslo vymiešame so žĺtkami, následne pridáme nakrájané namočené žemle, strúhanku, na kocky nakrájanú šunku, soľ, štipku muškátového kvetu a nasekanú petržlenovú vňať. Dobre premiešame a naplníme kura.
Pečienková plnka
- 250 g hydinovej pečienky
- 50 g rastlinného tuku
- 2 vajcia
- 2 žemle
- 1 dl mlieka
- 40 g slaniny
- soľ
- čierne korenie
Pečienku pomelíme. Do rastlinného tuku vymiešaného s vajcami pridáme žemle namočené v mlieku a trochu vyžmýkané, najemno nakrájanú slaninu, soľ, čierne korenie a pomletú pečienku. Dobre premiešame a naplníme kura.
Zeleninová plnka
- 400 g mrazenej jarnej zmesy zeleniny
- soľ
- 50 g rastlinného tuku
- 1 lyžica hladkej múky
- čierne korenie
Mrazenú zeleninu uvaríme v slanom náleve, vodu následne zlejeme, pridáme rastlinný olej, hladkú múku, krátko orestujeme, prisladíme podľa chuti a dobre premiešame. Necháme vychladnúť, a potom vmiešame surové vajcia. Touto zmesou naplníme kura.
Hubová náplň – Pečené kura s náplňou
- 400g čerstvých húb alebo šampiňónov
- 50g rastlinného oleja
- 150g cibule
- 1 čajová lyžička mletej papriky
- 0,5 dl bieleho vína
- soľ
- 250g šľahačky
Čerstvé huby alebo šampiňóny nakrájame na plátky. Na rastlinnom oleji orestujeme pokrájanú cibuľu, posypeme mletou paprikou, pridáme nakrájané huby, podlejeme vínom, osolíme a dusíme takmer do mäkka. Necháme zmes vychladnúť a potom do nej opatrne vmiešame ušľahanú šľahačku. Touto zmesou naplníme kura.
Kura dôkladne umyjeme a osolíme zvnútra aj navonok. Brušnú dutinu naplníme pripravenou náplňou, zabezpečíme kovovou ihlicou alebo zošijeme bielou niťou. Kurča umiestnime do pekáča s rozohriatym olejom, podlejeme vodou, zakryjeme pekáčom a pečieme vo vyhriatej rúre.
Počas pečenia kura prelievame vlastnou šťavou a podľa potreby aj teplou vodou. Šťavu zo strán pekáča zoškrabeme do omáčky. Kura dopekáme bez vrchného krytu. Šťavu môžeme dusiť na oleji, trošku zahustíme múkou, jemne opražíme, zalieme vodou a povaríme. Podávame s varené zemiakmi, ryžou, kompótom alebo zeleninovým šalátom.
Pečené kura s náplňou
Tento recept vám ponúka rôzne varianty náplní na pečené kura. Môžete si zvoliť tú, ktorá vám najviac vyhovuje. Postup nájdete nižšie pre inšpiráciu.
Potrebné suroviny:
- 1 kura
- soľ
- 50 g rastlinného oleja
- 1 dl vody
Žemľová náplň:
- 50 g rastlinného oleja
- 75 g cibule
- kuracie srdcia a pečienky
- soľ
- 3 žemle
- 1,5 dl mlieka
- 2 vajcia
- kari korenie
- strúhaný muškátový orech
- čerstvá petržlenová vňať
Postup:
- Na základe rastlinného oleja orestujte nakrájanú cibuľu, pridajte pokrájané pečienky a srdcia a dusíme ich do mäkka. Osolte a nechajte vychladnúť.
- Do tejto zmesi pridajte žemle namočené v mlieku, žĺtky, kari korenie, muškátový orech, soľ a nasekanú petržlenovú vňať, dôkladne premiešajte. Nakoniec opatrne vmixujte tuhý sneh z bielkov.
- Naplňte kura pripravenou náplňou.
Odporúčam vyskúšať aj recept na pečené
Kuracie stehná s kapustou.Plnka s mandľami:
- 50 g mandlí
- 3 pečivá
- 1,5 dl mlieka
- 2 vajcia
- 20 g masla
- soľ
- petržlenová vňať
Postup:
- Mandle namočte do horúcej vody na pár minút, potom ich ošúpte a nakrájajte na drobné kúsky.
- Pečivo nakrájajte na malé kocky, namočte ich do mlieka s rozšľahanými žĺtkami, pridajte roztopené maslo a soľ.
- Nechajte zmes chvíľu stáť, aby sa tekutina vsiakla. Pridajte nasekanú petržlenovú vňať, nakrájané mandle a jemne vmiešajte ušľahaný tuhý sneh z bielkov.
Mäso s plnkou:
- 250 g mletého mäsa
- 2 pečivá
- 1 dl mlieka
- 2 tvrdé uvarené vajcia
- 50 g mrazeného hrášku
- 50 g slaniny
- 50 g rastlinného tuku
- 1 surové vajce
- nasekaná petržlenová vňať
- čierne korenie
- majoránka
Postup:
- K mletému mäsu pridajte vyžmýkané pečivo namočené v mlieku, nakrájané tvrdé vajcia, mrazený hrášok, jemne nakrájanú slaninu, rastlinný tuk zmiešaný s surovým vajcom, nasekanú petržlenovú vňať, soľ, čierne korenie a majoránku. Všetko dôkladne prepracujte. Podľa potreby pridajte lyžicu hladkej múky. Plnku vkladajte do pripraveného kuraťa.
Plnka so šunkou:
- 50 g masla
- 2 žĺtky
- 2 pečivá
- 2 dl mlieka
- 150 g strúhanky
- 150 g šunky (saláma, údené mäso)
- soľ
- muškátový kvet
- nasekaná petržlenová vňať
Postup:
- Maslo zmiešajte s žĺtkami. Pridajte do zmesi nakrájané pečivo, strúhanku, nakrájanú šunku, soľ, štipku muškátového kvetu a nasekanú petržlenovú vňať. Dôkladne premiešajte a naplňte kura pripravenou plnkou.
Plnka z pečienky:
- 250 g hydinových pečienok
- 50 g rastlinného tuku
- 2 kusy vajec
- 2 pečivá
- 1 dl mlieka
- 40 g slaniny
- soľ
- čierne korenie
Návod:
- Pečienky rozomeľte. Rastlinný tuk zmiešajte s vajcami, pridajte namočené a trošku vyžmýkané pečivo v mlieku, nakrájanú slaninu, soľ, korenie a rozomleté pečienky. Dôkladne premiešajte. Kura naplňte vytvorenou plnkou.
Plnka zo zeleniny:
- 400 g mrazeného mixu zeleniny
- soľ
- 50 g rastlinného tuku
- 1 polievková lyžica hladkej múky
- čierne korenie
- cukor
- 2 kusy vajec
Návod:
- Mrazenú zeleninu povarte vo vriacej slanej vode. Po uvarení vodu sceďte a pridajte rastlinný tuk spolu s hladkou múkou. Zmes na chvíľu orestujte, následne pridajte trochu cukru a premiešajte. Dovoľte zmesi vychladnúť a nakoniec zapracujte surové vajcia. Kura naplňte túto plnkou.
Plnka s hubami:
- 400 g čerstvých húb alebo šampiňónov
- 50 g rastlinného tuku
- 150 g cibule
- 1 čajová lyžička papriky
- 0,5 dl bieleho vína
- soľ
- 250 g šľahačky
Návod:
- Čerstvé huby alebo šampiňóny nakrájajte na plátky.
- Na rastlinnom tuku orestujte dlaždice cibule. Po pridaní papriky a nakrájaných húb, podlejte vínom. Osolte a dusíme, kým nie sú takmer mäkké.
- Nechajte zmes vychladnúť a potom do nej opatrne vmiešajte ušľahanú šľahačku. Kura naplňte touto plnkou.
Návod na pečenie kuracieho prsia:
- Opláchnite kura a osoľte ho z vnútra aj vonku.
- Brušnú dutinu naplňte vybranou plnkou.
- Uzavrite kura kovovou ihlicou alebo zošite pomocou bielej niťe.
- Kura umiestnite do rozohriateho tuku na pekáči.
- Podlejte vodou, prikryte pekáčom a pečte v predhriatej rúre.
- Počas pečenia kura pravidelne polievajte vypečenou šťavou a ak je to nutné, pridajte teplú vodu.
- Výpečky zo strán pekáča odstráňte a dolejte ich do šťavy.
- Dopečte kura bez vrchného pekáča.
- Šťavu môžete pripraviť na tuku, pridať múku a zaliať vodou. Nechajte ju variť a povariť.
- Podávajte s varené zemiakmi, ryžou, kompótom alebo zeleninovým šalátom.
Prajem vám dobrú chuť!