Dnes mám len rýchly recept na jedlo s hotovými haluškami. Dnes nemám chuť dlhšie tráviť čas pri varení, a preto som sa rozhodla skrátiť prípravu halušiek. Hoci vyzerajú skôr ako cestoviny, poďme sa pozrieť na recept.
Odporúčam aj: Špenátové halušky so sýrovou omáčkou.
Špenátové halušky so syrokrémom
Špenátové halušky so syrokrémom predstavujú skvelú alternatívu pre rýchly a chutný obed. Tu je postup na ich výrobu:
Nutné suroviny:
- 300 g špenátu (čerstvého alebo mrazeného)
- 300 g hladkej múky
- 2 vajcia
- soľ
- čierne korenie
- 300 ml smotany na šľahanie
- 100 g syra (napríklad Eidam alebo niva)
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice masla na smaženie
- čerstvé bylinky na posypanie (napríklad petržlenová vňať)
Príprava:
- Ak máte čerstvý špenát, umyte ho pod tečúcou vodou a osušte. Pri mrazenom špenáte ho nechajte rozmraziť a dôkladne vyžmýkajte prebytočnú vodu.
- Na pracovnej doske posypte trochu múky a špenát nasekajte najemno. Musí byť čo najjemnejší.
- V miske zmiešajte múku, rozšľahané vajcia, soľ a korenie. Pridajte nasekaný špenát a poriadne premiešajte, až sa vytvorí jednotné cesto.
- Pripravte si hrniec s vriacou osolenou vodou. Pomocou lyžice vytvárajte malé halušky a vhadzujte ich do vriacej vody. Varíme asi 5-7 minút, alebo kým halušky nevystúpia na povrch.
- Po uvarení halušky sceďte a nechajte ich chvíľku odpariť.
- Na panvici roztopte maslo a pridajte nasekaný cesnak. Orestujte ho do zlatista, následne pridajte smotanu a syr. Poriadne premiešajte a zahustite.
- Do syrového krému pridajte uvarené halušky a jemne ich premiešajte, aby sa všetko spojilo.
- Servírujte špenátové halušky so syrokrémom posypané čerstvými bylinkami.
Užite si tieto lahodné špenátové halušky so syrokrémom a buďte si istí, že si ich opäť pripravíte. Pokiaľ máte záujem o ďalšie recepty, určite vyskúšajte Špenátové halušky so sýrovou omáčkou. Prajem dobrú chuť!
2) Špenátové halušky so syrokrémom
Ingrediencie:
Na halušky:
-
- 500 g zemiakov
- 200 g
- hladká múka
- 100 g čerstvého špenátu
- 1 vajíčko
- Soľ podľa preferencií
Na syrový krém:
-
-
- 200 g jemného syra (napríklad Lučina alebo Mascarpone)
- 100 g kyslej smotany
- 1 strúčik cesnaku (mletý alebo nastrúhaný)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvá petržlenová vňať na posypanie
-
Návod:
-
-
-
Príprava špenátu:
- Očistite čerstvý špenát a na pár minút (okolo 2-3) ho uvarte vo vriacej osolenej vode. Následne ho sceďte a okamžite ponorte do studenej vody, aby sa zastavil proces varenia. Po schladnutí dôkladne vyžmýkajte a nasekajte na drobno.
-
Príprava halušiek:
- Zemiaky ošúpte, nakrájajte a varte v osolenej vode, kým nie sú mäkké. Po uvarení ich sceďte a nechajte vychladnúť.
- Uvarené zemiaky pretlačte pomocou pretláčača alebo nastrúhajte najjemnejšie. Pridajte nasekaný špenát, múku, vajíčko a soľ. Dôkladne premiešajte, aby sa vytvorilo hladké cesto. Ak je cesto príliš lepkavé, môžete pridať ďalšiu múku.
-
Formovanie halušiek:
- Rozdeľte cesto na menšie časti a z každej formujte malé guľôčky alebo valčeky.
- Pripravte si hrniec s osolenou vodou a priveďte ju do varu. Halušky varte po dávkach, kým nevyplávajú na hladinu (približne 2-3 minúty).
-
Príprava syrového krému:
- V mise zmiešajte jemný syr s kyslou smotanou. Pridajte nasekaný cesnak, soľ a čierne korenie podľa chuti. Dobre premiešajte, aby sa ingrediencie spojili.
-
Podávanie:
- Varené halušky sceďte a rozložte na tanier. Na vrch natrite pripravený syrový krém a posypte nasekanou petržlenovou vňaťou.
-
-
Príjemnú chuť! Tento recept je ideálny na obed alebo večeru, je zdravý a plný chutí.