Ak máte chuť na omáčku z paradajok na cestoviny s cícerom, rád vám predstavím recept v slovenčine:
Ingrediencie:
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 cibuľa, na jemno nasekaná
- 2 strúčiky cesnaku, na jemno nasekané
- 1 konzerva paradajok
- 1 čajová lyžička mletej papriky
- 1 čajová lyžička sušeného oregana
- 1 čajová lyžička sušenej bazalky
- 1 konzerva cíceru, dôkladne prepláchnutého a scedeného
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- cestoviny podľa vlastného výberu
Omáčka z paradajok na cestoviny s cícerom
Postup prípravy:
- Na zahriatej panvici rozohrejeme olivový olej na strednom ohni. Pridáme nasekanú cibuľu a cesnak a orestujeme ich dozlatista.
- Pridáme paradajky, mletú papriku, oregano a bazalku. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Necháme omáčku variť približne 15 – 20 minút, aby sa chuťové zložky dobre spojili.
- Opláchnutý a scedený cícer vložíme do omáčky a necháme ho povariť ďalších 5 – 10 minút, aby sa dobre prehrelo.
- Keď je omáčka hotová, môžeme ju servírovať spolu s uvarenými cestovinami. Cestoviny servírujeme do misiek a lyžičkou nalievame paradajkovú omáčku s cícerom. Na záver môžete ešte posypať čerstvými bylinkami alebo strúhaným parmezánom podľa chuti.
Dúfam, že vám tento slovenský recept prinesie radosť a že si pochutnáte na tomto chutnom a zdravom jedle! Prajem dobrú chuť!
2) Paradajková omáčka na cestoviny s cícerom
Ingrediencie:
- 400 g cestovín (podľa výberu, napr. špagety, penne)
- 2 plechovky cíceru (každá po 400 g) alebo 300 g sušeného cíceru
- 500 g zrelých paradajok (alebo 1 plechovka (400 g) drvených paradajok)
- 1 stredná cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 čajová lyžička sušeného oregana
- 1 čajová lyžička mletej červenej papriky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvá bazalka na ozdobenie (voliteľné)
- Strúhaný parmezán (voliteľné)
Postup:
-
Príprava cíceru:
- Ak používate sušený cícer, predveďte ho na noc do studenej vody. Ráno ho poriadne prepláchnite a varte v čistej vode približne 1-1,5 hodiny, kým sa nestane mäkkým. Pri konzervovanom cíceri stačí jednoducho scediť a prepláchnuť.
-
Príprava omáčky:
- Na stredne rozohriatej panvici zahrejte olivový olej. Pridajte nasekanú cibuľu a smažte asi 5 minút, kým nezíska zlatistý nádych.
- Pridajte nasekaný cesnak a smažte ďalšie 1-2 minúty, kým nezačne voňať.
- Pridajte nakrájané paradajky (alebo drvené paradajky z konzervy). Varíme na miernom ohni, necháme variť približne 15-20 minút, aby sa chute spojili.
- Po 10 minútach varenia pridajte cícer, oregano, červenú papriku, soľ a korenie. Dobre premiešajte a varte ďalších 5-10 minút.
-
Príprava cestovín:
- Medzitým varte cestoviny podľa pokynov na obale v osolenej vode. Po uvarení ich sceďte, ale odložte si asi 1/2 šálky z varenej vody.
-
Spojenie cestovín a omáčky:
- Po uvarení cestovín ich vmiešajte do panvice s omáčkou. V prípade potreby prilejte trochu vody z varenia cestovín, aby bola omáčka krémovejšia. Dôkladne premiešajte, aby sa cestoviny rovnomerne pokryli omáčkou.
-
Servírovanie:
- Podávajte v teplom stave, zdobené čerstvou bazalkou a strúhaným parmezánom, ak to prajete.
Prajem dobrú chuť!