Recept: Penne s kuracími kúskami v bešamelovej omáčke
Suroviny:
- 250 g penne cestovín
- 300 g kuracieho mäsa (nakrájaného na menšie kúsky)
- 2 polievkové lyžice masla
- 2 polievkové lyžice hladkej múky
- 500 ml mlieka
- 100 g nastrúhaného tvrdého syra (napr. parmezán či edam)
- soľ a čierne korenie podľa vlastnej chuti
- čerstvá petržlenová vňať na dekoráciu
Penne s kuracími kúskami v bešamelovej omáčke
Postup pridania surovín:
- Do vriacej osolenej vody pridajte penne a varte podľa pokynov uvedených na obale, kým nebudú al dente (t.j. mäkké, ale ešte trocha chrumkavé). Potom ich sceďte a odložte na bok.
- Na strednom ohni v hrnci rozpustite maslo. Pridajte nakrájané kuracie kúsky a opekajte ich, až pokiaľ nezískajú zlatohnedú farbu a nie sú dobre prepečené z oboch strán. Potom ich vyberte a odložte nabok.
- Do rovnakého hrnca pridajte múku a za stáleho miešania ju opekajte, kým nezmení farbu na svetlohnedú.
- Postupne prilievajte mlieko a stále miešajte, kým zmes nezhustne a nezíska hladkú textúru. Tento proces môže trvať zhruba 5-7 minút.
- Vložte opečené kuracie kúsky do omáčky, dobre premiešajte a varte ešte 2-3 minúty, aby sa mäso dôkladne prehrelo.
- Uvarené penne pridajte do hrnca s omáčkou a dôkladne premiešajte, aby sa všetky cestoviny obalili omáčkou.
- Premiestnite penne s kuracími kúskami do servírovacej misky a posypte ich nastrúhaným syrom.
- Na dekoráciu môžete pridať čerstvú petržlenovú vňať.
- Podávajte okamžite a vychutnaj si lahodné penne s kuracími kúskami v bešamelovej omáčke.
Prajeme dobrú chuť!
2) Penne a kuracie kúsky v bešamelovej omáčke
Suroviny:
Pre cestoviny:
- 250 g penne cestovín
- Osoľte vodu na varenie
Pre kuracie kúsky:
- 400 g kuracieho mäsa (prsia alebo stehná)
- Soľ a korenie podľa preferencií
- 1 polievková lyžica olivového oleja
Pre bešamelovú omáčku:
- 50 g masla
- 50 g hladkej múky
- 500 ml mlieka
- Soľ a biele korenie (podľa chuti)
- Štipka muškátového orieška (voliteľné)
- 100 g strúhaného syra (napríklad gouda alebo parmezán)
Postup prípravy:
-
Príprava cestovín:
- V širokom hrnci priveďte vodu do varu a osoľte ju.
- Pridajte penne cestoviny a varte podľa návodu na obale, kým nie sú al dente. Potom ich sceďte a nechajte odkvapkať.
-
Príprava kuracích kúskov:
- Kuracie mäso umyte a nakrájajte na malé kocky.Osoľte a okoreňte podľa vlastnej chuti.
- Na panvici zahrejte olivový olej a vložte kúsky kurčaťa. Smažte pri strednej teplote, kým nebudú pekne zlatohnedé a prepečené, približne 7-10 minút. Odstráňte z pánvice a uložte bokom.
-
Príprava bešamelovej omáčky:
- V samostatnom hrnci rozpustite maslo na nízkej teplote.
- Ako sa maslo začína topiť, vmiešajte hladkú múku a miešajte, kým sa vytvorí svetlá zápražka, približne 1-2 minúty.
- Postupne pridávajte mlieko a neustále miešajte, aby sa predišlo vzniku hrudiek. Pokračujte v miešaní, kým omáčka nezačne zhustnúť.
- Ochutnajte a pridajte soľ, biele korenie a muškátový oriešok podľa vlastného uváženia.
- Nakoniec pridajte strúhaný syr a pokračujte v miešaní, kým sa syr neroztopí a omáčka nezhustne.
-
Spojenie všetkých ingrediencií:
- Do hrnca s uvarenými penne cestovinami pridajte kúsky kurčaťa a bešamelovú omáčku. Dôkladne premiešajte, aby sa všetky zložky dobre prepojili.
-
Servírovanie:
- Penne s kuracími kúskami a bešamelovou omáčkou podávajte teplé. Môžete ich posypať ďalšími strúhanými syry alebo bylinkami podľa chuti.
Prajem dobrú chuť!