Ak máte na mysli lahodné zapečené makaróny s mäsom, ponúkame jednoduchý recept, ktorý sa oplatí vyskúšať:
Ingrediencie:
- 250 g makarónov (napríklad penne, rigatoni)
- 300 g mletého mäsa (hovädzie, bravčové alebo kuracie)
- 1 cibuľa, nakrájaná na jemno
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 400 g nakrájaných paradajok
- 1 lyžička sušeného oregana
- 1 lyžička sušenej bazalky
- soľ a čierne korenie podľa preferencie
- 200 g nastrúhaného syra (napríklad cheddar alebo parmezán)
Zapečené makaróny s mäsom
Návod na prípravu:
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- V hrnci s osolenou vriacou vodou uvarte makaróny podľa pokynov na obale, kým nie sú al dente. Po uvarení ich opláchnite studenou vodou a nechajte odkvapkať.
- Na strednom ohni v hlbšej panvici orestujte cibuľu a cesnak do zmäknutia. Potom pridajte mleté mäso a opražte ho až do zlatistastej farby.
- Do panvice pridajte nakrájané paradajky, oregano, bazalku, soľ a čierne korenie. Nechajte zmes variť približne 10 minút, aby sa chute dobre spojili.
- Potom zmiešajte uvarené makaróny s mäsovou zmesou a paradajkami. Pridajte polovicu nastrúhaného syra a dôkladne premiešajte.
- Pekáč vymastite a preneste doň zmes z makarónov a mäsa. Posypte zvyšným strúhaným syrom.
- Pečte v predhriatej rúre približne 20-25 minút, kým syr na vrchu nezhustne a nezhnedne.
- Po vytiahnutí z rúry nechajte zapečené makaróny s mäsom niekoľko minút odstáť, aby sa dobre krájali.
- Servírujte teplé a vychutnajte si skvelý pokrm!
Veríme, že vám tento recept prinesie radosť a vychutnáte si zapečené makaróny s mäsom.
2) Zapečené makaróny s mäsom
Zapečené makaróny s mäsom sú populárne jedlo v slovenských domácnostiach. Tento jednoduchý návod určite zaujme celú rodinu a poskytne vám príležitosť experimentovať s rôznymi prísadami.
Predtým, ako začneme s prípravou, budeme potrebovať nasledujúce komponenty:
- 400 g makarónov
- 300 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 400 g paradajkového pretlaku
- 200 g syra (napríklad mozzarella alebo eidam)
- soľ, čierne korenie, oregano a bazalka
- olivový olej
Príprava
Začneme tak, že si uvaríme makaróny podľa pokynov na obale, s tým, že ich varenie ukončíme o niekoľko minút skôr, aby zostali al dente.
Medzitým na panvici rozohrejeme olivový olej a pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Keď sa zmajú do zlatista, pridáme mleté mäso a opražíme ho, až pokým nie je pekne hnedé.
Akonáhle je mäso dostatočne prepečené, pridáme paradajkový pretlak, soľ, korenie a bylinky podľa nastavenia chuti. Necháme variť túto zmes približne 10 minút, aby sa chute dobre prepojili.
Na záver premiešame uvarené makaróny so zmesou mäsa a pretlaku, a celú zmes preložíme do zapekacej misy. Na vrch nastrúhame syr a pečte v predhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 20 minút, alebo až kým syr nebude zlatistý a chrumkavý.
Nechajte zapečené makaróny vychladnúť pred servírovaním. Tento originálny recept vás určite očarí a stane sa stálicou na vašom stole!