Ak preferujete spojenie špagiet s bolonskou omáčkou a opraženým mäsom, zapekané bolonské špagety sú výbornou voľbou. Tu je jednoduchý recept, ktorý vám prinesie chutné a sýte jedlo.
Suroviny:
- 250 g špagiet
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 cibuľa, jemne nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- 400 g nasekaných paradajok (z konzervy)
- 2 čajové lyžičky paradajkového pretlaku
- 1 čajová lyžička sušenej bazalky
- 1 čajová lyžička sušeného oregana
- 100 g tvrdého syra, nastrúhaného
- soľ a čierne korenie podľa vlastnej chuti
- olej na opraženie
Zapekané bolonské špagety
Návod na prípravu:
- Špagety uvaríme v slanej vode podľa pokynov na obale, ale nemali by byť úplne mäkké, pretože ich ešte čaká pečenie v rúre.
- Na panvici rozohrejeme trošku oleja a opražíme na ňom cibuľu do zlatista. Pridáme mleté mäso a cesnak a smažíme, kým mäso nezmäkne a nezhnedne.
- Pridáme nasekané paradajky, paradajkový pretlak, oregano, bazalku, soľ a korenie. Povaríme omáčku asi 15-20 minút, kým sa všetky chute spoja.
- Rúru predhrejeme na 180°C.
- Do vymasteného alebo vystlaného pekáča rovnomerne rozložíme uvarené špagety. Prelejeme ich boloňskou omáčkou a posypeme nastrúhaným syrom.
- Pekáč vložíme do vyhriatej rúry a pečieme približne 20 minút, kým sa syr nestuhne a nezhnedne.
- Hotové zapekané boloňské špagety môžeme podávať ihneď. Odporúčam pokvapkať olivovým olejom a ozdobiť čerstvými lístkami bazalky.
Dobrú chuť!
2) Zapekané bolonské špagety
Zapekané bolonské špagety sú jedným z tých jedál, ktoré vám dokážu zahriať dušu. Tento recept ponúka výbornú kombináciu chutných surovín, ktoré sa spojili a vytvorili dokonalú harmóniu chutí. Najdôležitejšou zložkou je samozrejme boloňská omáčka, tá dodáva špagetám tú správnu robustnosť a bohatú chuť.
Na prípravu zapekaných bolonských špagiet si naberte tieto suroviny:
- 300 g špagiet
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 plechovka nasekanej paradajkovej omáčky
- 100 g nastrúhanej mozzarelly
- Soľ, korenie a bylinky podľa chuti
Postup na dokončenie tohto pokrmu
Najprv uvaríme špagety vo veľkom hrnci s osolenou vodou. Po uvarení ich scedíme a odložíme nabok. V hrnci na strednom ohni osmahneme nasekanú cibuľu a cesnak, kým nezačnú voňať. Potom pridáme mleté mäso a opražíme ho do zlatista.
Keď je mleté mäso hotové, pridáme paradajkovú omáčku a dochutíme soľou, korením a bylinkami. Povaríme na miernom ohni asi 15 minút.
Po uplynutí tejto doby zmiešame uvarené špagety s boloňskou omáčkou a všetko prenesieme do zapekacej misy. Posypeme nastrúhanou mozzarellou a dáme piecť do predhriatej rúry na 180 °C na 20 minút.
Po upečení si môžete užiť túto lahodnú kombináciu, ideálnu na rodinné večere alebo stretnutia s priateľmi. Zapekané bolonské špagety sú rozhodne jedlom, ktoré si obľúbite!