Penne so šampiňónmi, fetou a cuketou predstavujú vynikajúce jedlo na zapekaní. Zlaďte tieto ingrediencie a vytvoríte chutné a sýte pečené pokrmy.
Potrebné prísady:
- 250 g penne cestovín
- 200 g húb (napr. šampiňónov alebo hlivy ústřičnej)
- 1 stredná cuketa
- 150 g fety
- 200 ml smotany na varenie
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička sušeného oregana
- soľ a korenie na dochutenie
Penne zapekané s hubami, fetou a cuketou
Postup robenia:
- Rúru si predhrejte na 180 °C.
- Cestoviny uvarte podľa pokynov na obale, následne ich sceďte a uložte bokom.
- Na panvici zahrejte olivový olej a orestujte na kocky nakrájané cuketu a huby, kým sa nezahrejú a nezmäknú. Pridajte pretlačený cesnak a ešte chvíľu restujte.
- Do panvice pridajte smotanu na varenie a privedieme ju k varu. Následne posypte sušeným oreganom a dochuťte soľou a korením.
- Uvarené cestoviny zmiešajte s orestovanou zmesou, aby sa všetky prísady dobre prepojili.
- Preložte zmes do pekáča a zasypte rozdrobenou fetou.
- Pečte v predhriatej rúre približne 15-20 minút, kým sa feta neroztopí a nezačne zlátnuť.
- Podávajte horúce zapekané penne, ktoré môžete ozdobiť čerstvými bylinkami alebo strúhaným parmezánom podľa chuti.
Tešte sa na výborné, sýte a pritom jednoduché jedlo!
2) Penne zapečené s hubami, fetou a cuketou
Prísady:
- 250 g penne
- 200 g húb (napr. žampióny, hlíva ústřičná)
- 1 stredná cuketa
- 150 g fety
- 1 malá cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- 200 ml smotany (môže byť aj rastlinná)
- 100 g strúhaného syra (napr. mozzarella alebo parmezán)
- Soľ a korenie na dochutenie
- Čerstvý tymián alebo bazalka (na ozdobenie)
Postup:
-
Příprava cestovín: V hrnci priveďte osolenú vodu k varu a uvarte penne podľa pokynov na obale, kým nie sú al dente. Následne sceďte a odložte bokom.
-
Příprava zeleniny: Na panvici zahrejte olivový olej. Pridajte jemne nasekanú cibuľu a osmahnite do sklovitosti. Potom pridajte nasekaný cesnak a nakrájané huby. Smažte, kým huby nezmäknú a neuvoľnia vodu (asi 5-7 minút).
-
Přidanie cukety: Cuketu umyte a nakrájajte na tenké plátky alebo polmesiace. Pridajte ju k houbám a smažte ďalšie 3-4 minúty, kým nezmäkne. Osoľte a okoreňte podľa chuti.
-
Miešanie surovín: V misy zmiešajte uvarené penne s houbovou zmesou. Pridajte smotanu a rozdrobenú fetu. Dobre premiešajte.
-
Pečenie: Zmes preložte do zapekacej misy, posypte strúhaným syrom a prípadne aj troškou rozdrobené fety. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 20-25 minút, kým povrch nebude zlatistý a zapečený.
-
Servírovanie: Po vybratí z rúry nechajte jedlo chvíľu vychladnúť, ozdobte čerstvými bylinkami a podávajte.
Dobrú chuť!