Samozrejme, tu je návod na krémovú roládu v slovenskom jazyku:
Ingrediencie:
- 4 vajcia
- 120 g práškového cukru
- 100 g hladkej múky
- 20 g kakaa
- 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- štipka soli
- 250 ml šľahačky na šľahanie
- 200 g jahôd (alebo iné preferované ovocie) na náplň
- Čokoládová poleva alebo kakao na ozdobenie
Krémová roláda ako torta
Pokyny:
- Oddelte žĺtky od bielkov a v miske vyšľahajte bielka so štipkou soli na tuhý sneh. Potom postupne pridávajte práškový cukor a pokračujte v šľahaní, až do vytvorenia stabilnej penovej hmoty.
- Do druhej misky preosejte múku, kakao a prášok do pečiva. Postupne pridávajte žĺtky a dôkladne premiešajte, aby ste dosiahli homogénnu zmes.
- V tejto fáze začnite pridávať šľahačku do bielkového snehu a opatrne ju vmiešajte. Následne pridávajte žĺtkovú múku v štyroch až piatich častiach a jemne ich zapracovávajte do snehu. Je dôležité zachovať vzdušnú a ľahkú štruktúru.
- Rozotrite cesto rovnomerne na plech s papierom na pečenie tak, aby sa vytvoril hrubší obdĺžnik. Dbajte na to, aby cesto na plechu nebolo príliš tenké.
- Predhrejte rúru na 180 °C a pečte cesto asi 10-12 minút, kým nezačne odťahovať od okrajov plechu.
- Po upečení roládu ešte teplú prevráťte na iný papier na pečenie. Pomocou štipľavého noža a pravítka alebo inej rovnej hrany opatrne odrolujte cesto a prikryte ho vlhkou utierkou, aby sa nerozpadlo a udržalo si vlhkosť.
- Keď roláda vychladne, vyšľahajte šľahačku do tuhej konzistencie. Na cesto naneste šľahačku a pridajte plátky čerstvého ovocia (napríklad jahôd) alebo iná požadovaná náplň.
- Roládu opatrne zrolujte a môžete ju ozdobiť čokoládovou polevou alebo posypať kakaom.
- Nechajte roládu vychladnúť v chladničke aspoň 1 hodinu, aby sa šľahačka dostatočne stuhla a roláda držala svoj tvar.
- Nakrájajte na plátky a servírujte.
Dúfam, že tento návod na krémovú roládu vo slovenčine vám bude nápomocný. Dobrú chuť!
2) Zamatová roláda ako torta
Na cesto:
- 4 vajcia
- 100 g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 100 g hladkej múky
- 1/2 balíčka prášku do pečiva
- 30 ml vody
- štipka soli
Na krém:
- 250 g mascarpone
- 200 ml smotany na šľahanie
- 100 g práškového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 lyžice kakaa na posypanie
Na polevu:
- 100 g horkej čokolády
- 50 ml smotany na šľahanie
Pokyny
-
PrípravaCesta:
- Predhrejte rúru na teplotu 180 °C a plech na pečenie (30×40 cm) vyložte papierom na pečenie.
- Vo veľkej nádobe vyšľahajte vajíčka s cukrom a vanilkovým cukrom, až kým sa nezíska svetlá a nadýchaná zmes.
- Pridajte vodu do tejto zmesi a dôkladne premiešajte.
- V ďalšej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva a štipku soli, potom opatrne zapracujte do zmesi z vajec.
- Rozprestrite cesto rovnomerne na pripravený plech a pečte v predhriatej rúre zhruba 10-12 minút, kým získa zlatohnedú farbu.
-
Rolovanie cesta:
- Po upečení ihneď preklopte cesto na utierku posypanú cukrom a opatrne odstráňte papier na pečenie.
- Rolujte cesto s utierkou, aby ste vytvorili roládu, a nechajte vychladnúť.
-
Príprava krému:
- V miske vyšľahajte smotanu na šľahanie s práškovým cukrom a vanilkovým cukrom, až kým sa nestane pevným.
- Následne opatrne pridajte mascarpone a dôkladne premiešajte, kým nebude homogénny.
-
Plnenie rolády:
- Keď cesto vychladne, opatrne ho rozrolujte a odstráňte utierku.
- Na cesto naneste pripravený mascarpone krém a rovnomerne ho rozotrite.
- S pomocou utierky znovu rolujte a nechajte stuhnúť v chladničke aspoň hodinu.
-
Príprava polevy:
- Vo vodnom kúpeli roztopte horkú čokoládu so smotanou a miešajte, až kým nie je zmes hladká.
-
Dokončenie torty:
- Keď roláda stuhne, vyberte ju z chladničky a nakrájajte na plátky alebo ju môžete nechať celú.
- Polejte roládu roztopenou čokoládou a posypte kakaom na vrch.
-
Servírovanie:
- Tortu podávajte chladenú, prípadne ozdobenú čerstvým ovocím alebo čokoládovými hoblinkami.
Dobrú chuť!