Domáce makaróny recept

Určite, tu je jednoduchý recept na domáce makaróny:

Suroviny:

  • 250 g múky
  • 2 vajcia
  • štipku soli
  • trocha vody

 

Domáce makaróny recept

Postup:

  1. Do veľkej misky preosejte múku a vytvorte do stredu jamku.
  2. Rozbíjte do jamky vajcia a posypte soľou.
  3. Pomocou prstov začnite miešať vajcia s múkou, postupne pridávajte múku z okrajov do stredu, kým nevznikne tuhé cesto.
  4. Ak je cesto priveľmi suché, pridajte trochu vody. Ak je príliš lepkavé, pridajte múku.
  5. Preložte cesto na pomúčenú dosku a začnite ho hniesť. Pokračujte hniesením asi 5-10 minút, kým cesto nie je hladké a elastické.
  6. Cesto zakryte utierkou a nechajte ho oddychovať asi 30 minút.
  7. Po oddychu cesto spracujte. Môžete ho rozdeliť na menšie kúsky a valčekom rozvaľkať na hrubé pláty.
  8. Pláty môžete ďalej spracovať a vytvarovať podľa svojho výberu – napríklad na rezance, špagety, či iné tvary.
  9. Makaróny nechajte vysušiť na vzduchu asi 15-20 minút, aby sa získala požadovaná konzistencia.
  10. Varíme makaróny vo veľkom hrnci so solenou vodou, až kým nie sú al dente. Následne scedíme a môžeme podávať s omáčkou podľa vlastného výberu.

Prajem vám dobrú chuť!

 

2)

Tu je jednoduchý recept na domácu prípravu makarónov:

Domáce makaróny

Ingrediencie:

  • 300 g hladkej múky (môžete použiť aj semolinovú múku pre lepšiu textúru)
  • 3 stredne veľké vajcia
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1-2 polievkové lyžice olivového oleja (voliteľné)
  • Voda (ak je to potrebné)

Postup:

  1. Príprava cesta:

    • V miske preosejte hladkú múku a soľ. Urobte v strede múky malý “kráter”.
    • Do krátera pridajte vajcia a, ak chcete, aj olivový olej.
    • Pomocou vidličky alebo prstov pomaly zapracujte múku do vajec, až kým sa nezačne formovať cesto.
  2. Miesenie:

    • Cesto premiestnite na pomúčený pracovný stôl a začnite ho miesením. Miesite približne 10 minút, kým nie je cesto hladké a elastické. Ak je cesto príliš suché, pridajte trošku vody, ak je naopak príliš lepkavé, pridajte múku.
  3. Odpočinok:

    • Zabalte cesto do potravinovej fólie alebo ho zakryte utierkou a nechajte ho odpočívať minimálne 30 minút. Toto pomôže cesto zmäknúť a uľahčí jeho tvarovanie.
  4. Tvarovanie makarónov:

    • Po odpočinutí cesto rozdeľte na menšie kusy. Každý kus rozvaľkajte na tenký plát (môžete použiť aj cestoviny). Ak máte stroj na cestoviny, môžete cesto prejsť na požadovanú hrúbku.
    • Plát cesto nakrájajte na tvar makarónov: kruhy, štvorce, alebo klasické rezance.
  5. Varte makaróny:

    • V veľkom hrnci priveďte vodu do varu a pridajte soľ. Vložte makaróny do vriacej vody a varte 2-4 minúty (v závislosti od hrúbky a tvaru). Makaróny sú hotové, keď vyplávajú na povrch.
    • Uvarené makaróny sceďte a okamžite ich prepláchnite studenou vodou, aby sa zastavil proces varenia.
  6. Podávanie:

    • Domáce makaróny môžete podávať s obľúbenou omáčkou, ako je paradajková omáčka, tvarohová omáčka alebo s orestovanou zeleninou a syrom.

Prajem vám dobrú chuť! Pochutnajte si na svojich domácich makarónoch!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *