Sviatočná roláda

 

Roláda predstavuje klasický sladký pokrm, ktorý sa bežne servíruje počas sviatkov alebo zvláštnych udalostí. Nasleduje jednoduchý postup, ako si pripraviť sviečkovú roládu:

Ingrediencie:

  • 200 g hladkej múky
  • 200 g práškového cukru
  • 5 vajec
  • 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 1 štipka soli
  • 100 ml oleja
  • 200 g lesného ovocia (napríklad mix lesného ovocia, maliny alebo čučoriedky)
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • ďalšie čerstvé ovocie na dekoráciu (napríklad jahody alebo ostružiny)
  • práškový cukor na posypanie

 

Sviatočná roláda

Rovný postup:

  1. V miske spojte múku, práškový cukor, prášok do pečiva, vanilkový cukor a soľ.
  2. V ďalšej miske oddeľte žĺtky od bielkov.
  3. Do žĺtkov pridajte olej a miešajte, až kým nedosiahnete jemnú zmes.
  4. Bielky vyšľahajte do pevného snehu. Postupne do nich pridávajte práškový cukor a pokračujte vo vyšľahávaní.
  5. Postupne zapracujte suché suroviny do žĺtkovej zmesi a miešajte, kým nevznikne homogénne cesto. Následne opatrne primiešajte sneh z bielkov.
  6. Plech na pečenie vystlite papierom na pečenie a nalejte naň pripravené cesto, ktoré rovnomerne rozotrite.
  7. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 15-20 minút, alebo kým roláda nezíska zlatistú farbu.
  8. Akonáhle je roláda upečená, vyberte ju z rúry a nechajte úplne vychladnúť. Potom ju opatrne prevráťte na čistý uterák alebo druhý kus papiera na pečenie.
  9. Otvorte plechový papier a zrolujte roládu s uterákom alebo papierom na pečenie. Nechajte ju takto vychladnúť.
  10. V malom hrnci ohrejte lesné ovocie, pridajte cukor podľa chuti a varte, kým sa nevytvorí kompót.
  11. Smotanu na šľahanie vyšľahajte do tuha.
  12. Roládu rozvinúť a natrite šľahačkovou smotanou. Na pokrytie použite približne 2/3 smotany. Zvyšok si nechajte na dekoráciu.
  13. Na šľahačku rovnomerne prelejte kompót.
  14. Roládu opatrne zrolujte a umiestnite na servírovací podnos.
  15. Ozdobte roládu čerstvým ovocím a posypte práškovým cukrom.

Vaša sviečková roláda je teraz dokončená a pripravená na podávanie! Môžete ju prezentovať ako dezert na slávnostnej tabuli a zaslúži si čestné miesto na vašom stole. Prajeme dobrú chuť!

Sviatočná roláda-2

2) Sviatočná roláda

Svietiaca roláda sa stáva ideálnou voľbou pre sladký záver každej oslavy.na každú oslavu. Tento lahodný a lákavý dezert si určite získa sympatie vašich hostí a vytvorí správne prostredie na akúkoľvek večeru, oslavu alebo rodinné zhromaždenie. V nasledujúcom texte vám predstavíme recept, ktorý vás krok za krokom prevedie celým procesom prípravy.

Sýta francúzska cibuľačka

Sýta francúzska cibuľačka

Čítať viac »

Potrebné suroviny

Na výrobu oslávnej rolády budete potrebovať nasledujúce suroviny:

  • 3 veľké vajcia
  • 100 g cukru
  • 100 g hladkej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 200 g smotany na šľahanie
  • 200 g ovocia (napríklad jahody, maliny alebo marhule)
  • Posýpka na dekoráciu

Návod na prípravu oslávnej rolády

Začnite tým, že si predohrejete rúru na 180 °C. Následne si pripravte plech, na ktorý umiestnite papier na pečenie. V miske kombinujte vajcia, cukor a vanilkový cukor. Šľahajte, kým zmes nezíska svetlú a nadýchanú textúru. Potom pridajte múku a prášok do pečiva a opatrne premiešajte.

Na pripravený plech nalejte cesto a dôkladne ho rozotrite. Pečte v predhriatej rúre približne 10–12 minút, kým cesto nezíska zlatohnedú farbu. Po upečení cesto jemne prevráťte na čistú utierku, odstráňte papier a s pomocou utierky ho zrolujte do rolády. Nechajte vychladnúť.

Akonáhle cesto vychladne, pripravte si šľahačku a ovocie. Roládu opatrne odviňte, natrite šľahačkou a posypte ovocím. Roládu znovu zrolujte a položte na tanier. Pre ešte atraktívnejší vzhľad môžete roládu posypať práškovým cukrom alebo ozdobiť posýpkou.

Vaša oslávna roláda je dokončená a pripravená na podávanie. Prajeme vám dobrú chuť a nádherné oslavy!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

26 Komentárov

  1. Juliana Filc píše:

    Recept na sviečkovú roládu je veľmi zaujímavý a určite ho vyskúšam. Ďakujem za recept!

  2. Emalikova píše:

    Roláda vyzerá nádherné a recept je skvelý. Určite si ju pripravím na svoje sviatočné oslavy.

  3. Jhrasko píše:

    Vďaka tomuto článku som sa naučil, ako pripraviť skvelú sviečkovú roládu. Teším sa na to, kým ju vyskúšam!

  4. Svetluska88 píše:

    Tento recept na roládu vyzerá skvele! Určite ho vyskúšam na našu rodinnú oslavu. Mám rada dezerty s ovocím, a táto kombinácia je presne to, čo potrebujem. Teším sa na chutné chvíle!

  5. Zajko123 píše:

    Roláda je jeden z najlepších dezertov! Ďakujem za tento jednoduchý recept. Určite si ho urobím na sviatky, lebo mám rád sladkosti. Môžem pridať aj iné ovocie? Skvelé!

  6. Kvetinka21 píše:

    Wow, táto sviatočná roláda vyzerá veľmi lákavo! Znie to jednoducho a určite to bude aj chutné. Rada pečiem pre svoju rodinu, tak tento recept je perfektný pre mňa.

  7. JankoM píše:

    Sviatočná roláda vyzerá fantasticky! Milujem ovocie a šľahačku, takže tento dezert je pre mňa ako stvorený. Už sa teším, keď ho pripravím na rodinné stretnutie!

    1. PavolC píše:

      Súhlasím s Jankom! Tento recept ma nadchol a už sa neviem dočkať ochutnania tejto rolády. Určite bude skvelým prídavkom k nášmu sviatočnému stolu.

  8. MiskaZmrzka píše:

    Neuveriteľne chutná roláda! Som veľmi nadšená z tohto receptu a myslím si, že bude hitom na mojej narodeninovej oslave. Ovocie so šľahačkou je vždy výborné!

  9. Rybka456 píše:

    ! Skvelý recept! Rolády milujem a toto vyzerá ako perfektný spôsob, ako potešiť hostí počas osláv. Rozhodne vyskúšam pridať svoje obľúbené ovocie.

    1. _Marienka_ píše:

      ! Áno, presne tak! Je to skvelý nápad s ovocím a určite dodáva koláču výnimočný chuťový zážitok.

    2. _Bublinka_ píše:

      ! S radosťou sa zapojím do pečenia tejto rolády! Už teraz viem, že bude mať úspech medzi mojimi priateľmi.

  10. _Mrkvicka_2023 píše:

    ! Tento recept je super jednoduchý a veľmi chutný! Určite ho spravím pre svojich kamarátov pri najbližšej návšteve.

  11. _Slnecnica9_ píše:

    ! Rolády sú mojou slabosťou! Ďakujem za zdieľanie tohto úžasného receptu – už teraz plánujem kedy ju upečiem!

  12. Janko123 píše:

    Tento recept na roládu je skvelý! Už sa neviem dočkať, kedy ho vyskúšam. Vyzerá to veľmi jednoducho a určite bude chutiť výborne!

  13. Kocurik98 píše:

    Roláda vyzerá fantasticky! Určite ju pripravím na rodinné stretnutie. Mám rád dezerty s ovocím, toto bude hit!

  14. SladkySen píše:

    Takýto dezert by nemal chýbať na žiadnej oslave! Všetko je jasne napísané a teším sa, ako to urobím. Dúfam, že sa mi podarí rovnako krásne ako na obrázku!

    1. Lili123 píše:

      Myslím si, že to zvládneš určite! Vyzerá to veľmi chutne!

    2. PepekZrzek píše:

      Ja som skúšal podobný recept a všetkým chutil! Odporúčam pridať trochu viac ovocia.

  15. OvocnyRaj píše:

    ‚Sviatočná roláda‘ znie lákavo! Už mám chuť ju ochutnať. Nezabudnem na posypanie práškovým cukrom!

  16. Bubbles24 píše:

    ‚Dobrú chuť‘ prajem všetkým, ktorí ju budú robiť! Teším sa, keď ju vyskúšam aj ja.

  17. _Kocik_ píše:

    ‚Roláda‘ je ideálny dezert pre každého milovníka sladkého! Už teraz viem, že mi bude chutiť.

  18. _Zuzka_89_ píše:

    ‚Jednoduchý recept‘ je presne to, čo hľadám. Naozaj sa mi páči táto kombinácia ingrediencií!

  19. -MaJo-23- píše:

    ‚Sviatočné dezerty‘ sú moje obľúbené. Tento recept vyzerá ako výborný nápad na oslavu!

  20. _Maliar456_ píše:

    ‚Varenie s ovocím‘ ma vždy bavilo. S týmto receptom si užijem veľa zábavy pri príprave!

  21. SunnyDay55 píše:

    Tento ‚dezert‘ ma dostal svojou jednoduchosťou a krásnym vzhľadom. Myslím si, že bude skvelým prídavkom k sviatočnému stolu!