Recept: Penne s kuracím mäsom a cuketou.
Složení:
- 250 g penne cestovin
- 2 stredné kuracie prsia (nakrájané na menšie kúsky)
- 1 stredná cuketa (nakrájaná na kolieska)
- 2 strúčiky cesnaku (jemne nasekané)
- 1 cibuľa (jemne nakrájaná)
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- ½ čajovej lyžičky sušeného oregana
- ½ čajovej lyžičky sušenej bazalky
- ½ šálky smotany na varenie
- ¼ šálky strúhaného parmezánu
Penne s kuracím mäsom a cuketou
Postup:
- V hrnci s osolenou vriacou vodou pripravíme penne cestoviny podľa pokynov na obale. Keď sú al dente, sceďte ich a odložte nabok.
- Na nepriamej teplote rozohrejeme olivový olej a pridáme kuracie prsia. Orestujeme ich do zlatistého zafarbenia z oboch strán. Potom ich vyberieme na tanier.
- Do tej istej pánvice pridáme nasekané cibuľu a cesnak. Orestujeme, kým cibuľa nezmäkne a cesnak nezačne voňať.
- Pridáme nakrájanú cuketu a varíme, kým nezmäkne.
- K cibuli a cukete prikladáme orestované kuracie kúsky spolu so sušeným oreganom a bazalkou. Po dôkladnom premiešaní varíme ešte pár minút.
- Primiešame smotanu na varenie a necháme omáčku zahustiť.
- Pridáme do pánvice uvarené penne a dôkladne premiešame, aby sa obalili omáčkou.
- Dochutíme soľou a čiernym korením podľa preferencií.
- Na záver posypeme penne plátkami parmezánu a jedlo podávame ihneď.
Nech sa páči!
2) Penne s kuracím mäsom a cuketou
Ingrediencie:
- 300 g penne cestovín
- 400 g kuracieho mäsa (prsia alebo stehienka)
- 1 stredná cuketa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 200 ml smotany na varenie
- 100 g syra (napr. parmezán alebo eidam)
- 2-3 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvá bazalka alebo petržlenová vňať ako ozdoba (voliteľné)
Postup:
-
Príprava cestovín:
- V hrnci s osolenou vodou priveďte k varu a pridajte penne. Varíme podľa pokynov, kým nie sú al dente. Následne sceďte a nechajte bokom.
-
Príprava mäsa:
- Kuracie mäso umyte a nakrájajte na menšie kocky. Osoľte a okoreňte podľa chuti.
- Na väčšej pánvici rozohrejte olivový olej a pridajte nasekané kuracie mäso. Opekajte na strednej teplote, kým nebude zlatohnedé a dobre prepečené. Potom ho vyberte a dajte na tanier.
-
Príprava omáčky:
- Na tej istej pánvice, kde ste opekali kuracie mäso, pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Smažte, až kým cibuľa nebude priesvitná.
- Cuketu umyte a nakrájajte na tenké plátky alebo kocky. Pridajte do pánvice a varte ďalších 5-7 minút, kým nezmäkne.
-
Dokončenie jedla:
- Vráťte kuracie mäso späť do pánvice. Pridajte smotanu a všetko spojte. Nechajte variť niekoľko minút, kým sa omáčka nezahustí.
- Na konci pridajte uvarené penne do pánvice a všetko dôkladne premiešajte, aby sa cestoviny obalili omáčkou. Nastrúhajte syr a znova premiešajte.
-
Servírovanie:
- Podávajte teplé, ozdobené čerstvou bazalkou alebo petržlenovou vňaťou. Môžete pridať aj čerstvo mleté čierne korenie alebo nastrúhaný syr na vrch.
Nech sa páči!