Pokiaľ máte záujem o recept na polievku z bielej fazule, tu je jednoduchý a chutný návod:
Suroviny:
- 250 g bielej fazule
- 1 cibuľa, nadrobno nasekaná
- 2 strúčiky cesnaku, nakrájané
- 2 mrkvy, na kolieska nakrájané
- 2 stredné zemiaky, na kocky nakrájané
- 1 paradajka, na kocky rozdelená
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžička sušeného tymiánu
- 1 liter zeleninového vývaru
- soľ a korenie podľa vlastnej chuti
- čerstvá petržlenová vňať na dekoráciu
Polievka z bielej fazule
Príprava:
- Fazuľu najskôr namočíme. Fazuľu vložíme do hrnca, zalejeme chladnou vodou a necháme ju cez noc odstáť.
- Na druhý deň fazuľu prepláchneme a dáme do hrnca s čerstvou studenou vodou. Varíme ju zhruba 45 – 60 minút, kým nezmäkne.
- Na panvici zahrejeme olivový olej a orestujeme cibuľu a cesnak do zlatožltej farby.
- Do hrnca s fazuľou pridáme opraženú cibuľu a cesnak, nakrájané mrkvy, zemiaky a paradajky. Pridáme aj sušený tymián.
- Zalejeme zeleninovým vývarom a privedieme k varu. Potom znížime teplotu a necháme polievku pomaly variť 30 – 40 minút, kým sa zelenina nezjemní.
- Polievku dochutíme soľou a korením podľa chuti.
- Podávame s čerstvou petržlenovou vňaťou ako ozdobou.
Verím, že si vychutnáte túto vynikajúcu polievku z bielej fazule!
2) Polievka z bielej fazule
Na prípravu potrebujeme:
- 2 plechovky bielej fazule
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 1 červená paprika
- 1 lyžica olivového oleja
- 4 šálky zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 1 lyžica sušeného tymiánu
- soľ a korenie podľa chuti
- ½ šálky kyslej smotany
Príprava:
1. Na panvici si na ohni rozohrejeme olivový olej, pridáme cibuľu nakrájanú na kocky a dusíme, kým nebude priesvitná.
2. Potom pridáme na kocky nakrájaný cesnak a opražíme ho spolu asi 2 minúty, kým sa nezačne jemne zlatisto sfarbovať.
3. Ošúpeme a nakrájame na menšie kocky mrkvu a zemiaky, červenú papriku narežeme na pásy a pridáme k cibuľke s cesnakom. Smažíme spolu 5-10 minút, aby zelenina trochu zmäkla.
4. Do hrnca pridáme fazuľu a zeleninu, zalejeme vývarom. Následne pridáme tymián, soľ a korenie. Necháme všetko variť na strednom ohni približne 20 minút, kým sa zelenina úplne nezjemní.
5. Pomocou mixéra rozmixujeme zeleninu aj fazuľu.na jemný krém.
6. Nakoniec vmiešame kyslú smotanu a dobre spoľahneme. Podávame horúce s čerstvým chlebom a posypeme sviežou petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!
3) Polievka z bielej fazule z konzervy
Budeme potrebovať:
- 2 plechovky bielej fazule (v slanom náleve)
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 1 červená paprika
- 1 lyžica olivového oleja
- 4 šálky zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 1 lyžica sušeného tymianu
- soľ a korenie podľa vkusu
Postup:
1. Na panvici na ohni si rozohrejeme olivový olej, pridáme na kocky nakrájanú cibuľu a dusíme, kým nezozelenie.
2. Pridáme na kocky pokrájaný cesnak a restujeme spolu asi 2 minúty, kým sa cesnak nezačne jemne zlatniť.
3. Ošúpeme a nakrájame mrkvu a zemiaky na menšie kocky a červenú papriku na pásy, ktoré pridáme k cibuli s cesnakom. Smažíme spolu 5-10 minút, kým zelenina začne trošku zmäkčať.
4. Do hrnca vložíme fazuľu a zeleninovú zmes, následne zalijeme vývarom. Potom pridáme tymian, soľ a korenie. Necháme variť na miernom ohni zhruba 20 minút, kým zelenina nebude úplne mäkká.
5. Pomocou mixéra rozmixujeme zeleninu a fazuľu na jemný krém.
6. Nakoniec vmiešame kyslú smotanu a dôkladne premiešame. Podávame teplé s čerstvým chlebom a posypeme sviežou petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!
4) Polievka z bielej fazule na kyslo
Budeme potrebovať:
- 2 plechovky bielej fazule (400 gramov každá)
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 6 zemiakov
- 1 červená paprika
- 1 lyžica olivového oleja
- 4 šálky zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 1 lyžica sušeného tymianu
- soľ a korenie podľa vkusu
- – ½ šálky kyslej smotany
Postup:
1. Na panvici na ohni si rozohrejeme olivový olej, pridáme na kocky nakrájanú cibuľu a dusíme, kým nezozelenie.
2. Pridáme na kocky pokrájaný cesnak a restujeme spolu asi 2 minúty, kým sa cesnak nezačne jemne zlatniť.
3. Ošúpeme a nakrájame mrkvu a zemiaky na menšie kocky a červenú papriku na pásy, ktoré pridáme k cibuli s cesnakom. Smažíme spolu 5-10 minút, kým zelenina začne trošku zmäkčať.
4. Do hrnca pridáme konzervovanú fazuľu (najprv vypláchnutú) a zeleninu a vlejeme vývar. Následne pridáme tymian, soľ a korenie. Necháme variť na miernom ohni zhruba 20 minút, kým nebude zelenina úplne mäkká.
5. Pomocou mixéra rozmixujeme zeleninu a fazuľu na jemný krém.
6. Nakoniec vmiešame kyslú smotanu a dôkladne premiešame. Podávame teplé s čerstvým chlebom a posypeme sviežou petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!
5) Polievka z bielej fazule so zeleninou
Budeme potrebovať:
- 1 plechovka bielej fazule alebo 1 hrnček uvarených bielych fazúľ
- 1 veľká cibuľa
- 2 mrkvy
- 2 stonky zeleru
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 červená paprika
- 2 zemiaky
- 1 liter zeleninového vývaru
- 1 lyžica olivového oleja
- soľ a korenie podľa vkusu
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
1. Na panvici rozohrejeme olivový olej a pridáme na drobno pokrájanú cibuľu a počkáme, kým sa orestuje.
a zjemní.
2. Následne pridáme jemne nasekaný zeler a mrkvu a opražíme približne 5 minút na miernom plameni, kým zelenina trochu nezjemní.
3. Zemiaky nakrájame na drobné kocky a pridáme k zelenine. Smažíme ešte 3-4 minúty.
4. Červenú papriku nakrájame na malé kocky a pridáme k zmesi spolu s rozdrveným cesnakom. Opečieme ďalšiu minútu.
5. Do hrnca vložíme fazuľu, zeleninu a vývar a varíme na miernom ohni asi 20-25 minút, kým zelenina úplne nezmäkne.
6. Na záver ochutíme soľou a korením podľa vlastného vkusu.
7. Servírujeme teplé s čerstvou petržlenovou vňaťou na ozdobu. Prajeme dobrú chuť!
6) Krémová polievka z bielej fazule so smotanou
Čo budeme potrebovať:
- 1 plechovka bielej fazule alebo 1 hrnček uvarených bielej fazule
- 1 veľkú cibuľu
- 2 stonky zeleru
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 liter zeleninového vývaru
- 1/2 šálky smotany na varenie
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- soľ a korenie podľa chuti
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Pokyny:
1. V hrnci zohrejeme olivový olej a pridáme osmahnutú cibuľu. Opražíme ju asi 2-3 minúty, až kým nezmäkne.
2. Pridáme na kocky nakrájanú mrkvu a zeler a opražíme ďalších 5 minút, kým nezjemnia.
3. Nasypeme pomocou lyžice rozdrvený cesnak a zmes dopražíme ešte 1-2 minúty.
4. Pridáme fazuľu a dusíme ju so zeleninou približne 5 minút.
5. Zalejeme zeleninovým vývarom a necháme zovrieť, potom dusíme približne 10 minút, až kým zelenina úplne nezmäkne.
6. Polievku rozmixujeme na hladkú konzistenciu pomocou mixéra alebo ponorného mixéra.
7. Prilejeme smotanu a varíme ju na strednom ohni ďalších 5 minút, kým sa chute prepoja.
8. Podľa chuti pridáme soľ a korenie.
9. Servírujeme teplé s čerstvou petržlenovou vňaťou na ozdobu. Prajeme dobrú chuť!
7) Polievka z bielej fazule s párkom
Čo budeme potrebovať:
- 1 plechovka bielej fazule alebo 1 hrnček varených bielej fazule
- 2 stredne veľké zemiaky
- 1 veľkú cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 paradajku
- 3 párky
- 1 liter vývaru
- 1/2 šálky smotany na varenie
- 2 lyžice olivového oleja
- soľ a korenie podľa chuti
Pokyny:
1. V hrnci zohrejeme olivový olej a pridáme nasekanú cibuľu a cesnak. Smažíme približne 2-3 minúty, až kým nezjemne.
2. Pridáme na kocky pokrájané zemiaky, paradajku a párky a smažíme ďalších 5 minút, kým nezmäknú.
3. Nasypeme lyžicu rozdrveného cesnaku a zmes opražíme ešte 1-2 minúty.
4. Do zmesi pridáme fazuľu a dusíme ju asi 5 minút spolu so zeleninou.
5. Zalejeme vývarom a necháme zovrieť, potom dusíme asi 20-25 minút, kým zelenina úplne nezmäkne.
6. Polievku rozmixujeme do hladka pomocou mixéra alebo ponorného mixéra.
7. Prilejeme smotanu a varíme ju na strednom ohni, kým sa chute prepoja.
8. Podľa vlastnej chuti pridáme soľ a korenie.
9. Podávame s kúskami pečiva alebo krekrov. Prajeme dobrú chuť!
8) Polievka z bielej fazule s údeným mäsom
Čo budeme potrebovať:
-
- 2 hrnčeky uvarenej bielej fazule
- 400g údeného mäsa
- 1 veľkú cibuľu
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 liter zeleninového vývaru
alebo hovädzieho
- soľ a korenie podľa chuti
Postup:
1. Cibuľu, cesnak, mrkvu a zemiaky nakrájame na menšie kocky.
2. Na olivovom oleji v hrnci rozohrejeme a dozlatista orestujeme cibuľu a cesnak.
3. K nim pridáme mrkvu a zemiaky a ešte 3 minúty smažíme.
4. Do hrnca pridáme uvarené biele fazule, údené mäso a vývar.
5. Dusíme približne 20-25 minút, kým zelenina zmäkne do požadovanej konzistencie.
6. Polievku následne rozmixujeme mixérom až do hladka.
7. Na ochutenie pridáme soľ a korenie.
8. Obsah hrnca necháme chvíľku prevrieť a servírujeme v misách.
Dobrú chuť!
9) Polievka z bielej fazule s klobásou
Polievka z bielej fazule s klobásou je veľmi chutná a sytá. Je to polievka, ktorú si zamilujú nielen tí, ktorí ocenia jednoduchšiu kuchyňu, ale aj tí, ktorí majú radi bohatšie kombinácie chutí a korení. Príprava tejto polievky si vyžaduje trochu viac času a námahy, no výsledok je skutočne pôsobivý. Tu je postup, ako pripraviť túto lahodnú polievku.
Potrebujeme:
- 500 g bielej fazule
- 400 g mletej klobásy
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 mrkvy
- 3 zemiaky
- 2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
- 1 polievkovú lyžicu olivového oleja
- 2 litery vody
- soľ a korenie
- bylinky ako tymián, rozmarín a bobkový list
Postup:
1. Biele fazule namočíme cez noc. V prípade nedostatku času môžeme použiť buď obyčajnú fazuľu alebo mrazené biele fazule, ktoré pred varením umyjeme a použijeme.
2. Fazuľu osušíme a vložíme do hrnca. Zalejeme 2 litrami vody a varíme približne 2 hodiny. Počas varenia polievku pravidelne premiešavame a kontrolujeme, či je dostatočne podvarená.
3. Očistíme zeleninu a nakrájame na malé kocky. Cibuľu nakrájame na drobné kocky a cesnak nasekáme na malé kúsky.
4. Na olivovom oleji orestujeme cibuľu s cesnakom. Potom pridáme mrkvu a zemiaky a dusíme pod pokrievkou na miernom ohni asi 15 minút.
5. Pridáme paradajkový pretlak, ktorý spolu so dusenou zeleninou vložíme do hrnca s fazuľou.
6. Na panvici orestujeme mletú klobásu a pridáme ju do polievky.
7. Polievku dochutíme soľou, korením a bylinkami. Podľa vlastnej chuti môžeme pridať viac korenia, ako sú tymián, rozmarín a bobkový list.
8. Varíme ešte ďalších 15 minút, aby sme chute spojili. Polievku z bielej fazule potom dôkladne zohrejeme a podávame.
Táto polievka je výnimočne chutná a celkom dostupná a jednoduchá na prípravu. Môže byť skvelou večerou alebo obedom. Jej výhodou je, že zasýti a poskytne potrebné nutričné hodnoty. V chladných dňoch je polievka z bielej fazule s klobásou ideálnou voľbou na zahriatie tela.
10) Polievka z bielej fazule na sladko
Polievka z bielej fazule na sladko predstavuje vynikajúcu alternatívu pre tých, ktorí obľubujú korenisté, avšak sladké chute. Tento recept je skutočne jedinečný a úžasne kombinuje bielu fazuľu s medom, korením a zeleninou. Tu sú potrebné ingrediencie a postup, ako si túto lahodnú polievku pripraviť:
Potrebujeme:
- 500 g bielej fazule
- 2 stredne veľké cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 mrkvy
- 2 lyžice medu
- 1 l vody
- soľ a korenie
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžicu škorice
- 2 lyžice mletej papriky
- 1 lyžicu kurkumy
- 2 lyžice zázvoru
- 1 lyžicu kari
Postup:
1. Biele fazule namočíme na noc, alebo môžeme použiť mrazené biele fazule.
2. V hrnci rozohrejeme…
olivový olej na stredne vysokom plameni. Pridáme cibuľu a cesnak a orestujeme, dokým sa cibuľa nezačne ohrievať.
3. Pridáme koreniny – škoricu, mletú papriku, kurkumu, zázvor a kari. Dobre premiešame, až kým sa korenie nezačne uvoľňovať. Ešte chvíľu počkáme, kým sa korenie neustáli.
4. Pridáme nakrájané mrkvy a dolievame vodu. Potom všetko varíme približne 30 minút, alebo kým mrkva nezjemnie.
5. Do hrnca vložíme fazule a med. Premiešame a varíme ďalších 15 minút.
6. Polievku dochutíme soľou a korením podľa potreby. Môžeme pridať viac medu, ak preferujeme sladšiu chuť, alebo viac korenia, ak chceme výraznejšiu chuť.
7. Keď sú fazule uvarené, rozmixujeme polievku do hladka pomocou mixéra. Ak túžime po krémovejšej konzistencii, môžeme pridať trošku mlieka alebo smotany.
8. Servírujeme teplú polievku s kúskami chleba alebo chrumkavými zemiakovými plackami.
Táto polievka je jednoduchá a rýchla na prípravu, a predovšetkým výnimočná. Je to skvelé jedlo na zahriatie v chladných zimných mesiacoch, ale aj v lete, keď máme chuť na niečo sladké a korenisté. Môžeme sa tešiť na množstvo chutí v jednom tanieri a výhodou prípravy je, že táto polievka nevyžaduje toľko času ako tradičné fazuľové polievky. Vyskúšajte túto originálnu a chutnú polievku z bielej fazule na sladko.
Polievka z bielej fazule – nutričné hodnoty
Polievka z bielej fazule je vynikajúcim zdrojom živín a má relatívne nízky obsah tuku. Nutričné hodnoty sa môžu líšiť v závislosti od spôsobu prípravy a prípadných pridaných surovín, ako sú napríklad klobásy alebo smotana. Tu sú všeobecné nutričné hodnoty polievky z bielej fazule na 100 g:
– Kalórie: 110
– Tuky: 0,5 g
– Sacharidy: 20 g
– Vláknina: 7 g
– Bielkoviny: 7 g
– Železo: 21% RDA
– Horčík: 10% RDA
– Vitamín C: 15% RDA
– Vitamín B6: 10% RDA
Biele fazule sú bohatým zdrojom rastlinných bielkovín, ktoré sú kľúčové pre udržanie svalov a regeneráciu tkaniva. Takže je ideálnou voľbou najmä pre tých, ktorí cvičia.
Čo sa týka vlákniny, tá podporuje zdravie tráviaceho systému a tiež prispieva k udržaniu zdravej hladiny cukru v krvi a cholesterolu. To určite ocení každý. Vitamín C a horčík sú nevyhnutné pre imunitný systém a zdravie kostí, zatiaľ čo železo zohráva podporu pri tvorbe červených krviniek.
Je však dôležité pamätať na to, že pridané suroviny, ako klobása, môžu zvýšiť obsah tuku a kalórií v polievke.
Preto je nevyhnutné brať do úvahy pridané ingrediencie a veľkosť porcie pri hodnotení nutričných hodnôt. Taktiež si dávajte pozor, aby ste polievku pripravili s čo najmenším množstvom oleja.
Vo všeobecnosti má polievka z bielej fazule výborné nutričné hodnoty a je to vhodná voľba ako súčasť zdravej stravy.
Môžete si ju vychutnať samostatne ako hlavné jedlo alebo ju kombinovať so zeleninovými prílohami a plneným pečivom pre pestrú a zdravú stravu.
Toto je recept na tradičnú slovenskú polievku s bielou fazuľou:
Suroviny:
– 250 g sušenej bielej fazule
– 2 cibule
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 mrkvy
– 2 zemiaky
– 2 lyžice olivového oleja
– 1 lyžica mletej sladkej papriky
– 1 lyžička mletej rasce
– soľ a korenie podľa chuti
– 1 l zeleninového vývaru
+ recept – Polievka z bielej fazule
Postup:
1. Fazuľu pred použitím namočíme do vody na 8 hodín alebo cez noc.
2. Namočenú fazuľu scedíme a dáme variť do hrnca s vodou. Varíme ju na miernom plameni asi 1 hodinu, kým sa fazuľa zjemní.
3. Cibuľu a cesnak olúpeme a nakrájame nadrobno. Mrkvu a zemiaky očistíme a nakrájame na malé kúsky.
4. Na panvici rozohrejeme olivový olej a pridáme nakrájanú cibuľu. Smažíme ju do zlata.
5. Potom pridáme mletú sladkú papriku a rascu. Zamiešame a necháme opanierovať miestnosťou namiesto otvoreného ohňa.
6. Do hrnca s varenou fazuľou pridáme cibuľovú zmes, nakrájanú mrkvu a zemiaky. Dolijeme zeleninový vývar a varíme ďalších 20 – 30 minút, kým sú zelenina a fazuľa mäkké.
7. Polievku dochutíme soľou a korením podľa chuti.
8. Servírujeme polievku teplú s čerstvou pažítkou a kôprom.
Dobrú chuť!