Maďarský guláš z diviny patrí medzi najpopulárnejšie varianty tohto klasického maďarského jedla. Táto jedinečná pochúťka s intenzívnou arómou je ideálnym pokrmom na chladné jesenno-zimné dni.
Hoci príprava si vyžaduje trochu viac úsilia, výsledný pokrm rozhodne stojí za námahu! Ten najlepší guláš si môžete vychutnať samostatne alebo s chlebom.
Na prípravu budeme potrebovať:
– 800 g divinového mäsa
– 2 väčšie cibule
– 3 strúčiky cesnaku
– 2 papriky
– 2 polievkové lyžice sladkej papriky
– 1 polievkovú lyžicu mletej rasce
– soľ, čierne korenie, mletá paprika
– olej na opraženie
Maďarský guláš z diviny
Postup:
1. Divinu dôkladne očistíme a nakrájame na menšie kocky, ktoré osolíme.
2. Na rozohriatom oleji v hrnci opražíme nakrájanú cibuľu a cesnak, k nim pridáme nakrájané papriky a krátko restujeme.
3. Primiešame mletú rascu a sladkú papriku, dôkladne premiešame a pridáme mäso, ktoré opečieme na povrchu.
4. Zalejeme vodou, osolíme, dochutíme korením a varíme, kým mäso nie je mäkké. Servírujeme s chlebom.
Prajeme vám príjemný zážitok pri jedle!
2) Maďarský guláš z diviny a octom
Na maďarský guláš z diviny budete potrebovať tieto zloženie:
– 500 g diviny
– 2 cibule
– 2 papriky
– 2 paradajky
– 2 polievkové lyžice oleja
– 2 polievkové lyžice mletej papriky
– soľ, čierne korenie, čili podľa chuti
– 2 polievkové lyžice hladkej múky
– 1 polievkovú lyžicu paradajkového pretlaku
– 1 polievkovú lyžicu octu
– hrsť nasekaného petržlenu
Postup:
1. Mäso nakrájajte na menšie kúsky, osolte, a opečte na rozohriatom oleji vo veľkom hrnci. Po dopečení ho vyberte a nechajte na tanieri odpočinúť.
2. Do hrnca pridajte nakrájanú cibuľu a papriky a restujte ich dozlatista. Potom primiešajte pretlačený cesnak a mletú papriku a ešte chvíľu orestujte.
3. Vložte späť mäso do hrnca a pridajte paradajkový pretlak, nasekané paradajky, soľ, korenie a čili podľa chuti.
4. Všetko zalejte vodou tak, aby bolo mäso úplne ponorené, zakryte a varte asi 1 a pol hodiny na slabom ohni.
5. Múku zmiešajte s octom a pridajte do gulášu pre zahustenie.
6. Na záver pridajte nasekaný petržlen a dochuťte podľa chuti.
Podávajte s chlebom alebo knedľou. Prajeme dobrú chuť!
3) Maďarský guláš z diviny a majoránkou
Zloženie:
– 500 g diviny (jelen, srnčie mäso alebo diviak)
– 2 cibule
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 papriky
– 2 rajčiaky
– 2 zemiaky
– 2 mrkvy
– 1 polievková lyžica mletej papriky
– 1 polievková lyžica hladkej múky
– soľ, korenie, rasca, majoránka
– olej na opečenie
Postup:
1. Mäso nakrájame na kocky a osolíme. Na panvici rozohrejeme olej a opečieme mäso zo všetkých strán. Potom ho vyberieme a odložíme.
2. Cibuľu nakrájame na drobné kúsky a opražíme na oleji dozlatista. Pridáme nastrúhaný cesnak a mletú papriku, restujeme krátko.
3. Následne pridáme nakrájanú papriku, rajčiaky, zemiaky a mrkvu. Zalejeme vodou a varíme, kým zelenina nezmäkne.
4. Múku rozmiešame s trochou vody a pridáme do zmesi. Ešte chvíľu restujeme, potom pridáme mäso a dochutíme soľou, korením, rascou a majoránkou.
5. Necháme guláš variť ešte približne 15-20 minút, kým sa mäso dobre prevarí. Servírujeme teplé s chlebom alebo knedľou.
Prajeme dobrú chuť!
4) Maďarský guláš z diviny a sladkej papriky
Namaďarský guláš z divinového mäsa si vyžaduje nasledujúce suroviny:
– 500g diviny
– 1 veľká cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 kusy papriky
– 2 paradajky
– 2 lyžice oleja
– 1 lyžica mletej sladkej papriky
– 1 lyžička soli
– 1 lyžička mletej čiernej papriky
– 1 lyžička mletej rasce
Návod na prípravu:
1. Mäso nakrájajte na malé kocky a cibuľu nasekajte na drobno. Papriky a paradajky pokrájajte na väčšie kusy.
2. Na oleji orestujte cibuľu a cesnak, potom pridajte mletú sladkú papriku a nechajte ju mierne zhnednúť.
3. K divine pridajte nakrájané papriky a paradajky, zalejte ich vodou alebo vývarom, pridajte soľ, mletú čiernu papriku a rascu. Pomalým dusením za občasného miešania varte, kým nezmäkne mäso.
4. Servírujte s dusenou ryžou, širokými haluškami alebo knedľami. Prajeme dobrú chuť!
5) Maďarský guláš z diviny a paradajkového pretlaku
Potrebné suroviny:
– 800 g hovädzieho mäsa (môže byť hovädzie žebra alebo plece)
– 1 veľká cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 lyžice bravčového tuku
– 3 lyžice mletej papriky
– 1 lyžička mletej rasce
– soľ a čierne korenie podľa chuti
– 1 lyžica paradajkového pretlaku
– 1 paprika
– 2 zemiaky
– 1 mrkva
– 1 lyžica hladkej múky
– 1 liter hovädzieho vývaru
Postup prípravy:
1. Mäso nakrájajte na malé kocky, cibuľu nasekajte nadrobno a cesnak na tenké plátky.
2. Na panvici rozpustite tuk a orestujte cibuľu s cesnakom, kým nezískajú zlatohnedú farbu.
3. Pridajte mäso a opečte ho, kým sa nezačne pekne zatiahnuť a tuk sa nevytiahne.
4. Potom vmiešajte papriku, rascu, soľ a korenie a dobre premiešajte.
5. Papriku nakrájajte na kocky a vmiešajte ju do hrnca.
6. Nastrúhajte zemiaky a mrkvu a tiež ich pridajte do hrnca.
7. Zalejte paradajkovým pretlakom a hovädzím vývarom.
8. Pomalým varom varte a občas premiešavajte.
9. Pripravte si zmes múky a vody a zahustite guláš touto zmesou.
10. Podávajte s knedľami alebo čerstvým chlebom.
Prajem dobrú chuť!