Šošovicová polievka je tradičnou slovenskou pochutinou, ktorá je veľmi jednoduchá na prípravu. Tu je recept:

Potrebujeme (pre 4 porcie):
– 200 g šošovice
– 1 veľkú cibuľu
– 2 mrkvy
– 2 zemiaky
– 2 strúčiky cesnaku
– 1 lyžicu paradajkového pretlaku
– soľ, čierne korenie a mletá paprika na dochutenie
– olej na orestovanie

 

Šošovicová polievka sladká

Postup:
1. Šošovicu si umyjeme vo vode a necháme ju odležať.
2. Cibuľu a cesnak jemne nakrájame.
3. Mrkvu a zemiaky ošúpeme a nakrájame ich na malé kocky.
4. Do hrnca pridáme trochu oleja a na ňom orestujeme cibuľu a cesnak, až sa zľahka zosklovatia.
5. Potom pridáme mrkvu a zemiaky a krátko ich podusíme.
6. Pridáme šošovicu a paradajkový pretlak. Premiešame a necháme chvíľu dusiť.
7. Všetko zalejeme vodou. Množstvo vody závisí od toho, či chceme hustejšiu alebo redšiu polievku.
8. Dochutíme soľou, čiernym korením a mletou paprikou podľa chuti.
9. Polievku necháme variť približne 30 minút, alebo kým šošovica a zelenina nie sú mäkké.
10. Všetko rozmixujeme tyčovým mixérom, aby sme dosiahli hladkú konzistenciu.
11. Podávame ju s čerstvým chlebom a môžeme ozdobiť bylinkami, ako napríklad petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť!

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *