Recept 1: Hrejivá zázvorová polievka s mrkvou a tekvicou
Ingrediencie:
- 1 malá tekvica (cca 400 g)
- 2 stredné mrkvy
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 zázvor (dĺžka cca 5 cm)
- 750 ml zeleninového vývaru
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1/2 lyžičky kurkumy (voliteľne)
- Čerstvé bylinky (napr. petržlenová vňať) na ozdobenie
Postup:
- Na začiatok si pripravíme všetky ingrediencie. Tekvicu a mrkvu očistíme, nakrájame na menšie kocky a cibuľu a cesnak nakrájame na jemno.
- Na olivovom oleji v hrnci osmažíme cibuľu do zlatista, pridáme cesnak a nastrúhaný zázvor. Ten dodá jedlu príjemnú pálivosť a teplo, ktoré pomôže pri bolestiach brucha.
- Po krátkom opražení pridáme nakrájanú mrkvu a tekvicu. Všetko spolu miešame niekoľko minút.
- Následne zalejeme zeleninovým vývarom a ochutíme soľou, čiernym korením a kurkumou. Kurkuma má protizápalové účinky, čo môže byť prospešné pri tráviacich ťažkostiach.
- Polievku privríme a varíme na miernom ohni asi 20 minút, kým sú zeleniny úplne mäkké.
- Po uvarení polievku rozmixujeme do hladka pomocou ponorného mixéra. Pri servírovaní ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou.
Túto polievku môžeme podávať teplú, pripravenú na rýchle zahriatie, a jej jemná chuť a hrejivý zázvor vás určite potešia a upokoja tráviaci trakt.
Recept 2: Hráškovo-mäsožravá polievka s kôprom
Ingrediencie:
- 200 g čerstvého alebo mrazeného hrášku
- 1 stredná zemiak
- 1 malá cibuľa
- 1 mrkva
- 750 ml kuracieho vývaru
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- Hrsť čerstvého kôpru (alebo 1 čajová lyžička sušeného)
- Soľ a biele korenie podľa chuti
- 1 kyslá smotana (voliteľne na podávanie)
Postup:
- Na začiatok očistíme zemiak, mrkvu a cibuľu. Zemiak nakrájame na malé kocky, mrkvu na kolieska a cibuľu na jemno.
- V hrnci na olivovom oleji osmažíme cibuľu do zlatista, potom pridáme mrkvu a zemiak. Restujeme niekoľko minút.
- Následne pridáme hrášok a zalejeme kuracím vývarom. Varíme asi 15 minút, kým sú zeleniny mäkké.
- Polievku ochutíme soľou, bielym korením a čerstvým kôprom. Kôpor nie lenže dodáva jedlu výnimočnú chuť, ale tiež pomáha skľudniť žalúdok a tráviaci systém.
- Po uvarení polievku môžeme lehko rozmixovať alebo ju nechať tak, aby sme si užili textúru hrášku a zeleniny.
- Podávame s lyžicou kyslej smotany, čo dodá polievke krémovú konzistenciu a zjemní chuť.
Hráškovo-mäsožravá polievka je nielen bohatá na živiny, ale tiež veľmi osviežujúca a skvelá pri ťažkostiach s trávením.
Recept 3: Upokojujúca špenátová polievka s avokádom
Ingrediencie:
- 200 g čerstvého špenátu (alebo mrazeného)
- 1 stredná zemiak
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 750 ml zeleninového vývaru
- 1 zrelé avokádo
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Citronová šťava na dochutenie
- Čerstvé bylinky na ozdobenie
Postup:
- Špenát poriadne umyjeme a nasekáme. Zemiak a cibuľu očistíme a nakrájame na menšie kúsky.
- V hrnci na olivovom oleji osmažíme cibuľu a cesnak do zlatista. Potom pridáme zemiak a restujeme ešte niekoľko minút.
- Zalejeme zeleninovým vývarom a varíme, kým sú zemiaky úplne mäkké (približne 15-20 minút).
- Do hrnca pridáme nasekaný špenát a varíme ďalších 5 minút. Špenát je bohatý na živiny a je skvelou voľbou pri bolestiach brucha.
- Polievku rozmixujeme do hladka a dochutíme soľou, čiernym korením a šťavou z citrónu.
- Pri podávaní pridáme na plátky nakrájané avokádo, ktoré dodá jedlu krémovosť a zdravé tuky. Ozdobíme čerstvými bylinkami.
Táto špenátová polievka je nielen chutná, ale aj veľmi výživná a môže pôsobiť upokojujúco na váš tráviaci systém.
Záver
Polievky na bolesť brucha môžu byť skvelým pomocníkom pri tráviacich ťažkostiach. Každý recept ponúka jedinečné kombinácie chutí a zdravej zeleniny, ktorá pomáha upokojiť žalúdok. Všetky tieto polievky sú jednoduché na prípravu a plné užitočných živín, ktoré môžu pomôcť pri zotavení a udržiavaní dobrej kondície tráviaceho traktu. Nezabúdajte experimentovať s rôznymi bylinkami a koreniami, aby ste dosiahli tú najlepšiu chuť pre seba.
Potrebujeme:
– 1 cibuľa
– 2 mrkvy
– 2 zemiaky
– 1 pór
– 1 lyžička masla
– 1 liter zeleninového vývaru
– soľ, korenie, majoránka
Polievka na bolesť brucha
Postup:
1. Cibuľu očistíme a nakrájame na drobné kúsky.
2. Na panvici rozpustíme maslo a orestujeme cibuľu.
3. Pridáme nakrájanú mrkvu a zemiaky a necháme orestovať.
4. Zalejeme zeleninovým vývarom a necháme variť, kým zelenina nebude mäkká.
5. Na záver pridáme nakrájaný pór a dochutíme soľou, korením a majoránkou.
6. Podávame teplú a môžeme ozdobiť čerstvou petržlenovou vňatkou.
Dobrú chuť!