Suroviny:
- 200 g plátkových keksíkov (napr. marie)
- 250 ml šľahačky
- 200 g mascarpone
- 2 lyžice rumu
- 2 lyžice kakaového prášku
- Kandizované ovocie na dekoráciu
- Cukrárska poleva na ozdobenie (nepovinné)
Varecha nepečené dezerty
Postup:
- Keksíky rozdrvíme v mixéri na jemné omrvinky.
- V širšej nádobe zmiešame šľahačku, mascarpone, rum a kakaový prášok.
- Pridáme rozdrvené keksíky a dôkladne premiešame, kým nevznikne husté cesto.
- Na pečiacom papieri vytvoríme obdĺžnik o veľkosti približne 30×40 cm.
- Na tepelne odolnú dosku alebo tanier položíme pečiaci papier a prenesieme naň zmes na cesto.
- Vyrovnáme na tenkú vrstvu a dvoma drevenými naberačkami z jednej strany zdvihneme pečiaci papier a začneme rolovať zmes do tvaru rolády.
- Roládu zakryjeme pečiacim papierom a necháme v chladničke oddýchnuť 2-3 hodiny, alebo kým dostatočne nestuhne.
- Pred podávaním ozdobíme kandizovaným ovocím a podľa preferencií pridáme cukrársku polevu.
- Necháme si pochutnať a vychutnať si nepečený dezert!
Dobrú chuť!
2) Varecha nepečené koláče
Ingrediencie:
Na základ:
- 300 g keksíkov (napr. BeBe alebo digestive)
- 150 g masla
Na náplň:
- 400 g smotanového syra (napr. Philadelphia)
- 200 g práškového cukru
- 100 g kakaa
- 200 ml šľahačkovej smotany
- 100 g čokolády (na dekoráciu, horká alebo mliečna podľa chuti)
Postup:
-
Príprava základu:
- Keksíky rozdrvíme na jemné omrvinky, dajú sa použiť mixér, alebo ich vložíme do igelitového vrecka a rozdrvíme pomocou valčeka.
- Roztopíme maslo a kombinujeme ho s rozdrvenými keksíkmi, čím vytvoríme homogénnu zmes.
- Zmes rovnomerne natlačíme na dno tortovej formy (priemer cca 22-24 cm) vyloženej papierom na pečenie a dáme stuhnúť do chladničky na 15-20 minút.
-
Príprava náplne:
- V miske zmiešame smotanový syr, práškový cukor a kakao. Mixujeme, až kým sa nevytvorí hladká zmes.
- V inej miske vyšľaháme šľahačkovú smotanu, kým sa nevytvoria peaky.
- Opatrne vmiešame šľahačku do zmesi so syrom a kakom a jemne premiešame, aby sa zloženie spojilo.
-
Vytvorenie koláča:
- Zmes s náplňou vylejeme na stuhnutý základ a uhladíme povrch.
- Nepečený koláč znovu dáme do chladničky, aby stuhol minimálne na 4 hodiny (najlepšie cez noc).
-
Podávanie:
- Po stuhnutí vyberieme koláč z formy a ozdobíme nastrúhanou čokoládou alebo podľa vlastnej chuti (môžete pridať ovocie, orechy či šľahačku).
- Krájame a servírujeme studené.
Tento jednoduchý a rýchly nepečený koláč je skvelou pochutinou na oslavy či rodinné stretnutia. Dobrú chuť!