Cviklová polievka je lahodná a farebná voľba pre milovníkov zdravých a originálnych jedál. Nasledujúci recept vám ukáže, ako pripraviť voňavú cviklovú polievku:
Ingrediencie:
- 4 stredne veľké cvikly
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná na kocky
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 zemiaky, olúpané a nakrájané na kocky
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 1/2 šálky smotany na varenie (alebo sójovej smotany pre vegánov)
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- kôpor alebo petržlen na ozdobenie
Voňavá cviklová polievka
Postup:
- Cvikly opláchnite pod tečúcou vodou a ošúpte ich. Nakrájajte cvikly na tenké plátky alebo nastrúhajte na hrubšom strúhadle.
- V hrnci na strednom ohni rozohrejte olej a pridajte cibuľu. Smažte ju, kým sa nestane mäkkou a sklovitou.
- Pridajte cesnak a cviklu. Smažte ďalších 5 minút, kým cvikla nezmäkne a neuvarte.
- Pridajte zemiaky a zeleninový vývar. Varíme polievku, kým zemiaky nie sú mäkké a uvarené.
- Celú polievku pevne mixujte, až kým nebude hladká a krémová.
- Vráťte ju na sporák a privedieme k varu. Pomaly pridávajte smotanu na varenie, miešajte stále.
- Ochutnajte a pridajte soľ a korenie podľa chuti.
- Servírujte voňavú cviklovú polievku s čerstvo nakrájaným kôprom alebo petržlenom na ozdobu.
Užite si túto voňavú a lahodnú cviklovú polievku! Bon appétit!
2)
Ingrediencie:
- 2 veľké cvikly
- 1 stredná cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 zemiaky
- 1 mrkva
- 1 liter zeleninového vývaru (alebo vody)
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička mletej rasce
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 lyžice octu (jablkového alebo vinného)
- Čerstvý kôpor alebo petržlen na ozdobenie
- Smotana na varenie na podávanie (voliteľné)
Postup:
-
Príprava zeleniny: Cviklu umyte, olúpte a nakrájajte na kocky. Takisto olúpte a nakrájajte cibuľu, zemiaky a mrkvu. Cesnak nasekajte na jemno.
-
Smaženie: V hrnci rozohrejte olivový olej na strednej teplote. Pridajte nakrájanú cibuľu a osmažte ju do sklovita. Následne pridajte nasekaný cesnak a smažte ešte asi 1 minútu, aby sa uvoľnila jeho aróma.
-
Pridanie zeleniny: K cibuľovej zmesi pridajte cviklu, zemiaky a mrkvu. Premiešajte a opekajte všetko spolu asi 5 minút, aby sa zelenina jemne opiekla.
-
Varíme: Zalejte zeleninu zeleninovým vývarom alebo vodou. Pridajte mletú rascu, soľ, čierne korenie a ocot. Priveďte k varu, potom znížte teplotu a varte na miernom ohni asi 30 až 40 minút, alebo kým nie je cvikla a ostatná zelenina mäkká.
-
Mixovanie: Po uvarení polievku odstavte z ohňa a pomocou ponorného mixéra ju rozmixujte dohladka. Pokiaľ nemáte ponorný mixér, môžete polievku preliať do klasického mixéra, avšak dávajte pozor na horúce výpary.
-
Dokončenie: Ochutnajte a podľa potreby pridajte ďalšie korenie či ocot. Polievku je možné podávať horúcu alebo teplú.
-
Servírovanie: Nalejte polievku do misiek, ozdobte čerstvým kôprom alebo petržlenom a podľa chuti pridajte lyžicu smotany na varenie.
Dobrú chuť!
Cviklová polievka je naozaj skvelý recept! Je nielen chutná, ale aj veľmi zdravá. Každý by ju mal vyskúšať. Príprava je jednoduchá a výsledok určite poteší každého, kto má rád zaujímavé jedlá. Odporúčam všetkým!
Wow, cviklová polievka vyzerá fantasticky! Milujem farby a chuť cvikly. Tento recept ma inšpiroval, určite ho skúsim pripraviť na víkend. Verím, že to bude lahodné jedlo pre celú rodinu!
Som nadšený z tohto receptu na cviklovú polievku! Je to presne to, čo hľadám – zdravé a originálne jedlo. Určite ho zaradím do svojho jedálnička. Ďakujem za skvelé tipy na prípravu!
Cviklová polievka je úžasná voľba! Pripravil som ju pre svoju rodinu a všetkým veľmi chutila. Kombinácia chutí je perfektná a je super, že sa dá variť aj vegánsky. Určite odporúčam každému vyskúšať!
Tento recept na cviklovú polievku je proste úžasný! Je tak jednoduchý a pritom tak chutný. Naozaj sa teším na varenie tejto krásnej polievky. Dúfam, že aj ostatní si ju obľúbia rovnako ako ja!