Užite si vynikajúcu omáčku na špagety – boloňskú. Tento jednoduchý a chutný recept vám prinesie pravý taliansky zážitok.
Máte chuť na boloňskú omáčku na špagety? Tu je stručný a efektívny recept:
Nezbytné ingrediencie:
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 cibuľa, nasekaná na malé kúsky
- 2 strúčiky cesnaku, nadrobno nasekané
- 2 mrkvy, nastrúhané
- 2 stonky zeleru, nasekané
- 1 konzerva nakrájaných paradajok (400 g)
- 2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
- 1 polievková lyžica paradajkového ketchupu
- 1 polievková lyžica oleja
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- čerstvá bazalka na dekoráciu
- 400 g špagiet
Omáčka na špagety – Boloňská
Postup:
- V hrnci zahrejte olej a pridajte cibuľu a cesnak. Smažte, kým nebudú zlatisté.
- Potom pridajte mleté hovädzie mäso a restujte, až kým nezmení farbu.
- Pridajte nasekanú mrkvu a zeler. Restujte asi 5 minút, kým zelenina nezmäkne.
- Pridajte nakrájané paradajky, paradajkový pretlak a ketchup. Všetko dôkladne premiešajte.
- Stiahnite teplotu a nechajte omáčku krátko zovrieť. Osoľte a okoreňte podľa chuti. Nechajte ju variť na miernom ohni minimálne 30 minút, aby sa chute spojili.
- Počas varenia omáčky uvarte špagety podľa pokynov na obale.
- Podávajte uvarené špagety s boloňskou omáčkou a ozdobte čerstvou bazalkou.
Dúfam, že si pochutnáte!
2) Omáčka na špagety – Bolónska
Boloňská omáčka, známa ako ragù alla bolognese, je klasická talianska omáčka, ktorá je perfektným doplnkom k špagetám. Tento jednoduchý recept vás naučí, ako pripraviť túto chutnú omáčku s bohatou mäsovou chuťou a vyváženými ingredienciami. Pripravte sa na kulinárske dobrodružstvo, ktoré obohatí vašu domácnosť o jedinečnú atmosféru Talianska!
Ingrediencie na boloňskú omáčku
Na prípravu omáčky budete potrebovať nasledujúce suroviny:
- 400 g mletého hovädzieho mäsa
- 200 g mletého bravčového mäsa
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 2 stonky zeleru
- 400 g paradajkového pretlaku
- 200 ml červeného vína
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- čerstvá bazalka na dekoráciu
Proces prípravy boloňskej omáčky
Na začiatku si pripravte všetky potrebné ingrediencie. Na panvici s olivovým olejom opražte najprv nakrájanú cibuľu, cesnak, mrkvu a zeler, kým zelenina nezmäkne. Potom pridajte mleté mäso a dôkladne ho opražte, aby získalo peknú zlatistú farbu.
Akonáhle je mäso hotové, pridajte červené víno a nechajte ho odpariť. Následne pridajte paradajkový pretlak a dochuťte soľou a korením. Omáčku nechajte pomaly variť približne 45 minút. Podľa tohto jednoduchého postupu pripravíte skvelú omáčku, ktorá sa ideálne hodí k špagetám. Na záver môžete ozdobiť čerstvou bazalkou pre ešte lepší vzhľad a chuť!