Samozrejme, tu je recept na zamatovú roládu v slovenskom jazyku:
Suroviny:
- 4 vajcia
- 120 g práškového cukru
- 100 g hladkej múky
- 20 g kakaa
- 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- štipka soli
- 250 ml šľahačky na šľahanie
- 200 g jahôd (alebo iné obľúbené ovocie) na náplň
- Čokoládová poleva alebo kakao na posypanie
Zamatová roláda ako torta
Postup:
- Oddelte žĺtky od bielkov a v miske vyšľahajte bielka so štipkou soli na tuhý sneh. Potom postupne pridávajte práškový cukor a ďalej šľahajte, až sa vytvorí stabilná penová hmota.
- Do druhej misky preosejte múku, kakao a prášok do pečiva. Pomaly pridávajte žĺtky a premiešajte, aby sa vytvorila hladká hmota.
- V tejto fáze pridajte šľahačku do bielkového snehu a jemne vmiešajte. Následne pridajte žĺtkovú múku v štyroch až piatich častiach a opatrne ich začnite miešať do bielkového cesta. Dôležité je zachovať vzdušnú a ľahkú konzistenciu.
- Rozotrite cesto rovnomerne na plech s papierom na pečenie tak, aby vznikol hrubší obdĺžnik. Dajte si pozor, aby cesto na plechu nebolo príliš tenké.
- Predhrejte rúru na 180 °C a pečte cesto asi 10-12 minút, až kým nezačne odtiahnuť od okrajov plechu.
- Po upečení roládu ešte teplú prevráťte na iný papier na pečenie. Štipľavým a pravítkom alebo inou rovnou hranou jemne odrolujte cesto a prikryte ho vlhkou utierkou, aby sa nerozpadlo a udržali sa jeho vlhké vlastnosti.
- Po vychladnutí rozšľahajte šľahačku na tuhý krém. Na rolovaciu plechovku natrite šľahačkou a pridajte plátky čerstvého ovocia (napríklad jahôd) alebo inú želanú náplň.
- Roládu opatrne zrolujte a môžete ju ešte ozdobiť čokoládovou polevou alebo posypať kakaom.
- Nechajte ju vychladnúť v chladničke najmenej 1 hodinu, aby sa šľahačka pevne zovrela a roláda sa spojila do pevného tvaru.
- Nakrájajte na plátky a podávajte.
Dúfam, že vám tento recept na zamatovú roládu po slovensky pomôže. Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie
Na cesto:
- 4 vajcia
- 100 g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 100 g hladkej múky
- 1/2 balíčka prášku do pečiva
- 30 ml vody
- Štipka soli
Na krém:
- 250 g mascarpone
- 200 ml smotany na šľahanie
- 100 g práškového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 lyžice kakaa na posypanie
Na polevu:
- 100 g horkej čokolády
- 50 ml smotany na šľahanie
Postup
-
Príprava cesta:
- Rúru predhrejte na 180 °C a plech na pečenie (30×40 cm) vyložte papierom na pečenie.
- V mise vyšľahajte vajcia s cukrom a vanilkovým cukrom, kým nevznikne svetlá a nadýchaná zmes.
- Do tejto zmesi pridajte vodu a dôkladne premiešajte.
- V samostatnej miske premiešajte múku, prášok do pečiva a štipku soli, potom túto zmes opatrne zapracujte do vajíčkovej zmesi.
- Cesto rovnomerne rozotrite na pripravený plech a pečte v predhriatej rúre približne 10-12 minút, kým nebude zlatohnedé.
-
Rolovanie cesta:
- Po upečení ihneď vyklopte cesto na utierku posypanú cukrom a opatrne stiahnite papier na pečenie.
- Rolujte cesto spolu s utierkou, aby sa vytvorila roláda, a nechajte vychladnúť.
-
Príprava krému:
- V miske vyšľahajte smotanu na šľahanie so práškovým cukrom a vanilkovým cukrom, kým nebude pevná.
- Potom opatrne pridajte mascarpone a homogénne premiešajte.
-
Plnenie rolády:
- Po vychladnutí rozrolujte cesto a odstráňte utierku.
- Na cesto naneste pripravený mascarpone krém a rovnomerne ho rozp spreadujte.
- S pomocou utierky opäť zrolujte a nechajte stuhnúť v chladničke aspoň na 1 hodinu.
-
Príprava polevy:
- Vo vodnom kúpeli roztopte horkú čokoládu so smotanou a miešajte, kým nebude hladká.
-
Dokončenie torty:
- Po stuhnutí roládu vyberte z chladničky a nakrájajte na plátky alebo ju môžete nechať celú.
- Polejte roládu roztopenou čokoládou a posypte kakaom na vrchu.
-
Servírovanie:
- Tortu podávajte chladenú, prípadne ozdobenú čerstvým ovocím alebo čokoládovými hoblinkami.
Dobrú chuť!