Príprava zapekaných kuracích rezňov s broskyňou a ryžou je jednoduchá a chutná. Tu je recept, ktorý môžete vyskúšať:
Zloženie:
- 4 kusy kuracích rezňov
- 2 broskyne (olúpané a nakrájané na tenké krúžky)
- 1 šálka dlhozrnnej ryže
- 1 cibuľa (jemne nasekaná)
- 2 strúčiky cesnaku (rozdrvité)
- 1 šálka paradajkového pretlaku
- 1 lyžica olivového oleja
- soľ a korenie podľa chuti
- čerstvá petržlenová vňať (na ozdobenie)
Zapekané kuracie rezne z broskyňou a ryžou
Postup:
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- V hrnci varíme ryžu podľa pokynov na obale a odstavíme ju na stranu, keď je ešte celkom mierne tvrdá.
- Na panvici zahrejeme olivový olej a osmahneme cibuľu dozlatista. Potom pridáme cesnak a opekáme ho ešte asi 1 minútu.
- Kuracie rezne osolíme a okoreníme podľa chuti. Pridáme ich na panvicu a opekáme z oboch strán, kým nie sú dobre upečené.
- Keď sú kuracie rezne hotové, odložte ich na stranu a na panvicu pridajte broskyne. Smažíme ich asi 2 minúty z oboch strán, aby sa zjemnili.
- Vhodíme paradajkový pretlak a dobre premiešame. Ochutnáme soľou a korením a necháme omáčku povariť pár minút, aby sa stiahla a zhustla.
- Do zapekacej misy premiestnime polovicu ryže. Na vrch položíme kuracie rezne a prelejeme omáčkou s broskyňami. Na to pridáme zvyšok ryže.
- Zapekaciu misku pokryjeme a dáme do predhriatej rúry. Pečieme asi 20-25 minút, kým sa ryža dobre prevarí a všetky chute sa prepoja.
- Hotové jedlo ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou a môžeme podávať.
Dúfam, že tento recept vám chutí! Ak máte ďalšie otázky, neváhajte sa ma opýtať.
2)
Ingrediencie:
- 4 kuracie prsia
- 1 plechovka konzervovaných broskýň (alebo čerstvé broskyne)
- 200 g ryže (dlhozrnnej alebo basmati)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 ml smotany na varenie
- 150 g strúhaného syra (napr. eidam alebo mozzarella)
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- olivový olej
- bylinky (napr. tymián alebo oregáno) na dochutenie
Postup:
-
Príprava ryže: Ryžu prepláchnite pod studenou vodou. V hrnci priveďte k varu 400 ml vody, pridajte ryžu a štipku soli. Varíme na miernom ohni asi 15–20 minút, alebo kým nie je ryža uvarená. Po uvarení ju sceďte a dajte na bok.
-
Príprava kuracích rezňov: Kuracie prsia umyte, osušte a nakrájajte na tenké pláty. Osolte a okoreňte ich z oboch strán. Na panvici rozohrejte olivový olej a kuracie rezne z oboch strán opečte dozlatista, cca 5 minút z každej strany. Potom ich vyberte a nechajte vychladnúť.
-
Zelenina: Na tej istej panvici na troške oleja orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak, až sú zlatisté.
-
Príprava broskýň: Konzervované broskyne scedíme z nálevu a nakrájame na plátky (ak používate čerstvé broskyne, olúpte ich a nakrájajte na kocky).
-
Zostavenie jedla: Do zapekacej misy najprv rozložte uvarenú ryžu. Potom na ryžu uložte opečené kuracie rezne, na ktoré naskladajte orestovanú cibuľu a cesnak. Na to ešte pridajte nakrájané broskyne.
-
Zaliatie smotanou: V miske zmiešajte smotanu na varenie s bylinkami, soľou a korením. Tieto ingrediencie potom rovnomerne rozlejte po rezňoch a broskyniach.
-
Zapekanie: Celú zmes posypte strúhaným syrom. Zapekaciu misu vložte do predhriatej rúry (na 180 °C) a pečte asi 25–30 minút, alebo kým syr nebude zlatistý a zlatistý.
-
Podávanie: Po upečení nechajte jedlo chvíľu vychladnúť, potom nakrájajte a podávajte. Môžete ozdobiť čerstvými bylinkami podľa chuti.
Dobrú chuť!