Koľko kalórií má paradajka? Moja najobľúbenejšia zelenina je paradajka (Áno, áno, viem, že ju teraz považujú za ovocie). Kým nie je kyslá a neštípe ma na jazyku, vychutnávam si ju veľmi rada a často. Je skvelou prílohou k mäsu alebo do šalátu. No aj posolený rožok s paradajkou predstavuje fantastickú kombináciu.
Dnes som napríklad pripravila jednoduché cestoviny s paradajkovou omáčkou. A samozrejme, zaujíma ma, aké nutričné hodnoty, kalórie, kcal a kJ paradajka obsahuje. Tak si to prejdeme nižšie.
Koľko kalórií má paradajka?
Nižšie uvedené nutričné hodnoty platia pre 100 gramov.
Energetická hodnota | 107 kJ |
kcal | 25 |
Bielkoviny | 0,97 g |
Sacharidy | 4,08 g |
Tuky | 0,23 g |
Cukry | 2,88 g |
Nasýtené mastné kyseliny | 0,04 g |
Transmastné kyseliny | 0 g |
Mononenasýtené | 0,03 g |
Polonenasýtené | 0,1 g |
Cholesterol | 0 g |
Vláknina | 1,63 g |
Soľ | 0 g |
Voda | 93,9 g |
Vápnik | 0 g |
PHE | 48 mg |
Aké vitamíny sú v paradajkách?
Paradajka má približný obsah 25 kcal (107 kJ) na 100 gramov. Tento druh zeleniny sa vyznačuje nízkym kalorickým obsahom a je vhodná pre tých, ktorí sa snažia udržať svoju hmotnosť alebo schudnúť. Okrem toho je bohatá na vodu a vlákninu, čo prispieva k pocitu sýtosti a zabezpečuje správnu funkciu tráviaceho traktu.
2) Koľko kalórií má paradajka?
Paradajky sú jednou z najobľúbenejších a najrozšírenejších zelenín na svete. Okrem svojich vynikajúcich
Chuťové vlastnosti sú taktiež veľmi výživné. Pre tých, ktorí si strážia svoj jedálny lístok, je kľúčové vedieť, koľko kalórií paradajka obsahuje.
Aby sme priblížili, 100 gramov čerstvej paradajky predstavuje zhruba 18 kalórií. To z nej činí potravinu s nízkym kalorickým obsahom, čo je lákavé pre tých, ktorí sa snažia redukovať hmotnosť alebo si udržiavajú zdravú váhu. Paradajky obsahujú aj vysoký podiel vody, približne 95% ich váhy tvoria tekutiny, čo prispieva k ich nízkemu energetickému obsahu.
Nielen kalórie, ale aj množstvo vitamínov a minerálov sú prítomné v paradajkách, ako sú vitamín C, vitamín K, draslík a folát. Okrem toho, sú aj zdrojom antioxidantov, najmä lykopénu, ktorý sa spája so zníženým rizikom niektorých zdravotných problémov, vrátane rakoviny a ochorení srdca a ciev.
Paradajky môžeme konzumovať rôznorodo – čerstvé, v šalátoch, omáčkach, alebo pečené. Ich variabilnosť a nízky kalorický obsah ich robia skvelým doplnkom vyváženej stravy. Ak vás teda zaujíma zdravá výživa a kontrola kalorického príjmu, paradajky sú výbornou voľbou!