Vianočná orechová roláda

Ako pripraviť vianočnú orechovú roládu, potrebujete nasledujúce suroviny:

  • 4 kusy vajec
  • 100 g kryštálového cukru
  • 100 g mletých orechov (vlašských)
  • 50 g hladkej múky
  • 1 čajovú lyžičku prášku na pečenie
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 200 ml smotany určené na šľahanie
  • 100 g jemne nasekaných orechov na posypanie
  • džem podľa vlastnej preferencie (napr. marhuľový, malinový alebo čučoriedkový)

 

Vianočná orechova roláda

Pokrýva postup prípravy:

  1. Oddelte bielky od žĺtkov a bielky šľahajte do tuhého snehu.
  2. V hlbšej miske vymiešajte žĺtky spolu s cukrom. Potom pridajte mleté orechy, múku, prášok do pečenia a vanilkový cukor. Nakoniec zamiešajte šľahanú smotanu, aby ste dosiahli hladkú zmes.
  3. Na záver pridajte tuhý sneh z bielkov a jemne zamiešajte, aby ste zachovali nadýchanosť cesta.
  4. Plech na pečenie vyložte papierom na pečenie a rovnomerne rozotrite cesto.
  5. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 15 – 20 minút, alebo kým roláda nezozlatne a nie je pevná na dotyk.
  6. Po upečení vyberte roládu z rúry a nechajte ju vychladnúť.
  7. Akonáhle je roláda dostatočne vychladená, odstráňte papier na pečenie a potrite ju džemom podľa vašich predstáv.
  8. Roládu opatrne zrolujte a posypte jemne nasekanými kryštálovými orechmi.
  9. Nechajte roládu ešte chvíľu odležať, aby sa chute prepojili a zjemnili.
  10. Podávajte nakrájanú na plátky.

Verím, že tento recept vám pomôže pri príprave vianočnej orechovej rolády. Prajem vám nádherné vianočné sviatky!

 

Vianočná orechová roláda - 2

2) Vianočná orechová roláda

Suroviny:

Na cesto:

  • 4 veľké vajíčka
  • 150 g práškového cukru
  • 100 g mletých vlašských orechov
  • 50 g hladkej múky
  • 1 čajová lyžička prášku na pečenie
  • 1 čajová lyžička vanilkového cukru
  • štipka soli

Na plnku:

  • 200 g mletých vlašských orechov
  • 150 g práškového cukru
  • 2 lyžice kakaa
  • 250 ml mlieka (môže byť aj sojové)
  • 100 g masla (alebo rastlinného tuku)
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu

Na polevu (voliteľné):

Morčacie rizoto s mrazenou zeleninou

Morčacie rizoto s mrazenou zeleninou

Čítať viac »

  • 100 g tmavej čokolády
  • 50 g masla

Postup:

  1. Príprava cesta:

    • Predhrejte rúru na 180 °C.
    • V mise vyšľahajte vajcia spolu s práškovým cukrom do nadýchanej peny, približne 5-7 minút.
    • Potom pridajte mleté orechy, hladkú múku, prášok do pečenia, vanilkový cukor a štipku soli. Dobre zamiešajte, aby ste spojili všetky suroviny.
  2. Pečenie:

    • Cesto
      • Vylejte na plech pokrytý papierom na pečenie a rovnomerne rozotrite.
      • Pečte v predhriatej rúre asi 15-20 minút, kým nezačne byť zlatohnedé.
      • Po upečení cesto vyberte a nechajte vychladnúť. Následne ho opatrne prevráťte na čistú utierku, ktorú ste posypali práškovým cukrom, a odstráňte papier.
    • Príprava plnky:

      • V strednej miske skombinujte mleté orechy, práškový cukor a kakao.
      • V hrnci zohrejte mlieko s maslom a vanilkovým extraktom. Keď sa maslo roztopí, nechajte zmes vychladnúť a následne ju vmiešajte do orechovej zmesi. Dobre premiešajte, aby ste dosiahli hladkú plnku.
    • Plnenie rolády:

      • Aplikujte orechovú plnku rovnomerne na vychladené cesto.
      • Opatrne zrolujte cesto pomocou utierky, aby ste vytvorili roládu. Nechajte ju vychladnúť na izbovej teplote.
    • Príprava polevy (voliteľné):

      • V malom hrnci zohrejte čokoládu s maslom na nízkej teplote, až kým sa úplne neroztopia a nevytvoria hladkú konzistenciu.
      • Roládu polejte čokoládovou polevou a nechajte stuhnúť.
    • Servírovanie:

      • Roládu nakrájajte na plátky a podávajte. Môžete ozdobiť nasekanými orechmi alebo posypať práškovým cukrom.

Tipy:

  • Roládu môžete pripraviť aj deň pred podávaním, aby sa chute lepšie spojili.
  • Do plnky môžete pridať tiež sušené ovocie alebo likér na obohatenie chuti.

Prajem vám lahodné a radostné Vianoce s touto vynikajúcou orechovou roládou!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *