Polievka z kaprových hláv je tradičné jedlo, ktoré si zaslúži viac pozornosti. V mnohých kultúrach je rybia polievka ceněná pre svoj výnimočný chuťový profil a výživové hodnoty. Kapr, ako jedna z najpopulárnejších rýb v našich vodách, poskytuje skvelý základ pre bohaté a aromatické pokrmy. V tomto článku predstavených sedem unikátnych receptov na polievku z kaprových hláv, ktoré sú nielen chutné, ale aj jedinečné.
1. Klasická kaprová polievka
Ingrediencie:
- 2 kaprové hlavy
- 2 mrkvy
- 1 petržlen
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 liter vody
- Soľ
- Korenie (čierne korenie, bobkový list)
- Kyslá smotana (na servírovanie)
- Čerstvá pažítka (na ozdobu)
Postup:
- Naolivte kaprové hlavy a dôkladne ich umyte pod tečúcou vodou.
- V hrnci na troche oleja opražte nakrájanú cibuľu a cesnak. Keď sú zlatisté, pridajte na kolieska nakrájané mrkvy a petržlen.
- Zalejte vodou a pridajte kaprové hlavy. Priveďte do varu a zmente teplotu na minimum.
- Dochutíte soľou, čiernym korením a bobkovým listom. Varte 30-40 minút.
- Polievku sceďte a podávajte s kyslou smotanou a čerstvou pažítkou.
2. Kaprová polievka s opraženou zeleninou
Ingrediencie:
- 2 kaprové hlavy
- 1 cibuľa
- 2 mrkvy
- 1 zemiak
- 1 červená paprika
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 liter vývaru
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ, čierne korenie
- Čerstvý koriander (na ozdobu)
Postup:
- Kaprové hlavy umyte a pripravte vývar. V hrnci uvarte hlavy v litri vody so soľou, kým sa nebudú dať oddeliť od kostí (približne 30 minút).
- Zatiaľ na panvici na olivovom oleji opražte nakrájanú cibuľu, mrkvu, zemiak a červenú papriku, kým zmäknú.
- Sceďte vývar, vráťte ho späť do hrnca a pridajte opraženú zeleninu. Pridajte prelisovaný cesnak, dochutíte korením a varte ešte 10-15 minút.
- Podávajte ozdobené čerstvým koriandrom.
3. Kaprová polievka s ryžou a bylinkami
Ingrediencie:
- 2 kaprové hlavy
- 1 cibuľa
- 1 mrkva
- 1/2 hrnčeka ryže
- 1 liter vody
- 2 strúčiky cesnaku
- Čerstvý kôpor
- Soľ, čierne korenie
Postup:
- Na hrnci opražte cibuľu a mrkvu. Pridajte vodu a kaprové hlavy. Varíme 30 minút.
- Sceďte vývar a vráťte ho späť do hrnca. Pridajte umytú ryžu, prelisovaný cesnak, soľ a korenie.
- Varíme, kým sa ryža neuvarí (približne 15-20 minút).
- Na záver pridajte nasekaný čerstvý kôpor a podávajte teplé.
4. Pikantná kaprová polievka s čili
Ingrediencie:
- 2 kaprové hlavy
- 1 cibuľa
- 1 mrkva
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 červené čili papričky
- 1 liter rybieho vývaru
- Soľ, čierne korenie
- Citrónová šťava (na ochutenie)
- Čerstvá bazalka (na ozdobu)
Postup:
- Naolejovanú cibuľu a cesnak opražte v hrnci. Pridajte mrkvu a nasekané čili. Po chvíli pridajte kaprové hlavy a rybí vývar.
- Varíme približne 30 minút. Po uvarení sceďte a zbavte sa kostí.
- Dochutíme soľou, čiernym korením a citrónovou šťavou. Pred podávaním posypte nasekanou bazalkou.
5. Kaprová krémová polievka
Ingrediencie:
- 2 kaprové hlavy
- 1 cibuľa
- 2 mrkvy
- 1 zemiak
- 300 ml smotany na varenie
- 1 liter vody
- Soľ, muškátový oriešok
- Čerstvý petržlen (na ozdobu)
Postup:
- Kaprové hlavy varíme 30 minút vo vode spolu s cibuľou, mrkvou a zemiakom. Po uvarení sceďte.
- Uvarené suroviny rozmixujte na hladkú masu. Vráťte do hrnca.
- Pridajte smotanu a dochutíte soľou a muškátovým orieškom. Krátko povarte na nízkej teplote.
- Podávajte s nasekaným čerstvým petržlenom.
6. Kaprová polievka so špenátom
Ingrediencie:
- 2 kaprové hlavy
- 1 cibuľa
- 2 mrkvy
- 150 g čerstvého špenátu
- 1 liter vody
- Soľ, čierne korenie
- Citrón na servírovanie
Postup:
- Cibuľu a mrkvu osmažte na troche oleja. Pridajte kaprové hlavy a zalejte vodou. Varíme približne 30 minút.
- Sceďte polievku a späť do hrnca pridajte preliaty špenát. Varíme ešte asi 5-7 minút.
- Na záver dochutíme soľou a čiernym korením. Podávajte s plátkom citrónu.
7. Kaprová polievka so zázvorom a kokosovým mliekom
Ingrediencie:
- 2 kaprové hlavy
- 1 cibuľa
- 1 mrkva
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 kúsoček zázvoru
- 400 ml kokosového mlieka
- 1 liter vody
- Soľ, čierne korenie
- Čerstvý koriander (na ozdobu)
Postup:
- Na panvici opražte cibuľu, cesnak a nastrúhaný zázvor. Pridajte kaprové hlavy a vodu. Varíme 30 minút.
- Sceďte a zmiešajte vývar s kokosovým mliekom. Varíme ešte 10 minút.
- Dochutíme soľou a čiernym korením. Podávajte ozdobené so čerstvým koriandrom.
Každý z týchto receptov ponúka jedinečnú chuť a využitie kaprových hláv, ktoré sú často opomínané. Polievka z kaprových hláv je nielen chutná, ale aj zdravá. Obsahujú veľa prospešných látok a výživových benefitov. S pridaním rôznych ingrediencií, ako sú bylinky, zelenina alebo kokosové mlieko, môžeme vytvoriť zaujímavé variácie, ktoré oslovia rôznych jedákov. Taktiež sa nebojte experimentovať, pridať vlastné suroviny a variácie, aby ste si našli recept, ktorý sa najviac hodí vašim chutiam. Prajeme vám dobrú chuť!
Potrebujeme:
– 4 kaporie hlavy
– 2 cibule
– 2 mrkvy
– 2 petrzlenove korene
– 2 rajciny
– 1 lyzica paradajkovej pasty
– soľ, čierne korenie
Polievka z kaprovách hláv
Postup:
1. Kaporie hlavy očistíme a umyjeme.
2. Na panvici opražíme nakrájanú cibuľu, pridáme na kolieska nakrájané mrkvy a petržlenové korene.
3. Pridáme nakrájané rajčiny a dusíme asi 5 minút.
4. Potom pridáme paradajkovú pastu, soľ a korenie podľa chuti.
5. Kaporie hlavy pridáme do základného vyvaru a varíme asi 30 minút, kým mäso nestane mäkké.
6. Pred podávaním môžeme dochutiť petržlenovou vňatkou.
Dobru chuť!
Wow, táto polievka z kaprových hláv vyzerá veľmi chutne! Nikdy som o takomto recepte nepočul. Určite vyskúšam, keď sa mi podarí zohnať kaprie hlavy. Dúfam, že aj moja rodina bude nadšená!
Super recept! Kaprové hlavy sú niečo, čo som doteraz nejedol. Myslím si, že s mrkvou a rajčinami to musí byť veľmi dobré. Vďaka za zdieľanie tohto nápadu. Určite ho vyskúšam na víkend!
Tento recept ma úplne nadchol! Polievka z kaprových hláv je pre mňa novinkou a hneď som si ju zapísal do kuchárskej knihy. Vyzerá to veľmi zdravé a chutné, teším sa na varenie pre moju rodinu!
Skvelý recept! Nikdy by ma nenapadlo použiť kaprové hlavy do polievky, ale vyzerá to naozaj lákavo. Teším sa, ako to skúsim doma a uvidím, akú reakciu budem mať od priateľov!
Toto je úžasný recept! Kaprie hlavy som nikdy nepoužil v kuchyni, ale tento nápad ma inšpiroval. Určite ho vyskúšam čoskoro a verím, že sa mi podarí pripraviť niečo výnimočné pre rodinu!