Sladko-kyslá výborna omáčka na cestoviny

 

Zaujímavá kombinácia pre omáčku, ktorá vyniká sladko-kyslou chuťou a je skvelá na cestoviny, obsahuje nasledujúce ingrediencie:

Suroviny:

  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 1 cibuľa, nakrájaná na tenké plátky
  • 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
  • 1 červená paprika, nakrájaná na tenké plátky
  • 2 lyžice hnedého cukru
  • 2 lyžice octu
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 1 čajová lyžička mletej zázvoru
  • 1 čajová lyžička kukuričného škrobu, rozmiešaného v 2 lyžiciach vody
  • soľ a korenie na dochutenie
  • uvarené cestoviny podľa vášho výberu (napríklad linguine alebo spaghetti)

 

Sladko-kysla omáčka na cestoviny

Postup:

  1. Na rozsiahlej panvici rozohrejte olej na strednom plameni.
  2. Pridajte cibuľu a cesnak, opražte približne 5 minút, kým nezmäknú.
  3. Následne pridajte papriku a opražte ešte 2-3 minúty, kým sa nezjemní.
  4. Potom pridajte hnedý cukor, ocot, sójovú omáčku a zázvor. Všetko dôkladne premiešajte a varte 1-2 minúty.
  5. Pre dosiahnutie hustej konzistencie pridajte zkombinovaný kukuričný škrob a varte omáčku, kým nezhustne.
  6. Ochuťte a pridajte soľ a korenie podľa vašich preferencií.
  7. Uvarte cestoviny podľa pokynov uvedených na obale.
  8. Omáčku naservírujte na uvarené cestoviny.

Prajem vám dobrú chuť!

Sladko-kyslá výborna omáčka na cestoviny-2

2) Sladko-kyslá výborna omáčka na cestoviny

Ingrediencie:

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľa (nasekaná)
  • 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
  • 1 červená paprika (nakrájaná na kocky)
  • 1 mrkva (nasekaná alebo nastrúhaná)
  • 400 g konzervovaných paradajok (drcených alebo celých)
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 3 lyžice medu alebo cukru
  • 4 lyžice jablčného octu
  • 1 lyžička sójovej omáčky
  • 1 lyžička horčice (podľa preferencie)
  • Soľ a čierne korenie (podľa chuti)
  • Čerstvé bylinky (bazalka alebo oregáno, na dekoráciu)

Postup:

  1. Príprava surovín: Na začiatok je dôležité mať všetky suroviny nachystané. Nasekajte cibuľu, cesnak, červenú papriku a mrkvu.

  2. Smaženie zeleniny: V panvici na strednom plameni zahrievajte olivový olej. Pridajte nasekanú cibuľu a smažte ju, kým nezmäkne a nezačne získať zlatistú farbu (asi 3-4 minúty). Následne pridajte nasekaný cesnak a smažte ešte minútu, aby sa uvoľnila aróma.

    Ako pripraviť prepeličie vajíčka?

    Ako pripraviť prepeličie vajíčka?

    Čítať viac »

  3. Pridanie papriky a mrkvy: Do panvice vložte nakrájanú červenú papriku a mrkvu. Smažte ďalších 5-7 minút, kým zelenina nezmäkne.

  4. Omáčka: Do panvice pridajte drvené paradajky a paradajkový pretlak. Dobre premiešajte a nechajte zmes priviesť k varu.

  5. Sladko-kyslé príchute: Znížte teplotu a pridajte med (alebo cukor), jablčný ocot, sójovú omáčku a horčicu. Dôkladne premiešajte a nechajte omáčku variť na nízkom plameni približne 10-15 minút, aby sa chute dobre spojili.

  6. Dochutenie: Ochutnajte omáčku a prispôsobte podľa potreby soľ a čierne korenie. Môžete pridávať aj viac medu alebo octu, ak máte radi intenzívnejšiu sladkú alebo kyslú chuť.

  7. Podávanie: Omáčku servírujte na uvarené cestoviny a dozdobte čerstvými bylinkami, ako je bazalka alebo oregáno.

Tipy:

  • Omáčku je možné podávať aj s ryžou alebo zeleninovými plackami.
  • Pridaním rôznej zeleniny ako cukety, hrach alebo špenát obohatíte recept.
  • Pre vegánsku verziu použite rastlinný med alebo javorový sirup.

Prajem dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *