Tento je jednoduchý návod na pečený karfiol so syrom:
Suroviny:
- 1 hlávka karfiolu
- 200g syra (napríklad eidam, čedar alebo gouda)
- 2 vajcia
- 200ml smotany na varenie
- 2 strúčiky cesnaku
- Soľ a korenie podľa vkusu
- olej na natretie formy
Pečený karfiol so syrom
Príprava:
- Karfiol očistíme a rozkrájame na menšie ružice. Varíme ho vo vriacej, osolenej vode, kým nie je jemný, ale stále trošku pevný. Následne ho scedíme.
- V priestrannej miske rozšľaháme vajcia, pridáme smotanu na varenie a dobre premiešame. Osolíme a okoreníme podľa chuti.
- Syr nastrúhame na hrubšom strúhadle a cesnak jemne nasekáme.
- Do pripraveného vajíčkového mixu pridáme polovicu nastrúhaného syra a všetok nasekaný cesnak. Dobre premiešame.
- Na zapekaciu nádobu alebo plech vymastíme olejom, aby sa karfiol neprilepil. Do vymastenej nádoby vložíme varený karfiol.
- Karfiol prelejeme pripravenou vajíčkovou zmesou, aby všetky ružice boli dobre pokryté.
- Na vrchnú časť pokladáme zvyšok syra.
- Nádobu vložíme do predhriatej rúry na 180°C a pečieme približne 25-30 minút, kým povrch zhnedne.
Po upečení môžete pečený karfiol ozdobiť čerstvými bylinkami a servírovať ako samostatný chod alebo ako prílohu k mäsovým alebo rybacím jedlám. Prajeme vám dobrú chuť!
2) Zapekaný karfiol so syrom
Hľadáte kreatívny a chutný recept, ktorý ukáže vašu zručnosť v kuchyni? Pečený karfiol so syrom je skvelou voľbou!
Tento jedinečný pokrm, kombinujúci krehký karfiol s lahodným syrom, poteší nielen vaše chuťové poháriky, ale aj rodinu a priateľov. Pozrime sa spoločne na naše zložky a jednoduchý spôsob prípravy, aby ste mohli ohromiť svojich hostí.
Na prípravu potrebujeme:
- 1 stredne veľký karfiol
- 200 g nastrúhaného syra (napríklad eidam, gouda alebo mozzarella)
- 250 ml smotany na varenie
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ, korenie a bylinky podľa chuti
- strúhanka na posypanie
Postup prípravy pečeného karfiolu
1. Očistíme karfiol a rozkrájame ho na ružičky. Varíme ho v osolenej vode približne 5 minút, kým nebude trošku mäkký. Následne sceďte a nechajte vychladnúť.
2. Medzitým si pripravíme zmes syra a smotany. Do misky nastrúhame syr, pridáme smotanu, pretlačený cesnak, soľ a korenie. Dobre premiešame.
3. V zapekacej miske ukladajte na dno karfiol, na ktorý nalejeme syr so smotanou a posypeme strúhankou. Pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov Celsia asi 25-30 minút, kým vrch nezhnedne.
Záver
Servírovaním pečeného karfiolu so syrom na tanieri neohromíte iba svojich hostí vynikajúcou chuťou, ale aj jeho estetickým vzhľadom.
Tento recept je ideálny pre milovníkov zeleniny a syra, a môžete ho servírovať aj ako samostatný pokrm. Veríme, že vás tento recept inšpiruje a prinesie do vašich stolov niečo nové a vynikajúce!