Recept č. 1: Tradičná sladká fazuľová polievka s údeným kolenom
Tento recept spojuje tradičné slovenské chute a vône s nezvyčajným prístupom k polievke. Sladká fazuľová polievka je nielen chutná, ale aj výživná. Pridaním údeného kolena dostane jedlo zaujímavú hĺbku, ktorú len tak nenájdete.
Ingrediencie:
- 250 g sušenej fazule (preferujem bielu alebo červenú)
- 1 údené koleno (približne 500 g)
- 1 stredná cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2-3 zemiaky
- 1 mrkva
- 1 petržlen
- 1 liter vody (viac podľa potreby)
- 3-4 lyžice medu (podľa chuti)
- 1-2 lyžičky mletej škorice
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Korenie: bobkový list, nové korenie
- Olivový olej na restovanie
- Čerstvé bylinky na ozdobu (napr. pažítka alebo petržlenová vňať)
Postup:
- Príprava fazule: Fazuľu je potrebné namočiť do vody, ideálne cez noc. Takto zmäkne a skráti sa čas varenia. Po namočení ju dôkladne prepláchneš.
- Varíme údené koleno: Do veľkého hrnca daj údené koleno a zalej ho litrom vody. Pridaj pár korenín – bobkový list a nové korenie – a nechaj variť približne 40 minút, alebo pokiaľ nie je mäso mäkké. Po uvarení koleno vyber a nechaj vychladnúť, vývar si však uchovaj.
- Príprava zeleniny: Na olivovom oleji osmaž na drobno nakrájanú cibuľu, cesnak, mrkvu a petržlen. Restuj ich približne 5 minút, kým nezískajú zlatistú farbu.
- Spojenie všetkých ingrediencií: K restovanej zelenine pridaj prepláchnutú fazuľu a na kocky nakrájané zemiaky. Pomiešaj a zalej všetkým vhodným vývarom z uvareného kolena (môžeš pridať aj čerstvú vodu, ak je potrebné). Var polievku asi hodinu, alebo pokiaľ sú ingrediencie dostatočne mäkké.
- Dochutenie: Keď je fazuľa a zelenina uvarené, pridaj med a škoricu. Polievku môžeš osoliť a okoreniť podľa chuti. Med a škorica dajú pokrmu jedinečnú sladkastú príchuť, ktorá krásne doplní chuť údeného kolena.
- Podávanie: Polievku servíruj do hlbokých tanierov s kúspe údeného kolena, ozdob týmto čerstvými bylinkami. Podávaj s chlebom alebo tradičným kyslým chlebom.
Recept č. 2: Fazuľová polievka s ovsenými vločkami a bylinkami
Tento recept je variáciou na povestnú sladkú fazuľovú polievku, kde okrem údeného kolena pridáme ovsené vločky. Tie zjemnia chuť polievky a dodajú jej zažívaciu vlákninu.
Ingrediencie:
- 200 g sušenej fazule
- 1 údené koleno
- 1 pohár ovsených vločiek
- 1 veľká cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 zemiaky
- 2 mrkvy
- 1 stonka zeleru (prípadne petržlen)
- 1 liter zeleninového alebo mäsového vývaru
- 4 lyžice medu
- 1 lyžička muškátového orieška
- Soľ a pepper podľa chuti
- Olivový olej na restovanie
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
- Namočenie fazule: Ako pri prvom recepte, aj tu je nutné fazuľu namočiť na niekoľko hodín alebo cez noc.
- Príprava vývaru: Variť údené koleno tak, ako sme to robili v prvom recepte. Po uvarení vyber koleno a zachovaj vývar.
- Zeleninová zmes: Na olivovom oleji osmaž najprv cibuľu a cesnak. Potom pridaj nakrájané zemiaky, mrkvu a zeler. Restuj, kým sa nezmäknú.
- Spojenie všetkého: K uvarenej zelenine pridaj fazuľu, ovsené vločky a zalej vývarom, ktorý si uchoval. Var polievku asi 30-40 minút.
- Dochutenie: Pridaj med, muškátový oriešok, soľ a pepper podľa chuti. Nezabudni, že je dôležité ochutnávať a prispôsobiť podľa vlastných preferencií.
- Servírovanie: Na tanier servíruj so šťavnatým kúskom údeného kolena a posyp jemne nakrájanou petržlenovou vňaťou. Na tanieri môžeš pridať aj lyžicu kyslej smotany pre krémovejšiu konzistenciu.
Tieto dva recepty na sladkú fazuľovú polievku s údeným kolenom ponúkajú jedinečný pohľad na tradičnú slovenskú kuchyňu. Nezabudni, že chuť každého jedla je ovplyvnená surovinami a láskou, ktorú do prípravy vložíš. Dobrú chuť!
Ingrediencie:
– 500 g biele fazuľa
– 1 cibuľa
– 2 mrkvy
– 2 zemiaky
– 150 g udeného kolena
– soľ, korenie, mletá paprika
– olej na opraženie
Sladká fazuľová polievka s údeným kolenom
Postup:
1. Fazuľu predvaríme a necháme cez noc odstáť.
2. Na oleji opražíme nadrobno nasekanú cibuľu, pridáme pokrájané mrkvu a zemiaky.
3. Pridáme fazuľu a zalijeme vodou.
4. Pridáme korenie, soľ, mletú papriku a udené kolená.
5. Varíme pokým fazuľa nie je mäkká.
6. Dochutíme a podávame s chlebom.
Dobrú chuť!