Polievka z kaprovách hláv

Polievka z kaprových hláv je tradičné jedlo, ktoré si zaslúži viac pozornosti. V mnohých kultúrach je rybia polievka ceněná pre svoj výnimočný chuťový profil a výživové hodnoty. Kapr, ako jedna z najpopulárnejších rýb v našich vodách, poskytuje skvelý základ pre bohaté a aromatické pokrmy. V tomto článku predstavených sedem unikátnych receptov na polievku z kaprových hláv, ktoré sú nielen chutné, ale aj jedinečné.


1. Klasická kaprová polievka

Ingrediencie:

  • 2 kaprové hlavy
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 liter vody
  • Soľ
  • Korenie (čierne korenie, bobkový list)
  • Kyslá smotana (na servírovanie)
  • Čerstvá pažítka (na ozdobu)

Postup:

  1. Naolivte kaprové hlavy a dôkladne ich umyte pod tečúcou vodou.
  2. V hrnci na troche oleja opražte nakrájanú cibuľu a cesnak. Keď sú zlatisté, pridajte na kolieska nakrájané mrkvy a petržlen.
  3. Zalejte vodou a pridajte kaprové hlavy. Priveďte do varu a zmente teplotu na minimum.
  4. Dochutíte soľou, čiernym korením a bobkovým listom. Varte 30-40 minút.
  5. Polievku sceďte a podávajte s kyslou smotanou a čerstvou pažítkou.

2. Kaprová polievka s opraženou zeleninou

Ingrediencie:

  • 2 kaprové hlavy
  • 1 cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 1 zemiak
  • 1 červená paprika
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 liter vývaru
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Soľ, čierne korenie
  • Čerstvý koriander (na ozdobu)

Postup:

  1. Kaprové hlavy umyte a pripravte vývar. V hrnci uvarte hlavy v litri vody so soľou, kým sa nebudú dať oddeliť od kostí (približne 30 minút).
  2. Zatiaľ na panvici na olivovom oleji opražte nakrájanú cibuľu, mrkvu, zemiak a červenú papriku, kým zmäknú.
  3. Sceďte vývar, vráťte ho späť do hrnca a pridajte opraženú zeleninu. Pridajte prelisovaný cesnak, dochutíte korením a varte ešte 10-15 minút.
  4. Podávajte ozdobené čerstvým koriandrom.

3. Kaprová polievka s ryžou a bylinkami

Ingrediencie:

  • 2 kaprové hlavy
  • 1 cibuľa
  • 1 mrkva
  • 1/2 hrnčeka ryže
  • 1 liter vody
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Čerstvý kôpor
  • Soľ, čierne korenie

Postup:

  1. Na hrnci opražte cibuľu a mrkvu. Pridajte vodu a kaprové hlavy. Varíme 30 minút.
  2. Sceďte vývar a vráťte ho späť do hrnca. Pridajte umytú ryžu, prelisovaný cesnak, soľ a korenie.
  3. Varíme, kým sa ryža neuvarí (približne 15-20 minút).
  4. Na záver pridajte nasekaný čerstvý kôpor a podávajte teplé.

4. Pikantná kaprová polievka s čili

Ingrediencie:

  • 2 kaprové hlavy
  • 1 cibuľa
  • 1 mrkva
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 červené čili papričky
  • 1 liter rybieho vývaru
  • Soľ, čierne korenie
  • Citrónová šťava (na ochutenie)
  • Čerstvá bazalka (na ozdobu)

Postup:

  1. Naolejovanú cibuľu a cesnak opražte v hrnci. Pridajte mrkvu a nasekané čili. Po chvíli pridajte kaprové hlavy a rybí vývar.
  2. Varíme približne 30 minút. Po uvarení sceďte a zbavte sa kostí.
  3. Dochutíme soľou, čiernym korením a citrónovou šťavou. Pred podávaním posypte nasekanou bazalkou.

5. Kaprová krémová polievka

Ingrediencie:

  • 2 kaprové hlavy
  • 1 cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 1 zemiak
  • 300 ml smotany na varenie
  • 1 liter vody
  • Soľ, muškátový oriešok
  • Čerstvý petržlen (na ozdobu)

Postup:

  1. Kaprové hlavy varíme 30 minút vo vode spolu s cibuľou, mrkvou a zemiakom. Po uvarení sceďte.
  2. Uvarené suroviny rozmixujte na hladkú masu. Vráťte do hrnca.
  3. Pridajte smotanu a dochutíte soľou a muškátovým orieškom. Krátko povarte na nízkej teplote.
  4. Podávajte s nasekaným čerstvým petržlenom.

6. Kaprová polievka so špenátom

Ingrediencie:

  • 2 kaprové hlavy
  • 1 cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 150 g čerstvého špenátu
  • 1 liter vody
  • Soľ, čierne korenie
  • Citrón na servírovanie

Postup:

  1. Cibuľu a mrkvu osmažte na troche oleja. Pridajte kaprové hlavy a zalejte vodou. Varíme približne 30 minút.
  2. Sceďte polievku a späť do hrnca pridajte preliaty špenát. Varíme ešte asi 5-7 minút.
  3. Na záver dochutíme soľou a čiernym korením. Podávajte s plátkom citrónu.

7. Kaprová polievka so zázvorom a kokosovým mliekom

Ingrediencie:

  • 2 kaprové hlavy
  • 1 cibuľa
  • 1 mrkva
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 kúsoček zázvoru
  • 400 ml kokosového mlieka
  • 1 liter vody
  • Soľ, čierne korenie
  • Čerstvý koriander (na ozdobu)

Postup:

  1. Na panvici opražte cibuľu, cesnak a nastrúhaný zázvor. Pridajte kaprové hlavy a vodu. Varíme 30 minút.
  2. Sceďte a zmiešajte vývar s kokosovým mliekom. Varíme ešte 10 minút.
  3. Dochutíme soľou a čiernym korením. Podávajte ozdobené so čerstvým koriandrom.

Každý z týchto receptov ponúka jedinečnú chuť a využitie kaprových hláv, ktoré sú často opomínané. Polievka z kaprových hláv je nielen chutná, ale aj zdravá. Obsahujú veľa prospešných látok a výživových benefitov. S pridaním rôznych ingrediencií, ako sú bylinky, zelenina alebo kokosové mlieko, môžeme vytvoriť zaujímavé variácie, ktoré oslovia rôznych jedákov. Taktiež sa nebojte experimentovať, pridať vlastné suroviny a variácie, aby ste si našli recept, ktorý sa najviac hodí vašim chutiam. Prajeme vám dobrú chuť!

 

 

Potrebujeme:
– 4 kaporie hlavy
– 2 cibule
– 2 mrkvy
– 2 petrzlenove korene
– 2 rajciny
– 1 lyzica paradajkovej pasty
– soľ, čierne korenie

 

Polievka z kaprovách hláv

Postup:
1. Kaporie hlavy očistíme a umyjeme.
2. Na panvici opražíme nakrájanú cibuľu, pridáme na kolieska nakrájané mrkvy a petržlenové korene.
3. Pridáme nakrájané rajčiny a dusíme asi 5 minút.
4. Potom pridáme paradajkovú pastu, soľ a korenie podľa chuti.
5. Kaporie hlavy pridáme do základného vyvaru a varíme asi 30 minút, kým mäso nestane mäkké.
6. Pred podávaním môžeme dochutiť petržlenovou vňatkou.

Dobru chuť!

Podobné príspevky

5 Komentárov

  1. Kocurik123 píše:

    Wow, táto polievka z kaprových hláv vyzerá veľmi chutne! Nikdy som o takomto recepte nepočul. Určite vyskúšam, keď sa mi podarí zohnať kaprie hlavy. Dúfam, že aj moja rodina bude nadšená!

  2. MiskaOvocie píše:

    Super recept! Kaprové hlavy sú niečo, čo som doteraz nejedol. Myslím si, že s mrkvou a rajčinami to musí byť veľmi dobré. Vďaka za zdieľanie tohto nápadu. Určite ho vyskúšam na víkend!

  3. CukrikovaRuzicka píše:

    Tento recept ma úplne nadchol! Polievka z kaprových hláv je pre mňa novinkou a hneď som si ju zapísal do kuchárskej knihy. Vyzerá to veľmi zdravé a chutné, teším sa na varenie pre moju rodinu!

  4. ZelenyJablcko píše:

    Skvelý recept! Nikdy by ma nenapadlo použiť kaprové hlavy do polievky, ale vyzerá to naozaj lákavo. Teším sa, ako to skúsim doma a uvidím, akú reakciu budem mať od priateľov!

  5. Bublinka22 píše:

    Toto je úžasný recept! Kaprie hlavy som nikdy nepoužil v kuchyni, ale tento nápad ma inšpiroval. Určite ho vyskúšam čoskoro a verím, že sa mi podarí pripraviť niečo výnimočné pre rodinu!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *