Kapustová polievka s pretlakom a údeným mäsom

Sýta a chutn poleivka, ktorá je pre nás Slovákov viac ako len tradícia. Dnes si ju spoločne pripravíme.

Jedným z možných receptov na kapustovú polievku s pretlakom a údeným mäsom je nasledovný:

Suroviny:

  • 1 kg kyslej kapusty
  • 300 g pretlaku
  • 200 g údeného masa (napr. šunky)
  • 2 väčšie cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 zemiaky
  • 2 lyžice hladkej múky
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • 1 lyžica oleja
  • voda

 

Kapustová polievka s pretlakom a údeným mäsom

Postup:

  1. Najprv si pripravíme všetky suroviny. Kapustu si nasekáme na tenké rezance, pretlak nakrájame na menšie kúsky a údené mäso na drobné kocky. Cibuľu a cesnak nasekáme nadrobno a zemiaky ošúpeme a nakrájame na menšie kocky.
  2. Do väčšieho hrnca si dáme rozohriať olej a orestujeme na ňom cibuľu a cesnak, až sa zľahka zosklovatí.
  3. Pridáme k nim pretlak a údené mäso a za stáleho miešania opekáme približne 5 minút.
  4. Potom pridáme kyslú kapustu a dusíme ju ešte približne 10 minút, kým z nej trochu vyparuje kyselina.
  5. Na záver pridáme zemiaky a všetko zalejeme vodou tak, aby všetky suroviny boli pokryté.
  6. Necháme zmes prevrieť, znížime teplotu a varíme na miernom ohni približne 45 minút, kým sa zemiaky a kapusta zmäknú.
  7. Ak je potrebné, dochutíme polievku soľou, korením a pridáme hladkú múku rozmiešanú v troche vody na zahustenie.
  8. Podávame horúcu, ideálne s čerstvým chlebom.

Za vyskúšanie stojí aj rceeptík s názvom: Kapustová polievka s pretlakom

Dobrú chuť!

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *