Ríbezľový koláč s tvarohovou náplňou. Dnes mi príde návšteva a tak tento koláč bola prva voľba, ktorá mi napadla. A spoločne s tvarohom je táto kombinácia úplne neprekonateľná.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 250 g hladkej múky
- 125 g masla (alebo margarínu)
- 50 g cukru
- 1 vajce
- 1/2 čl soľ
- 1/2 čl prášku do pečiva
Na tvarohovú náplň:
- 250 g tvarohu (mäkkého tvarohu)
- 50 g cukru
- 1 vanilkový cukor (alebo 1 čl vanilkového extraktu)
- 1 vajce
- Strúčik citrónovej kôry (najlepšie neochrúmelej), nastrúhaný
Na posypanie:
- Približne 250 g ríbezlí (červených alebo čiernych)
- 2-3 lyžice cukru na posypanie
Ríbezľový koláč s tvarohovou náplňou
Postup:
Cesto:
- V miske zmiešajte múku, soľ a prášok do pečiva.
- Pridajte nakrájané maslo a jemne ho vtierajte do suchých ingrediencií, kým nevznikne drobivá konzistencia.
- Pridajte cukor a vajce, a vytvorte z týchto ingrediencií hladké cesto.
- Cesto zabalte do fólie a nechajte aspoň 30 minút oddýchnuť v chladničke.
Tvarohová náplň:
- Tvaroh dôkladne zmiešajte s cukrom, vanilkovým cukrom, vajcom a citrónovou kôrou, kým nezískate hladkú náplň.
Koláč:
- Troubu predhrejte na 180°C.
- Vyváľajte cesto na pomúčenej doske na veľkosť vášho pekáča.
- Vyložte pekáč vyložený papierom na pečenie a rozložte cesto na dno a po stranách.
- Nalejte tvarohovú náplň na cesto a rovnomerne rozotrite.
- Posypte tvarohovú náplň ríbezlami a posypte ich cukrom.
- Pečte koláč v predhriatej rúre približne 30-35 minút, kým cesto nie je zlatisté a náplň pevná.
- Nechajte koláč vychladnúť pred krájaním.
Tento ríbezľový koláč s tvarohovou náplňou je sladká lahôdka, ktorú môžete podávať ako dezert alebo na kávu. Môžete ho prispôsobiť podľa vlastných preferencií, napríklad použiť iné ovocie alebo pridať orechy.
2)
Ríbezľový koláč s tvarohovou náplňou je skvostným dezertom, ktorý osloví všetkých milovníkov sladkých dobrôt. Tento recept vás prevedie krok za krokom prípravou tohto lahodného dezertu, ktorý je ideálny na víkendové brunch alebo na rodinné oslavy. Poďme sa pozrieť na potrebné ingrediencie a postup pripravy.
Ingrediencie na ríbezľový koláč
Aby ste mohli pripraviť ríbezľový koláč s tvarohovou náplňou, budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:
- 250 g múky
- 150 g masla
- 100 g cukru
- 1 vajce
- 2 lyžice kyslej smotany
- 500 g tvarohu
- 3 vajcia
- 100 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 250 g ríbezlí (červených alebo čiernych)
Postup prípravy koláča
Najprv si predhrejeme rúru na 180 °C. V miske zmiešame múku, maslo, cukor, vajce a kyslú smotanu a vypracujeme hladké cesto. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme na 30 minút do chladničky.
Medzitým si pripravíme tvarohovú náplň. V inej miske zmiešame tvaroh, vajcia, práškový cukor a vanilkový cukor, kým nedosiahne hladkú konzistenciu. Po 30 minútach vyberieme cesto z chladničky, rozvaľkáme ho a vložíme do vymastenej formy.
Naplňte cesto tvarohovou zmesou a na vrch rovnomerne rozložíme ríbezle. Pečieme približne 45 minút, kým koláč nezíska zlatohnedú farbu. Po upečení necháme koláč vychladnúť a podávame. Tento ríbezľový koláč s tvarohovou náplňou určite poteší vašu rodinu i priateľov!
Vyzera to ako skvely recept, urcite vyskusam!
Tento recept si urcite vyskusam, dakujem za neho!
Kolac je jednoducho neuveritelny, kazdy by ho mal vyskusat.