Slaný cuketový koláč v hrnčeku.
Potrebné suroviny:
- 1 hrnček strúhanky
- 1 hrnček nastrúhanej cukety
- 1/2 hrnčeka strúhaného syra
- 1/4 hrnčeka nastrúhanej cibule
- 2 vajcia
- 1/4 hrnčeka olivového oleja
- 1/4 hrnčeka mlieka
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1/4 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
- 1/4 čajovej lyžičky mletej rasce
Slaný cuketový koláč hrnčekový
Návod na prípravu:
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- V jednej miske skombinujte strúhanku, nastrúhanú cuketu, syr a cibuľu.
- V inej mise dôkladne vymiešajte vajcia, olej, mlieko, soľ, korenie a rascu.
- Tekutú zmes pridajte do misky so suchými surovinami a dobre premiešajte.
- Zmes nalejte do vymastenej formy na koláč.
- Pečte v predhriatej rúre približne 40-45 minút, alebo kým koláč získa zlatohnedú farbu.
Tento slaný hrnčekový cuketový koláč predstavuje vynikajúcu alternatívu na ľahké občerstvenie alebo ako prílohu k hlavnému jedlu. Dobrou chuť!
2) Slaný cuketový koláč hrnčekový
Potrebné suroviny:
- 1 hrnček nastrúhanej cukety
- 1 hrnček polohrubej múky
- 1/2 hrnčeka mlieka
- 1/4 hrnčeka oleja (môže byť slnečnicový alebo olivový)
- 2 vajcia
- 1/2 hrnčeka strúhaného syra (napríklad eidam alebo čedar)
- 1/4 hrnčeka nasekanej petržlenovej vňate (alebo iných bylinkách)
- 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- Soľ a korenie podľa vlastnej chuti
- Pár štipcov, ak preferujete pikantné, môžete pridať aj chilli alebo korenie
Postup:
-
Príprava cukety: Najprv starostlivo umyte a nastrúhajte cuketu. Ak je veľmi šťavnatá, môžete ju mierne osoliť a nechať odstáť asi 10 minút, potom vyžmýkajte prebytočnú vodu.
-
Zmiešanie surovín: V mise vyšľahajte vajcia s olejom a mliekom do hladkej zmesi. Následne pridajte strúhanú cuketu a dôkladne premiešajte.
-
Suché suroviny: V oddelenej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, soľ, korenie a nasekané bylinky.
-
Kombinovanie: Postupne pridávajte suché suroviny do mokrej zmesi a miešajte, kým sa všetky suroviny dokonale nespoja. Na koniec pridajte strúhaný syr a opäť skombinujte.
-
Pečenie: Rúru predhrejte na 180 °C. Cesto nalejte do vymastenej a múkou posypanej formy alebo do hrnčeka, ak preferujete individuálne porcie. Pečte zhruba 30-35 minút, alebo kým koláč nie je zlato-hnedý a suchý na povrchu.
-
Podávanie: Po upečení nechajte koláč niekoľko minút vychladnúť. Môžete ho servírovať teplý alebo studený, ideálne ako predjedlo alebo ľahký večerný pokrm.
Príjemnú chuť!