Polievka z mladej cibuľky: Skvelá jarná pochúťka
Polievka vyrobená z mladej cibuľky predstavuje vynikajúci jarný pokrm, ktorý oživí vašu kuchyňu sviežim nádychom. Táto chutná a výživná polievka je nabitá vitamínmi a minerálnymi látkami, ktoré prispievajú k vášmu zdraviu a dodajú vám vitalitu. Mladá cibuľka sa môže pýšiť svojou delikátnou chuťou a arómou, ktorá je ideálne do polievkových receptov.
V nasledujúcich riadkoch vám ponúkame štyri jedinečné recepty na polievku z mladej cibuľky, ktoré si určite obľúbite. Otestujte ich a presvedčte sa o ich výnimočnej chuti na vlastnej koži.
Recept 1: Hladká polievka z mladej cibuľky s parmezánom
Ingrediencie:
- 500 g mladej cibuľky
- 1 l zeleninového vývaru
- 200 ml smotany na varenie
- 100 g strúhaného parmezánu
- 2 PL olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa potreby
Postup:
- Mladú cibuľku dôkladne umyte, očistite a nakrájajte na tenké kolieska. V hrnci rozohrejte olivový olej a pridajte nakrájanú cibuľku. Restujte na miernom ohni približne 5 minút, kým cibuľka nezačne jemnejšie.‘
- Do hrnca pridajte prelisovaný cesnak a krátko ho osmahnite s cibuľkou ešte 1 minútu. Potom nalejte zeleninový vývar a priveďte k varu. Na miernom ohni varte približne 15 minút, kým cibuľka nezmäkne.
- Odstráňte polievku z plameňa a rozmixujte ju dohladka pomocou ponorného mixéra. Vráťte na sporák, pridajte smotanu a strúhaný parmezán. Opäť priveďte k varu a varte ešte 2-3 minúty pri nepretržitom miešaní, až sa parmezán úplne rozpustí.
- Ochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa vlastnej preferencie. Polievku rozdeľte do misiek a servírujte horúcu, ozdobenú kolieskami mladej cibuľky a hoblinami parmezánu.
Výhody:
Táto krémová polievka je bohatá na vápnik vďaka parmezánu a obsahuje vitamín K, ktorý posilňuje zdravie kostí. Mladá cibuľka zas ponúka vynikajúci zdroj vitamínu C, ktorý zvyšuje odolnosť organizmu.
Počet kalórií na 1 porciu: približne 250 kcal
Recept 2: Polievka z mladej cibuľky so zemiakmi a slaninkou
Ingrediencie:
- 400 g mladej cibuľky
- 300 g zemiakov
- 150 g údenej slaniny
- 1,2 l zeleninového vývaru
- 1 PL masla
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 PL nasekanej petržlenovej vňate
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa potreby
Postup:
- Zemiaky ošúpte a nakrájajte na kocky. Mladú cibuľku umyte a nakrájajte na kolieska. Slaninu nakrájajte na menšie kúsky. Cibuľu a cesnak ošúpte a nadrobno nakrájajte.
- V hrnci rozpustite maslo a na ňom orestujte slaninu do chrumkava. Potom pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak, a frytujte do zlatistej farby. Následne pridajte zemiaky a mladú cibuľku. Všetko spolu restujte asi 5 minút.
- Potom pridajte zeleninový vývar, osoľte a okoreňte. Priveďte k varu a varte na miernom ohni približne 20 minút, kým zemiaky nezmäknú.
- Uvarenú polievku dochuťte soľou a korením podľa chuti. Rozdeľte ju do tanierov, posypte nasekanou petržlenovou vňaťou a podávajte so zlatistým chlebom.
Výhody:
Zemiaky robia túto polievku výdatnejšou a dodajú energiu. Slanina prináša polievke výraznú príchuť, zatiaľ čo mladá cibuľka dodáva sviežosť. Petržlenová vňať je bohatá na vitamín C a železo.
Počet kalórií na 1 porciu: približne 300 kcal
Recept 3: Polievka z mladej cibuľky s kari a kokosovým mliekom
Ingrediencie:
- 400 g mladej cibuľky
- 1 l zeleninového vývaru
- 400 ml kokosového mlieka
- 1 PL oleja
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 ČL kari korenia
- 1 ČL mletého zázvoru
- 1 ČL kurkumy
- soľ podľa chuti
- na ozdobu koriander alebo limetku
Postup:
- Mladú cibuľku dôkladne umyte, očistite a nakrájajte na kolieska. Cibuľu a cesnak ošúpte a nasekajte na jemno.
- V hrnci rozohrejte olej a osmahnite na ňom cibuľu a cesnak dozlatista. Pridajte kari korenie, mletý zázvor a kurkumu. Rýchlo orestujte, aby sa uvoľnila aróma korenín.
- Pridajte nakrájanú mladú cibuľku a zalejte zeleninovým vývarom. Priveďte k varu a varte na miernom ohni približne 15 minút, kým cibuľka nezmäkne.
- Na záver vylejte do polievky kokosové mlieko a dôkladne premiešajte. Ochuťte soľou podľa vlastnej preferencie.
Ozdobenie:
Polievku servírujte ozdobenú čerstvým koriandrom alebo plátkami limetky.
koriandrom alebo limetkovými kolieskami.
Výhody: Kokosové mlieko poskytuje polievke exotickú príchuť a krémovú textúru. Kari korenie, zázvor a kurkuma sú známe svojimi protizápalovými vlastnosťami a podporujú trávenie.
Počet kalórií na 1 porciu: približne 280 kcal
Recept 4: Polievka z mladej cibuľky s vajíčkom a syrom feta
Ingrediencie:
– 500 g mladej cibuľky
– 1,2 l zeleninového vývaru
– 100 g syra feta
– 4 vajcia
– 1 PL olivového oleja
– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 1 ČL sušeného oregana
– soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Postup:
1) Mladú cibuľku dôkladne umyte, očistite a nakrájajte na kolieska. Cibuľu a cesnak ošúpte a nakrájajte nadrobno. Syr feta nakrájajte na kocky.
2) Na panvici zohrejte olivový olej a opečte cibuľu s cesnakom do zlatohnedého odtieňa. Pridajte nakrájanú mladú cibuľku a krátko orestujte.
3) Zmes zalejte zeleninovým vývarom, pridajte sušené oregano, soľ a korenie. Priveďte k varu a varte na miernom ohni približne 10 minút.
4) Do vriacej polievky opatrne pridajte vajcia a varte ich približne 3-4 minúty, kým bielky stuhnú a žĺtok ostane tekutý. Na konci do polievky pridajte nakrájaný syr feta a nechajte ho rozpustiť. Podávajte teplé s chrumkavým chlebom.
Výhody: Vajíčka obohacujú polievku o proteíny a syr feta dodáva vápnik. Mladá cibuľka je plná vitamínu C a vlákniny. Oregano má antioxidačné a protizápalové vlastnosti.
Počet kalórií na 1 porciu: približne 320 kcal
Záver (100 slov):
Polievka z mladej cibuľky predstavuje skvelú voľbu pre tých, ktorí túžia po zdravom a chutnom jarnom jedle. Vyskúšajte naše štyri jedinečné recepty a presvedčte sa o ich výnimočnej chuti a priaznivých účinkoch na vaše zdravie. Či už uprednostníte krémovú verziu s parmezánom, zemiakovú alternatívu so slaninou, exotickú kombináciu s kari a kokosovým mliekom alebo variantu s vajíčkom a syrom feta, určite budete spokojní. Nebojte sa experimentovať a prispôsobiť recepty podľa svojich predstáv. Veríme, že si polievku z mladej cibuľky zamilujete a zaradíte ju do svojho jedálnička. Dobrú chuť!