Pečené kuracie stehná na masle sú jedným z najobľúbenejších jedál, ktoré sa dajú pripraviť na mnohých spôsoboch. Táto lahodná kombinácia kuracieho mäsa s maslom vytvára nezameniteľnú chuť, ktorá sa hodí na rôzne príležitosti, od rodinnej večere po slávnostné obedy. V tomto článku vám predstavím tri unikátne recepty, ako pripraviť pečené kuracie stehná na masle, ktoré sú nielen chutné, ale aj veľmi jednoduché na prípravu.
1. Pečené kuracie stehná s bylinkovým maslom a citrónom
Ingrediencie:
- 4 kuracie stehná s kožou
- 100 g masla (zmäknuté)
- 2 strúčiky cesnaku (prepasírované)
- 1 citrón (šťava a kôra)
- 2 lyžičky sušeného rozmarínu
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- V miske zmiešajte zmäknuté maslo, prepasírovaný cesnak, šťavu a nastrúhanú kôru z citrónu, sušený rozmarín, soľ a čierne korenie.
- Kuracie stehná umyte a osušte. Pomocou lyžice alebo prstov vmasírujte bylinkové maslo pod kožu stehná. Tento krok zabezpečí, že sa chránia šťavnaté chute a maslo sa dostane priamo k mäsu.
- Kuracie stehná umiestnite do pekáča, kožou nahor. Zvyšok bylinkového masla rozotrite na povrch stehnách a posypte ich ešte trochou soli a korenia.
- Pečte v predhriatej rúre približne 45-50 minút alebo až sa koža pekne zlatisto sfarbí a mäso je dobre prepečené.
2. Kuracie stehná na masle s medovo-hořčičnou glazúrou
Ingrediencie:
- 4 kuracie stehná
- 50 g masla
- 3 polievkové lyžice medu
- 2 polievkové lyžice dijonskej horčice
- 1 polievková lyžica sójovej omáčky
- 1 strúčik cesnaku (jemne nasekaný)
- Soľ a čierne korenie
Postup:
- Predhrejte rúru na 190 °C.
- V malej miske zmiešajte med, dijonskú horčicu, sójovú omáčku, nasekaný cesnak, soľ a čierne korenie. Dôkladne premiešajte.
- Kuracie stehná umyte a osušte. V pekáči rozpustite maslo na strednej teplote. Pridajte stehná a opražte ich z oboch strán do zlatista (približne 5-7 minút).
- Po opražení prelejte kuracie stehná medovou glazúrou a vložte do predhriatej rúry.
- Pečte asi 40 minút, pričom každých 10 minút polievajte stehná zvyšnou glazúrou. Na konci pečenia by mali byť stehná krasne karamelizované a šťavnaté.
3. Pečené kuracie stehná na masle s tekvicovými plátkami
Ingrediencie:
- 4 kuracie stehná
- 80 g masla
- 1 menšia hokkaido tekvica (nakrájaná na plátky)
- 1 cibuľa (nasekaná)
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 čajová lyžička sušeného tymiánu
- Soľ a čierne korenie
Postup:
- Rúru predhrejte na 200 °C.
- Na plech rozložte plátky tekvice a nasekanú cibuľu. Pokvapkajte olivovým olejom, posypte soľou, čiernym korením a tymiánom. Dobre premiešajte, aby sa zelenina rovnomerne obalila.
- Kuracie stehná season to taste (soľ, korenie) a potom ich položte na vrch tekvice.
- Rozpustite maslo a poliate ním kuracie stehná.
- Pečte v predhriatej rúre približne 45-50 minút, kým sú stehná zlato-hnedé a tekvica je mäkká.
Každý z týchto receptov ponúka jedinečný predkrm na pečené kuracie stehná na masle, ktoré sú ideálne ako učiníme z obyčajného jedla výnimočným zážitkom. Užite si tieto chutné kombinácie, ktoré sú nielen jednoduché na prípravu, ale aj vizuálne pôsobivé!
Suroviny:
– 4 kusy kuracích stehien
– 2 lyžice masla
– soľ a čierne korenie podľa chuti
Pečené kuracie stehná na masle
Postup:
1. Kuracie stehná opláchneme, osušíme a osolíme a okoreníme z oboch strán.
2. Na panvici rozpustíme maslo a zohrejeme ho.
3. Vložíme kuracie stehná do rozpáleného masla a opečieme z oboch strán, kým nezdobia zlatistú farbu a nezmäknú.
4. Po upečení ich môžeme podávať teplé so zemiakovým šalátom alebo ryžou.
Dobrú chuť!