Zavárané uhorky s dekom

Zavárané uhorky, známe aj ako kyslé uhorky, predstavujú typické slovenské jedlo. Tu je jednoduchý návod, ako ich zhotoviť:

Suroviny:

  • 1 kg malých uhorkov
  • 2 hrste čerstvého kôpru
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 polievkové lyžice horčičných semienok
  • 1 polievková lyžica soli
  • 1 polievková lyžica cukru
  • 1 polievková lyžica octu
  • 1 liter vody

 

Kvašené uhorky

Príprava:

  1. Uhorky dôkladne umyte a odstráňte ich končeky. Môžete ich nechať celé alebo ich nakrájať na menšie kusy, podľa vlastného uváženia.
  2. Do hrnca s horúcou vodou pridajte soľ, cukor, ocot a dobre premiešajte, kým sa soľ a cukor dokonale nerozpustia.
  3. Do predtým sterilizovanej sklenice vložte cesnak, kôpor a horčičné semienka. Potom pridajte uhorky.
  4. Sklenicu naplňte pripraveným nálevom. Uhorky by mali byť úplne ponorené v kvapaline.
  5. Sklenicu uzavrite viečkom a nechajte uhorky kvasiť pri izbovej teplote po dobu 3 až 5 dní.
  6. Následne presuňte sklenicu do chladničky, aby sa uhorky dostatočne vychladili a uchovali.

Tieto kvašené uhorky si môžete vychutnať samostatne alebo ich pridať do šalátov, sendvičov a iných jedál. Prajeme dobrú chuť!

 

Zavárané uhorky s dekom - 2

2) Zavárané uhorky s dekom

Suroviny:

  • 1 kg čerstvých uhorkov
  • 1 l vody
  • 200 ml octu (6%)
  • 100 g kryštálového cukru
  • 2 lyžice soli (najlepšie hrubej)
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička horčice (korenie)
  • Korenie na zaváranie (bobkový list, čierne korenie, horčičné semienka, zeler)
  • Deko (nielen na dekoráciu, ale aj na absorpciu prebytočnej vlhkosti)

Príprava:

  1. Príprava uhorkov:

    • Uhorky dobre umyte a nakrájajte na kolieska alebo štvrtiny, podľa vlastných preferencií.
  2. Príprava nálevu:

    • V hrnci priveďte do varu zmes vody, octu, cukru a soli. Miešajte, kým sa cukor a soľ nerozpustia, potom nechajte vychladnúť.
  3. Príprava pohárov:

    • Poháre a viečka sterilizujte (najvhodnejšie je ich prevariť v horúcej vode alebo dať do rúry pri 100 °C na 10-15 minút).
  4. Plnenie pohárov:

    • Na dno každého pohára položte pár strúčikov cesnaku, bobkový list a čierne korenie.
    • Potom naplňte poháre nakrájanými uhorkami a medzi nimi môžete pridať aj trochu horčice a horčičných semienok na zvýraznenie chuti.
  5. Naplnenie nálevom:

    • Uhorky zalejte vychladeným nálevom tak, aby boli všetky ponorené. Nezabudnite nechať približne 1 cm miesta od okraja pohára.
  6. Uzavretie pohárov:

    • Poháre uzavrite…Zavrite sterilizovanými uzávermi, avšak zabezpečte, aby neboli príliš utiahnuté, aby mohla para pohodlne unikať.
  7. Tepelná úprava:

    • Poháre s uhorkami umiestnite do preddohriatej rúry na teplotu 90-100 °C a nechajte ich spracovávať približne 15-20 minút. Ideálne je položiť pod ne dekór (deko), čo zabezpečí stabilitu pohárov a ochráni ich pred poškodením.
  8. Chladenie:

    Tekvicová polievka s mrkvou

    Tekvicová polievka s mrkvou

    Čítať viac »

    • Akonáhle uplynie čas tepelného spracovania, vyberte poháre a nechajte ich vychladnúť na utierke alebo dekách. Tento krok prispieva k stabilite pohárov a zabraňuje ich prasknutiu.
  9. Uschovanie:

    • Uschovajte zavárané uhorky na chladnom a tmavom mieste. Po niekoľkých týždňoch budú uhorky pripravené na jedenie.

Dobrú chuť! Zavárané uhorky s dekou sú vynikajúcim prídavkom k vašim jedlám počas zimy!

 

3)

Srnčí chrbát v aspiku

Srnčí chrbát v aspiku

Čítať viac »

Potrebné ingrediencie:

  • 1 kg čerstvých uhoriek (ideálne menších, určených na nakladanie)
  • 1 liter čistej vody
  • 200 ml octu (ideálne 8%)
  • 100 g kryštálového cukru
  • 2 PL soli
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • Kúsok chrenu (môže byť čerstvý alebo sušený)
  • Zelené korenie (napr. čierne alebo zelené korenie)
  • Kôpor (čerstvý alebo sušený)
  • 1-2 koriandrové semienka (podľa chuti)
  • Paprika (môžete pridať aj kvôli farbe a chuti)
  • Deky na zaváranie

Postup:

  1. Príprava uhoriek:

    • Dobre umyte uhorky a odstráňte konce. Ak sú dlhé, nakrájajte ich na polovičky alebo štvrtiny.
  2. Príprava nálevu:

    • V hrnci zohrejte vodu, pridajte ocot, cukor, soľ a korenie. Nechajte zmes variť, kým sa cukor a soľ úplne rozpustia. Potom odstavte a nechajte trošku vychladnúť.
  3. Príprava pohárov:

    • Umyte a sterilizujte sklenené nádoby aj uzávery. Môžete ich prevariť vo vriacej vode alebo umyť v umývačke pri vysokých teplotách.
  4. Plnenie pohárov:

    • Na dno pohárov dajte kôpor, cesnak, chren a korenie. Potom poháre naplňte uhorkami. Umiestnite ich tesne vedľa seba, aby sa nepohybovali. Na vrchu môžete pridať ďalšie korenie a kúsok papriky.
  5. Preliatie nálevom:

    • Uhorky v pohároch prelejte pripraveným nálevom tak, aby boli úplne zakryté. Nezabudnite nechať asi 1-2 cm voľného priestoru na vrchu pohárov.
  6. Zatvorenie a zaváranie:

    • Poháre uzavrite sterilizovanými vrchnákmi. Potom ich zabaľte do dek pre pomalšie chladenie. Môžete ich položiť do hrnca s vodou a zavariť vo vodnom kúpeli približne 10-15 minút na strednej teplote. (Tento krok zabezpečí ich dlhšiu trvanlivosť.)
  7. Chladenie a uschovanie:

    • Po zaváraní vyberte poháre z vody a nechajte ich vychladnúť pod dekou. Potom ich presuňte na chladné a tmavé miesto.
  8. Uskladnenie:

    • Uhorky nechajte odstáť aspoň 2-3 týždne pred konzumáciou, aby sa chute skvele prepojili.

Tipy:

  • Môžete pridať aj iné koreniny podľa vlastného vkusu, ako sú bobkové listy alebo iné bylinky.
  • Dbajte na to, aby boli poháre a uzávery dostatočne sterilizované, aby ste predišli znehodnoteniu.

Verím, že si užijete chuť svojich zaváraných uhoriek! Bon appétit!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

20 Komentárov

  1. Jozko123 píše:

    Zavárané uhorky s dekom sú skvelé! Rád ich robím s rodinou. Recept je jednoduchý a chutný. Môžeme si ich vychutnať aj v zime, keď už niet čerstvej zeleniny. Určite vyskúšam pridať aj chren! Dobrú chuť všetkým!

  2. Slniečko74 píše:

    Tento recept na zavárané uhorky vyzerá úžasne! Vždy sme ich doma robili a teraz viem, ako to robiť správne. S kôprom a cesnakom sú tak chutné! Neviem sa dočkať, kedy si ich dám na chleba.

  3. VeselýMacko píše:

    Oh wow, zavárané uhorky s dekom? To je super nápad! Rada varím a tento recept mi veľmi pomôže. Uhorky sú zdravé a s touto prípravou budú mať skvelú chuť. Teším sa na ne už teraz!

  4. Lučia77 píše:

    Tento recept je presne to, čo som hľadala! Zaváranie uhoriek je tradícia v našej rodine a tento spôsob vyzerá jednoducho fantasticky. Som si istá, že budú chutiť skvele aj mojim deťom. Ďakujem za inšpiráciu!

  5. Mačička88 píše:

    Zavárané uhorky sú mojou obľúbenou pochutinou! Tento recept má všetko potrebné – cesnak, kôpor a horčicu. Rada experimentujem v kuchyni, takže určite pridám niečo vlastné. Dobrú chuť všetkým priaznivcom uhoriek!

  6. ŠibalskýKocúr píše:

    ‚Zaváranie‘ je pre mňa tradícia každého leta. Tento recept na uhorky ma úplne zaujal! Nielenže sú zdravé, ale aj veľmi chutné vo všetkých jedlách. Určite ho vyskúšam so svojimi priateľmi na pikniku.

  7. Bubko99 píše:

    ‚Zavárané uhorky‘ sú ideálnym doplnkom k mnohým jedlám! Vždy sme ich doma mali a tento nový recept ma veľmi nadchol. Myslím si, že ochutnám aj s trochou papriky pre extra chuť!

  8. 'DekaMajster' píše:

    ‚Uhorky‘ mi vždy pripomenuli detstvo pri babičke na dedine. Tento recept je presne ako ten jej! Pripravím si ich podľa návodu a teším sa na spomienky pri jedle s rodinou.

  9. 'RadoslavKuchynsky' píše:

    ‚Recept‘ na zaváranie je veľmi užitočný pre každého milovníka dobrého jedla! Rád pripravujem rôzne dobroty z čerstvej zeleniny a táto kombinácia chuti ma láka už len pri čítaní.

  10. 'ChutnyPohar' píše:

    ‚Zavárané uhorky‘ sú úžasným spôsobom, ako zachovať letnú úrodu do zimy! Tento postup zvládnem určite aj ja sama doma. Teším sa na to, ako si pochutnám so svojimi blízkymi!

  11. Kocúr123 píše:

    Zavárané uhorky s dekom sú úžasné! Robila som ich podľa vášho receptu a výsledok bol skvelý. Chutili nám všetkým a ešte aj dlhšie vydržali. Určite ich spravím znova, vďaka za inšpiráciu!

  12. HlavaX píše:

    Tento recept je presne to, čo som potreboval! Moje prvé zaváranie uhorky a dopadlo to fantasticky. Susedia si už pýtali vzorku! Veľmi sa teším na ďalšie pokusy s inými zeleninami. Super návod!

  13. MačkaMňau píše:

    Takéto jednoduché a chutné recepty sú vždy vítané! Uhorky sa mi podarili výborne, každý ich chválil. Dokonca som pridala aj trochu korenia pre extra chuť a bolo to úžasné. Odporúčam všetkým, ktorí majú radi domácu kuchyňu.

  14. SlovenskýŠéfkuchár píše:

    Vynikajúci recept na zaváranie uhoriek! Vďaka za podrobné pokyny, pomohlo mi to veľmi. Uchovávanie týchto chutných uhoriek je skvelým spôsobom, ako si spríjemniť zimné dni. Určite vyskúšam aj iné varianty!

  15. ChutnýKuchynskýKocúr píše:

    Toto je fantastický spôsob, ako si uchovať čerstvé uhorky na zimu! Môj rodinný obľúbenec už roky a nikdy ma nesklamal. Spravila som ich podľa vášho návodu a sú naozaj výborné! Ďakujem za tip.

  16. Džúsík100 píše:

    Zavárané uhorky s dekom sú pre mňa tradíciou každého leta! Tento recept je skvelý a jednoduchý na prípravu. Výsledok bol tak chutný, že sme ich zjedli za pár dní. Určite sa pridám k tým, čo ho budú robiť znova!

  17. ZeleninovýPohárik píše:

    ‚Dobrú chuť!‘ – toto sa mi páči najviac! Ďakujem za tento jednoduchý návod na zaváranie uhoriek. Mám rada kyslé pochutiny a tieto sú dokonalé do šalátov i samostatne. Teším sa na ďalšie varenie podľa vašich receptov!

  18. 'Smajlík9' píše:

    ‚Mňam!‘ Takto by som opísala svoje zavárané uhorky po vašom recepte. Chutili nám doma všetkým – dokonca aj deťom! Je super mať niečo domáce vo veľkých pohároch počas zimných mesiacov.

  19. 'MiskaPlnáChuti' píše:

    ‚Fantastické!‘ Tieto zavárané uhorky boli jednoducho skvelé; dodali našim jedlám správnu chuť a vôňu. Osvedčená klasika pre každého kuchára doma – odporúčam každému vyskúšať tento recept aspoň raz!‘

  20. 'RadosťVKuchyni' píše:

    ‚Neuveriteľne dobré!‘ Už dlho hľadám ideálny recept na zaváranie uhoriek a konečne som našla ten pravý! Rýchle, jednoduché a určite si ich zamilujete ako ja.‘