Ak máte chuť na pokrm s cestovinami a krémovou omáčkou, môžete si pripraviť tento níže uvedený recept:
Cestoviny so smotanovo-špenátovým omáčkou:
Ingrediencie:
- 250 g cestovín podľa vlastného výberu
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané na drobno
- 1 cibuľa, nakrájaná na menšie kocky
- 200 g varenej smotany
- 100 ml mlieka
- 2 hrste čerstvého špenátu, nasekaného
- Olej na opraženie
- Soľ a čierne korenie podľa osobného vkusu
- Parmezán na posypanie (voliteľné)
Cestoviny s krémovou omáčkou
Pokyny:
- Osoľte vodu vo veľkom hrnci, pridajte cestoviny podľa pokynov na obale a varte ich do mäkka. Následne ich sceďte.
- Na panvici zohrejte olej, pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Opražte ich do zlatista.
- Pridajte nasekaný špenát na panvicu a miešajte, kým sa objem nezoškrtne.
- Následne do panvice vlejte smotanu a mlieko. Dobre premiešajte a varte, kým omáčka nebude hladká.
- Ochutnajte omáčku so soľou a čiernym korením podľa vlastného chuti.
- Do omáčky pridajte uvarené cestoviny a dôkladne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
- Podľa chuti môžete podávať s posypaním parmezánom.
- Hotové jedlo môžete servírovať samostatne alebo s čerstvým šalátom.
Dúfam, že vám bude chutiť!
2) Cestoviny so smotanovou omáčkou
Ingrediencie:
- 300 g cestovín (napríklad tagliatelle, fettuccine alebo penne)
- 200 ml varenej smotany
- 100 g syra (napríklad parmezán alebo eidam, nastrúhaný)
- 1 malá cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- Soľ podľa vkusu
- Čierne korenie podľa vkusu
- Čerstvá petržlenová vňať na dekoráciu (voliteľne)
Pokyny:
-
Príprava cestovín: Vo veľkom hrnci privarte vodu. Osoľte ju a pridajte cestoviny. Varíme ich podľa pokynov na obale, kým budú al dente. Potom ich sceďte a odložte bokom, pričom si zachyťte trochu vody z varenia cestovín.
-
Príprava omáčky: Na panvici zohrejte olivový olej na strednom ohni. Vložte nasekanú cibuľu a smažte, kým nezmäkne a nezačne sa zlatnúť, približne 3-4 minúty. Potom pridajte nasekaný cesnak a smažte ešte jednu minútu, kým nezačne voňať.
-
Pridanie smotany: Do panvice pomaly vlejte smotanu a dôkladne zamiešajte. Nechajte omáčku variť na slabom ohni asi 5 minút, kým nezačne hustnúť.
-
Pridanie syra: Do omáčky vložte nastrúhaný syr a dobre premiešajte, kým sa nerozpustí a omáčka nebude hladká. Ak je omáčka príliš hustá, pridajte trochu z vody, ktorú ste si uchovali z varenia cestovín.
-
Zmiešanie: …
Príprava cestovín: Varíme slanú vodu v hrnci. Do nej vložte cestoviny a nechajte variť podľa pokynov na obale, kým nezískajú al dente konzistenciu. Po uvarení ich sceďte a odložte bokom.
-
Tvorba omáčky: Na panvici na strednom plameni rozohrejte olivový olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a restujte ju, až zmäkne (približne 3-4 minúty). Následne pridajte nasekaný cesnak a krátko orestujte, kým neuvoľní príjemnú arómu (1-2 minúty).
-
Pridanie smotany: K opraženej cibuli a cesnaku nalejte smotanu na varenie. Dobre premiešajte a nechajte na nízkom ohni zovrieť.
-
Dochutenie: Po zovretí pridajte nastrúhaný parmezán (nechajte si trochu na posypanie) a miešajte, kým sa všetky ingrediencie dokonale nespoja. Podľa chuti dosoľte, pridajte čierne korenie a bylinky.
-
Zmiešanie s cestovinami: Vložte uvarené cestoviny do panvice s omáčkou a dôkladne premiešajte, aby sa rovnomerne obalili.
-
Servírovanie: Cestoviny podávajte na tanieroch, posypte zvyšným parmezánom a ak máte, ozdobte čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou.
Tipy:
- Skúste pridať aj iné ingredience, ako sú špenát, huby alebo kúsky kuracieho mäsa, aby bola omáčka ešte chutnejšia.
- Servírujte s čerstvým chlebom alebo zeleninovým šalátom pre úplný zážitok z jedla.
Dobrú chuť!
3)
Ingrediencie:
- 250 g cestovín (napríklad penne, tagliatelle alebo fettucine)
- 200 ml smotany na varenie
- 1 stredná cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 150 g parmezánu (alebo iného tvrdého syra)
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa vkusu
- Koreniny (napríklad oregano, bazalka alebo tymián)
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu (voliteľné)
Postup:
-
Uvarenie cestovín: V hrnci priveďte k varu osolenú vodu. Pridajte cestoviny a varte podľa pokynov na obale, kým nie sú al dente. Po uvarení ich sceďte a ponechajte bokom.
-
Príprava omáčky: Na stredne rozohriatej panvici zahrejte olivový olej. Do panvice pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a opražte ju, kým nezíska sklenenú farbu (asi 3-4 minúty). Potom pridajte nastrúhaný cesnak a varte ešte 1-2 minúty, kým nezačne voňať.
-
Pridanie smotany: Na panvicu s cibuľou a cesnakom pridajte smotanu na varenie. Dobre všetko premiešajte a nechajte na miernom ohni zovrieť.
-
Dochutenie: Po zovretí pridajte nastrúhaný parmezán (nechajte si trochu na posypanie) a miešajte, kým sa ingrediencie nespoja. Dochutíme soľou, čiernym korením a bylinkami podľa svojho gusta.
-
Spojenie s cestovinami: Uvarené cestoviny pridajte do omáčky a dôkladne premiešajte, aby sa homogénne pokryli.
-
Podávanie: Hotové cestoviny naservírujte na taniere, posypte zostávajúcim parmezánom a ak máte, ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!