Zaujímavá kombinácia pre sladko-kyslú výbornú omáčku na cestoviny je:
Zložky:
- 2 lyžice oleja
- 1 cibuľa, nakrájaná na tenké plátky
- 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- 1 červená paprika, nakrájaná na tenké plátky
- 2 lyžice hnedého cukru
- 2 lyžice octu
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 1 čajová lyžička mletej zázvoru
- 1 čajová lyžička kukuričného škrobu, rozmiešaného v 2 lyžiciach vody
- soľ a korenie na dochutenie
- uvarené cestoviny podľa vlastného výberu (napríklad linguine alebo spaghetti)
Sladko-kyslá výborna omáčka na cestoviny
Postup:
- Na veľkej panvici zahrejte olej na strednom ohni.
- Pridajte cibuľu a cesnak a opražte ich asi 5 minút, alebo kým nie sú mäkké.
- Pridajte papriku a opražte ďalších 2-3 minúty, kým sa zmäkčí.
- Pridajte hnedý cukor, ocot, sójovú omáčku a zázvor. Dobre premiešajte a varíme 1-2 minúty.
- Pridajte rozmiešaný kukuričný škrob a varíme omáčku, kým sa nezhustí.
- Ochutnajte a dochuťte soľou a korením podľa potreby.
- Uvarte cestoviny podľa pokynov na obale.
- Omáčku podávajte zalejte cez uvarené cestoviny.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 cibuľa (nasekaná)
- 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 1 červená paprika (nakrájaná na kocky)
- 1 mrkva (nasekaná alebo nastrúhaná)
- 400 g konzervovaných paradajok (drcených alebo celé)
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 3 lyžice medu alebo cukru
- 4 lyžice jablčného octu
- 1 lyžička sójovej omáčky
- 1 lyžička horčice (podľa chuti)
- Soľ a čierne korenie (podľa chuti)
- Čerstvé bylinky (bazalka alebo oregáno, na ozdobenie)
Postup:
-
Príprava surovín: Na začiatok je dobré mať všetky suroviny pripravené. Nasekajte cibuľu, cesnak, červenú papriku a mrkvu.
-
Smaženie zeleniny: V panvici na strednom ohni zahrejte olivový olej. Pridajte nasekanú cibuľu a smažte ju, kým nezjemní a nezačne zlatieť (asi 3-4 minúty). Potom pridajte nasekaný cesnak a smažte ďalšiu minútu, aby sa uvoľnila aróma.
-
Pridanie papriky a mrkvy: Do panvice pridajte nakrájanú červenú papriku a mrkvu. Smažte ďalších 5-7 minút, až kým zelenina nezmäkne.
-
Omáčka: Pridajte drvené paradajky a paradajkový pretlak do panvice. Dobre premiešajte a nechajte zmes priviesť k varu.
-
Sladko-kyslé príchute: Znížte teplotu a pridajte med (alebo cukor), jablčný ocot, sójovú omáčku a horčicu. Dôkladne premiešajte a nechajte omáčku variť na miernom ohni približne 10-15 minút, aby sa chute spojili.
-
Dochutenie: Ochutnajte omáčku a podľa potreby pridajte soľ a čierne korenie. Môžete pridať aj viac medu alebo octu, ak preferujete silnejšiu sladkú alebo kyslú chuť.
-
Podávanie: Omáčku podávajte na uvarené cestoviny a ozdobte čerstvými bylinkami, ako je bazalka alebo oregáno.
Tipy:
- Omáčku môžete podávať aj s ryžou alebo zeleninovými plackami.
- Pridanie rôznej zeleniny, ako sú cukety, hrach alebo špenát, obohatí recept.
- Pre vegánsku variantu použite rastlinný med alebo javorový sirup.
Dobrú chuť!