Zamatová roláda ako torta

 

Samozrejme, tu je návod na krémovú roládu v slovenskom jazyku:

Ingrediencie:

  • 4 vajcia
  • 120 g práškového cukru
  • 100 g hladkej múky
  • 20 g kakaa
  • 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 250 ml šľahačky na šľahanie
  • 200 g jahôd (alebo iné preferované ovocie) na náplň
  • Čokoládová poleva alebo kakao na ozdobenie

 

Krémová roláda ako torta

Pokyny:

  1. Oddelte žĺtky od bielkov a v miske vyšľahajte bielka so štipkou soli na tuhý sneh. Potom postupne pridávajte práškový cukor a pokračujte v šľahaní, až do vytvorenia stabilnej penovej hmoty.
  2. Do druhej misky preosejte múku, kakao a prášok do pečiva. Postupne pridávajte žĺtky a dôkladne premiešajte, aby ste dosiahli homogénnu zmes.
  3. V tejto fáze začnite pridávať šľahačku do bielkového snehu a opatrne ju vmiešajte. Následne pridávajte žĺtkovú múku v štyroch až piatich častiach a jemne ich zapracovávajte do snehu. Je dôležité zachovať vzdušnú a ľahkú štruktúru.
  4. Rozotrite cesto rovnomerne na plech s papierom na pečenie tak, aby sa vytvoril hrubší obdĺžnik. Dbajte na to, aby cesto na plechu nebolo príliš tenké.
  5. Predhrejte rúru na 180 °C a pečte cesto asi 10-12 minút, kým nezačne odťahovať od okrajov plechu.
  6. Po upečení roládu ešte teplú prevráťte na iný papier na pečenie. Pomocou štipľavého noža a pravítka alebo inej rovnej hrany opatrne odrolujte cesto a prikryte ho vlhkou utierkou, aby sa nerozpadlo a udržalo si vlhkosť.
  7. Keď roláda vychladne, vyšľahajte šľahačku do tuhej konzistencie. Na cesto naneste šľahačku a pridajte plátky čerstvého ovocia (napríklad jahôd) alebo iná požadovaná náplň.
  8. Roládu opatrne zrolujte a môžete ju ozdobiť čokoládovou polevou alebo posypať kakaom.
  9. Nechajte roládu vychladnúť v chladničke aspoň 1 hodinu, aby sa šľahačka dostatočne stuhla a roláda držala svoj tvar.
  10. Nakrájajte na plátky a servírujte.

Dúfam, že tento návod na krémovú roládu vo slovenčine vám bude nápomocný. Dobrú chuť!

 

Zamatová roláda ako torta - 2

2) Zamatová roláda ako torta

Na cesto:

  • 4 vajcia
  • 100 g cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 100 g hladkej múky
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • 30 ml vody
  • štipka soli

Na krém:

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 100 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 lyžice kakaa na posypanie

Na polevu:

Ako uvariť rezance?

Ako uvariť rezance?

Čítať viac »

  • 100 g horkej čokolády
  • 50 ml smotany na šľahanie

Pokyny

  1. PrípravaCesta:

    • Predhrejte rúru na teplotu 180 °C a plech na pečenie (30×40 cm) vyložte papierom na pečenie.
    • Vo veľkej nádobe vyšľahajte vajíčka s cukrom a vanilkovým cukrom, až kým sa nezíska svetlá a nadýchaná zmes.
    • Pridajte vodu do tejto zmesi a dôkladne premiešajte.
    • V ďalšej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva a štipku soli, potom opatrne zapracujte do zmesi z vajec.
    • Rozprestrite cesto rovnomerne na pripravený plech a pečte v predhriatej rúre zhruba 10-12 minút, kým získa zlatohnedú farbu.
  2. Rolovanie cesta:

    • Po upečení ihneď preklopte cesto na utierku posypanú cukrom a opatrne odstráňte papier na pečenie.
    • Rolujte cesto s utierkou, aby ste vytvorili roládu, a nechajte vychladnúť.
  3. Príprava krému:

    • V miske vyšľahajte smotanu na šľahanie s práškovým cukrom a vanilkovým cukrom, až kým sa nestane pevným.
    • Následne opatrne pridajte mascarpone a dôkladne premiešajte, kým nebude homogénny.
  4. Plnenie rolády:

    • Keď cesto vychladne, opatrne ho rozrolujte a odstráňte utierku.
    • Na cesto naneste pripravený mascarpone krém a rovnomerne ho rozotrite.
    • S pomocou utierky znovu rolujte a nechajte stuhnúť v chladničke aspoň hodinu.
  5. Príprava polevy:

    • Vo vodnom kúpeli roztopte horkú čokoládu so smotanou a miešajte, až kým nie je zmes hladká.
  6. Dokončenie torty:

    • Keď roláda stuhne, vyberte ju z chladničky a nakrájajte na plátky alebo ju môžete nechať celú.
    • Polejte roládu roztopenou čokoládou a posypte kakaom na vrch.
  7. Servírovanie:

    • Tortu podávajte chladenú, prípadne ozdobenú čerstvým ovocím alebo čokoládovými hoblinkami.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *