Zemiakové placky s mäsom

Zemiakové placky s mäsom sú veľmi lahodné jedlo, ktoré si môžete ľahko pripraviť doma. Tu je jednoduchý recept:

Ingrediencie:

  • 500 g zemiakov
  • 200 g mletého hovädzieho alebo bravčového mäsa
  • 1 cibuľa, nadrobno nasekaná
  • 2 vajcia
  • 3 polievkové lyžice múky
  • Soľ a korenie podľa vlastnej chuti
  • Rastlinný olej na smaženie

 

Zemiakové placky s mäsom

Postup:

  1. Zemiaky dôkladne umyte a olúpte. Nastrúhajte ich na jemnom strúhadle a poriadne ich vymačkajte, aby ste odstránili prebytočnú vlhkosť.
  2. Do misky na miešanie pridajte nastrúhané zemiaky, nasekanú cibuľu, mleté mäso, vajcia, múku, soľ a korenie. Dôkladne zamiešajte, kým nevznikne homogénna zmes.
  3. Na stredne veľkej panvici rozohrejte rastlinný olej.
  4. Na panvicu položte lyžičkou menšie dávky zmesi a tvarujte ich na placky s hrúbkou približne 1 cm.
  5. Placky opražte zo všetkých strán, kým nezískajú zlatistú farbu a nie sú pevné. Môžete ich pritlačiť vidličkou, aby sa správne spekli.
  6. Hotové zemiakové placky nechajte odkvapkať na kuchynskej utierke a podávajte ich teplé. Môžete ich kombinovať s kyslou smotanou alebo čerstvou zeleninou.

Verím, že vám tieto zemiakové placky s mäsom budú chutiť! Prajem dobrú chuť!

 

Zemiakové placky s mäsom - 2

2) Zemiakové placky s mäsom

Ingrediencie:

Na zemiakové placky:

Kačacia polievka – recept

Kačacia polievka – recept

Čítať viac »

  • 600 g zemiakov
  • 1 cibuľa
  • 1 vajce
  • 100 g hladkej múky
  • 1 čajová lyžička soli
  • Mleté čierne korenie podľa chuti
  • Olej na smaženie

Na mäsovú náplň:

  • 300 g mletého mäsa (bravčového alebo hovädzieho)
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 čajová lyžička paprika (sladká alebo údená)
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • 1 lyžica oleja

Postup:

  1. Príprava zemiakov:

    • Zemiaky olúpte a nastrúhajte na jemnom strúhadle. (Alternatívne ich môžete uvariť a potom rozpučiť, ale nastrúhané sú tradičnejšou voľbou.)
    • Cibuľu nadrobno nakrájajte a pridajte k nastrúhaným zemiakom.
    • V miske spojte nastrúhané zemiaky s vajcom, hladkou múkou, soľou, mletým čiernym korením a dobre premiešajte.
  2. Príprava mäsovej náplne:

    • Na panvici rozohrejte olej a pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Restujte, kým nie sú zlatisté.
    • Pridajte mleté mäso a smažte, kým nie je dokonale prepečené.
    • Dochutíme paprikou, soľou a korením. Dobre premiešajte a nechajte trochu vychladnúť.
  3. Vytvorenie plniek:

    • Na stredne rozohriatej panvici s olejom naberajte zemiakovú zmes lyžicou a formujte placku.
    • Do stredu placky pridajte lyžicu mäsovej náplne a zemiakovú zmes okolo plnky zabaľte tak, aby ste vytvorili tvar placky.
    • Pečieme na oboch stranách, kým nie sú pekne zlatisté a chrumkavé.
  4. Podávanie:

    • Hotové placky uložte na papierovú utierku, aby sa odstránil prebytočný olej.
    • Podávajte teplé, môžete ich kombinovať s kyslou smotanou alebo jogurtom.

Prajeme dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

3 Komentáre

  1. Miloš123 píše:

    Zemiakové placky s mäsom sú naozaj výborné! Minulý víkend som ich robil a všetci sa do nich pustili, až to bolo neuveriteľné. Je to jednoduché jedlo, ktoré si môže pripraviť každý, aj keď nemá veľa skúseností v kuchyni. Ja som použil mleté mäso a bolo to skvelé! Môžem povedať, že toto jedlo má u nás doma veľkú obľubu. Aj moja babka ich vždy pripravovala, keď sme boli malí. K tomu kyslá smotana je povinnosť! Určite odporúčam aj pridať trošku čerstvej petržlenovej vňate do zmesi, dodá to plackám na chuti. A ak máte radi pikantné jedlá, môžete pridať aj trochu čili korenia. Chcelo by to len ešte jednu radu – nezabudnite poriadne vymačkať zemiaky pred prípravou cesta, inak budú placky príliš mokré a ťažko sa s nimi pracuje. Ale aj tak sa mi to podarilo a chutili fantasticky! Určite to skúsim znova!

    1. KikiK píše:

      Miloš123, súhlasím s tebou! Zemiakové placky sú skutočne klasika. Keď som bola malá, mama ich vždy robila na nedeľný obed. S tým mletým mäsom sú ešte chutnejšie! Ja rada pridávam aj trošku syra dovnútra pre extra chuť. A áno, kyslá smotana je ideálna! Skúsila si niekedy pridať ku nim nejakú omáčku? Napríklad cesnakovú? To je bomba! 🙂 Naozaj sa teším na ďalšie varenie týchto placiek!

    2. VladoS píše:

      Určite vyskúšam tvoje rady Miloš123! Nikdy ma nenapadlo pridať petržlenovú vňať alebo čili korenie do placiek, ale určite to skúsim nabudúce! Znie to ako úžasná kombinácia chutí a ja mám rád experimentovanie v kuchyni. Taktiež si myslím, že zemiaky by mali byť riadne vymačkané – to je najdôležitejšia vec pre dobré placky. Neviem sa dočkať víkendu a už teraz plánujem spraviť tieto placky pre celú rodinu!