Sladko-kyslá výborna omáčka na cestoviny

Zaujímavá kombinácia pre sladko-kyslú výbornú omáčku na cestoviny je:

Zložky:

  • 2 lyžice oleja
  • 1 cibuľa, nakrájaná na tenké plátky
  • 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
  • 1 červená paprika, nakrájaná na tenké plátky
  • 2 lyžice hnedého cukru
  • 2 lyžice octu
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 1 čajová lyžička mletej zázvoru
  • 1 čajová lyžička kukuričného škrobu, rozmiešaného v 2 lyžiciach vody
  • soľ a korenie na dochutenie
  • uvarené cestoviny podľa vlastného výberu (napríklad linguine alebo spaghetti)

 

Sladko-kyslá výborna omáčka na cestoviny

Postup:

  1. Na veľkej panvici zahrejte olej na strednom ohni.
  2. Pridajte cibuľu a cesnak a opražte ich asi 5 minút, alebo kým nie sú mäkké.
  3. Pridajte papriku a opražte ďalších 2-3 minúty, kým sa zmäkčí.
  4. Pridajte hnedý cukor, ocot, sójovú omáčku a zázvor. Dobre premiešajte a varíme 1-2 minúty.
  5. Pridajte rozmiešaný kukuričný škrob a varíme omáčku, kým sa nezhustí.
  6. Ochutnajte a dochuťte soľou a korením podľa potreby.
  7. Uvarte cestoviny podľa pokynov na obale.
  8. Omáčku podávajte zalejte cez uvarené cestoviny.

Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľa (nasekaná)
  • 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
  • 1 červená paprika (nakrájaná na kocky)
  • 1 mrkva (nasekaná alebo nastrúhaná)
  • 400 g konzervovaných paradajok (drcených alebo celé)
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 3 lyžice medu alebo cukru
  • 4 lyžice jablčného octu
  • 1 lyžička sójovej omáčky
  • 1 lyžička horčice (podľa chuti)
  • Soľ a čierne korenie (podľa chuti)
  • Čerstvé bylinky (bazalka alebo oregáno, na ozdobenie)

Postup:

  1. Príprava surovín: Na začiatok je dobré mať všetky suroviny pripravené. Nasekajte cibuľu, cesnak, červenú papriku a mrkvu.

  2. Smaženie zeleniny: V panvici na strednom ohni zahrejte olivový olej. Pridajte nasekanú cibuľu a smažte ju, kým nezjemní a nezačne zlatieť (asi 3-4 minúty). Potom pridajte nasekaný cesnak a smažte ďalšiu minútu, aby sa uvoľnila aróma.

  3. Pridanie papriky a mrkvy: Do panvice pridajte nakrájanú červenú papriku a mrkvu. Smažte ďalších 5-7 minút, až kým zelenina nezmäkne.

  4. Omáčka: Pridajte drvené paradajky a paradajkový pretlak do panvice. Dobre premiešajte a nechajte zmes priviesť k varu.

  5. Sladko-kyslé príchute: Znížte teplotu a pridajte med (alebo cukor), jablčný ocot, sójovú omáčku a horčicu. Dôkladne premiešajte a nechajte omáčku variť na miernom ohni približne 10-15 minút, aby sa chute spojili.

  6. Dochutenie: Ochutnajte omáčku a podľa potreby pridajte soľ a čierne korenie. Môžete pridať aj viac medu alebo octu, ak preferujete silnejšiu sladkú alebo kyslú chuť.

  7. Podávanie: Omáčku podávajte na uvarené cestoviny a ozdobte čerstvými bylinkami, ako je bazalka alebo oregáno.

Tipy:

  • Omáčku môžete podávať aj s ryžou alebo zeleninovými plackami.
  • Pridanie rôznej zeleniny, ako sú cukety, hrach alebo špenát, obohatí recept.
  • Pre vegánsku variantu použite rastlinný med alebo javorový sirup.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *