Ako pripraviť vianočnú orechovú roládu, potrebujete nasledujúce suroviny:
- 4 kusy vajec
- 100 g kryštálového cukru
- 100 g mletých orechov (vlašských)
- 50 g hladkej múky
- 1 čajovú lyžičku prášku na pečenie
- 1 balenie vanilkového cukru
- 200 ml smotany určené na šľahanie
- 100 g jemne nasekaných orechov na posypanie
- džem podľa vlastnej preferencie (napr. marhuľový, malinový alebo čučoriedkový)
Vianočná orechova roláda
Pokrýva postup prípravy:
- Oddelte bielky od žĺtkov a bielky šľahajte do tuhého snehu.
- V hlbšej miske vymiešajte žĺtky spolu s cukrom. Potom pridajte mleté orechy, múku, prášok do pečenia a vanilkový cukor. Nakoniec zamiešajte šľahanú smotanu, aby ste dosiahli hladkú zmes.
- Na záver pridajte tuhý sneh z bielkov a jemne zamiešajte, aby ste zachovali nadýchanosť cesta.
- Plech na pečenie vyložte papierom na pečenie a rovnomerne rozotrite cesto.
- Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 15 – 20 minút, alebo kým roláda nezozlatne a nie je pevná na dotyk.
- Po upečení vyberte roládu z rúry a nechajte ju vychladnúť.
- Akonáhle je roláda dostatočne vychladená, odstráňte papier na pečenie a potrite ju džemom podľa vašich predstáv.
- Roládu opatrne zrolujte a posypte jemne nasekanými kryštálovými orechmi.
- Nechajte roládu ešte chvíľu odležať, aby sa chute prepojili a zjemnili.
- Podávajte nakrájanú na plátky.
Verím, že tento recept vám pomôže pri príprave vianočnej orechovej rolády. Prajem vám nádherné vianočné sviatky!
2) Vianočná orechová roláda
Suroviny:
Na cesto:
- 4 veľké vajíčka
- 150 g práškového cukru
- 100 g mletých vlašských orechov
- 50 g hladkej múky
- 1 čajová lyžička prášku na pečenie
- 1 čajová lyžička vanilkového cukru
- štipka soli
Na plnku:
- 200 g mletých vlašských orechov
- 150 g práškového cukru
- 2 lyžice kakaa
- 250 ml mlieka (môže byť aj sojové)
- 100 g masla (alebo rastlinného tuku)
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
Na polevu (voliteľné):
- 100 g tmavej čokolády
- 50 g masla
Postup:
-
Príprava cesta:
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- V mise vyšľahajte vajcia spolu s práškovým cukrom do nadýchanej peny, približne 5-7 minút.
- Potom pridajte mleté orechy, hladkú múku, prášok do pečenia, vanilkový cukor a štipku soli. Dobre zamiešajte, aby ste spojili všetky suroviny.
-
Pečenie:
- Cesto
- Vylejte na plech pokrytý papierom na pečenie a rovnomerne rozotrite.
- Pečte v predhriatej rúre asi 15-20 minút, kým nezačne byť zlatohnedé.
- Po upečení cesto vyberte a nechajte vychladnúť. Následne ho opatrne prevráťte na čistú utierku, ktorú ste posypali práškovým cukrom, a odstráňte papier.
-
Príprava plnky:
- V strednej miske skombinujte mleté orechy, práškový cukor a kakao.
- V hrnci zohrejte mlieko s maslom a vanilkovým extraktom. Keď sa maslo roztopí, nechajte zmes vychladnúť a následne ju vmiešajte do orechovej zmesi. Dobre premiešajte, aby ste dosiahli hladkú plnku.
-
Plnenie rolády:
- Aplikujte orechovú plnku rovnomerne na vychladené cesto.
- Opatrne zrolujte cesto pomocou utierky, aby ste vytvorili roládu. Nechajte ju vychladnúť na izbovej teplote.
-
Príprava polevy (voliteľné):
- V malom hrnci zohrejte čokoládu s maslom na nízkej teplote, až kým sa úplne neroztopia a nevytvoria hladkú konzistenciu.
- Roládu polejte čokoládovou polevou a nechajte stuhnúť.
-
Servírovanie:
- Roládu nakrájajte na plátky a podávajte. Môžete ozdobiť nasekanými orechmi alebo posypať práškovým cukrom.
- Cesto
Tipy:
- Roládu môžete pripraviť aj deň pred podávaním, aby sa chute lepšie spojili.
- Do plnky môžete pridať tiež sušené ovocie alebo likér na obohatenie chuti.
Prajem vám lahodné a radostné Vianoce s touto vynikajúcou orechovou roládou!