Zamatová roláda ako torta

Samozrejme, tu je recept na zamatovú roládu v slovenskom jazyku:

Suroviny:

  • 4 vajcia
  • 120 g práškového cukru
  • 100 g hladkej múky
  • 20 g kakaa
  • 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 250 ml šľahačky na šľahanie
  • 200 g jahôd (alebo iné obľúbené ovocie) na náplň
  • Čokoládová poleva alebo kakao na posypanie

 

Zamatová roláda ako torta

Postup:

  1. Oddelte žĺtky od bielkov a v miske vyšľahajte bielka so štipkou soli na tuhý sneh. Potom postupne pridávajte práškový cukor a ďalej šľahajte, až sa vytvorí stabilná penová hmota.
  2. Do druhej misky preosejte múku, kakao a prášok do pečiva. Pomaly pridávajte žĺtky a premiešajte, aby sa vytvorila hladká hmota.
  3. V tejto fáze pridajte šľahačku do bielkového snehu a jemne vmiešajte. Následne pridajte žĺtkovú múku v štyroch až piatich častiach a opatrne ich začnite miešať do bielkového cesta. Dôležité je zachovať vzdušnú a ľahkú konzistenciu.
  4. Rozotrite cesto rovnomerne na plech s papierom na pečenie tak, aby vznikol hrubší obdĺžnik. Dajte si pozor, aby cesto na plechu nebolo príliš tenké.
  5. Predhrejte rúru na 180 °C a pečte cesto asi 10-12 minút, až kým nezačne odtiahnuť od okrajov plechu.
  6. Po upečení roládu ešte teplú prevráťte na iný papier na pečenie. Štipľavým a pravítkom alebo inou rovnou hranou jemne odrolujte cesto a prikryte ho vlhkou utierkou, aby sa nerozpadlo a udržali sa jeho vlhké vlastnosti.
  7. Po vychladnutí rozšľahajte šľahačku na tuhý krém. Na rolovaciu plechovku natrite šľahačkou a pridajte plátky čerstvého ovocia (napríklad jahôd) alebo inú želanú náplň.
  8. Roládu opatrne zrolujte a môžete ju ešte ozdobiť čokoládovou polevou alebo posypať kakaom.
  9. Nechajte ju vychladnúť v chladničke najmenej 1 hodinu, aby sa šľahačka pevne zovrela a roláda sa spojila do pevného tvaru.
  10. Nakrájajte na plátky a podávajte.

Dúfam, že vám tento recept na zamatovú roládu po slovensky pomôže. Dobrú chuť!

 

 

2)

Ingrediencie

Na cesto:

  • 4 vajcia
  • 100 g cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 100 g hladkej múky
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • 30 ml vody
  • Štipka soli

Na krém:

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 100 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 lyžice kakaa na posypanie

Na polevu:

  • 100 g horkej čokolády
  • 50 ml smotany na šľahanie

Postup

  1. Príprava cesta:

    • Rúru predhrejte na 180 °C a plech na pečenie (30×40 cm) vyložte papierom na pečenie.
    • V mise vyšľahajte vajcia s cukrom a vanilkovým cukrom, kým nevznikne svetlá a nadýchaná zmes.
    • Do tejto zmesi pridajte vodu a dôkladne premiešajte.
    • V samostatnej miske premiešajte múku, prášok do pečiva a štipku soli, potom túto zmes opatrne zapracujte do vajíčkovej zmesi.
    • Cesto rovnomerne rozotrite na pripravený plech a pečte v predhriatej rúre približne 10-12 minút, kým nebude zlatohnedé.
  2. Rolovanie cesta:

    • Po upečení ihneď vyklopte cesto na utierku posypanú cukrom a opatrne stiahnite papier na pečenie.
    • Rolujte cesto spolu s utierkou, aby sa vytvorila roláda, a nechajte vychladnúť.
  3. Príprava krému:

    • V miske vyšľahajte smotanu na šľahanie so práškovým cukrom a vanilkovým cukrom, kým nebude pevná.
    • Potom opatrne pridajte mascarpone a homogénne premiešajte.
  4. Plnenie rolády:

    • Po vychladnutí rozrolujte cesto a odstráňte utierku.
    • Na cesto naneste pripravený mascarpone krém a rovnomerne ho rozp spreadujte.
    • S pomocou utierky opäť zrolujte a nechajte stuhnúť v chladničke aspoň na 1 hodinu.
  5. Príprava polevy:

    • Vo vodnom kúpeli roztopte horkú čokoládu so smotanou a miešajte, kým nebude hladká.
  6. Dokončenie torty:

    • Po stuhnutí roládu vyberte z chladničky a nakrájajte na plátky alebo ju môžete nechať celú.
    • Polejte roládu roztopenou čokoládou a posypte kakaom na vrchu.
  7. Servírovanie:

    • Tortu podávajte chladenú, prípadne ozdobenú čerstvým ovocím alebo čokoládovými hoblinkami.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *