Ak máte chuť na koláč z kyslej smotany, mám pre vás vynikajúci recept. Tu je postup, ako ho jednoducho pripraviť:
Potrebné ingrediencie:
- 250 g hladkej múky
- 120 g masla (mäkkého)
- 100 g cukru
- 1 vajce
- 250 ml kyslej smotany
- 1 ČL prášku do pečiva
- citrónová kôra (z jedného citróna)
- vanilkový extrakt
Koláč z kyslej smotany
Príprava:
- V miske skombinujte múku, cukor a prášok do pečiva.
- Pridajte maslo, vajce, kyslú smotanu, citrónovú kôru a vanilkový extrakt.
- Dobre premiešajte, kým nezískate jemnú zmes.
- Dajte cesto do predom vymastenej tortovej formy a vyrovnajte ho.
- Rúru predhrejte na 180 stupňov Celzia.
- Koláč pečte približne 25-30 minút, ale overte ho vidličkou – ak vyjde čistá, je pripravený.
- Po upečení nechajte koláč vychladnúť, potom ho môžete servírovať.
Tento koláč z kyslej smotany je nesmierne delikátny a chutný. Môžete ho ponúkať osamote alebo s čerstvým ovocím. Prajeme dobrú chuť!
2) Koláč z kyslej smotany
Ingrediencie:
Na cesto:
- 250 g hladkej múky
- 100 g cukru
- 1 balenie prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 2 vajcia
- 200 g kyslej smotany
- 100 ml rastlinného oleja
- 1 lyžička vanilkového cukru
Na náplň:
- 400 g kyslej smotany
- 2 vajcia
- 100 g cukru
- 1 balenie vanilkového pudingu (prášok)
- 1/2 lyžičky citrónovej šťavy (nepovinné)
Postup:
-
Príprava cesta:
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- V miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, jedlú sódu a cukor.
- V inej miske rozšľahajte vajcia a pridajte kyslú smotanu, olej a vanilkový cukor.
- Pomaly pridávajte tekuté ingrediencie k sypkým a miešajte, kým nezískate hladkú zmes.
-
Pečenie cesta:
- Nalejte cesto do vymastenej a múkou posypanej tortovej formy alebo plechu.
- Pečte v predhriatej rúre približne 20-25 minút, alebo kým cesto nie je upečené a prejde testom na suchú špajdľu.
-
Príprava náplne:
- V miske skombinujte kyslú smotanu, vajcia, cukor, vanilkový puding a citrónovú šťavu (ak používate).
- Dôkladne premiešajte, aby ste dosiahli hladkú konzistenciu.
-
Dokončenie koláča:
- Upečené cesto vyberte z rúry a nechajte trocha vychladnúť.
- Na vrch cesta rovnomerne rozotrite pripravenú náplň.
- Vráťte do rúry a pečte ďalších 25-30 minút, kým náplň nezíska zlatohnedú farbu a nezačne sa na povrchu jemne pražiť.
-
Chladenie a servírovanie:
- Koláč nechajte úplne vychladnúť na mriežke, potom ho môžete nakrájať na porcie.
- Podávajte ako dezert, môžete ho posypať práškovým cukrom alebo ozdobiť ovocím.
Prajeme vám výbornú chuť!