Polievka zo špenátu s vajcom …
Dnes vám predvediem, ako si jednoducho a chutne pripravujem špenátovú polievku s vajíčkom na tri rôzne spôsoby.
Špenátová polievka s vajcom
Veľmi lahodná polievka, ktorej príprava je úplne jednoduchá. Na výrobu budeme potrebovať:
- 1 balenie špenátu
- 3 kusy vajec
- 1 polievkovú lyžicu masla
- 1,5 polievkovej lyžice hladkej múky
- zeleninový bujón
- 3 strúčiky cesnaku
- soľ
- mleté čierne korenie
- 1 dcl smotany na varenie
Postup na prípravu špenátovej polievky s vajcom
V hlbšom hrnci si rozpustím maslo a pridám pár kvapiek oleja, aby maslo nezhnedlo. Vhodím hladkú múku, aby sa vytvorila zásmažka. Nechám ju jemne hnednúť a následne zriedim vodou.
Počkám 5 až 10 minút, aby sa zmes dostatočne prevarila, a pridám mrazený špenát (iný som nemala) a bujón so soľou. Varila som ešte 20 minút, avšak niekedy sa varí dlhšie v závislosti od konzistencie. Hrášok sa uhladí rýchlo, tak sa nemusíte báť.
Potom som polievku rozmixovala ponorným mixérom (môžete bez toho, je to na vašom uvážení). Do hrnca som pridala pretlačený cesnak a popeprila. Následne som dochutila soľou a podliala smotanou za stáleho miešania, aby sa nezrazila.
Potom som do hrnca pridala niekoľko rozmiešaných vajec a varila ešte asi 5 až 10 minút. Samozrejme, na konci odporúčam ochutnať a doplniť korenie a soľ podľa vlastnej chuti. V prípade, že vám to padne vhod, niekedy pridávam aj dve smotany alebo mlieko na zjemnenie.
2) Rýchla špenátová polievka so smotanou
To je asi najrýchlejší spôsob, ako na túto polievku. Pozrime sa na ingrediencie.
Na tento recept som si v obchode kúpila tieto suroviny:
- 300 g špenátu
- 40 g masla
- 50 g hladkej múky
- 2 dl smotany na varenie (môže byť aj na šľahanie)
- cesnak
- soľ
- čierne korenie
- voda
Postup na prípravu špenátovej polievky so smotanou
V hrnci si rozohrejem maslo a pridám špenát, ktorý pomaly dusím a varím. Približne 10 až 15 minút, pričom nezabudnite počas varenia podliať vodou. Vodu potom osolte a okoreňte podľa chuti. Varíme niekoľko minút, aby špenát trocha zmäkol, následne pridáme prelisovaný cesnak.
Povaríme ešte 3 minúty a pridáme smotanu s múkou. Smotanu s múkou dobre premiešajte metličkou, aby sa nevytvorili hrudky. Pri silnom varu ju vmiešajte do polievky, aby zhustla a zostala krémová.
Necháme chvíľu povariť a potom odstavíme. Môžeme servírovať. Ja pri servírovaní pridám na vrch do taniera trocha pažítky a lyžicu smotany. Prajem dobrú chuť.
3) Špenátová polievka s hráškom
Ďalšia varianta špenátovej polievky s vajcom. Na tento recept budeme potrebovať tieto ingrediencie:
- 1 balenie mrazeného špenátu
- 1 plechovku hrášku
- 5 kusov zemiakov
- 2 kusy zeleninového bujónu
- 30 g masla
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup na prípravu špenátovej polievky s hráškom
Opäť ide o jednoduchý recept, ktorý pozostáva z pár krokov a pripravíte ho do hodiny.
V hrnci si roztopím maslo, na które pridám špenát, opäť ako v predošlých receptoch. Potom pridám konzervovaný hrášok a nechám trocha dusiť. Môžem podliať vodou, ale určite nezabudnite pridať soľ. Medzitým si očistím zemiaky a nakrájam ich na kocky.
Keď sú hrášok a špenát dostatočne podusené, prisypem zemiaky a zalejem vodou. Následne pridám zeleninový bujón, osolím vodu a okorením mletým čiernym korením. Zemiaky varíme do mäkka a môžeme servírovať.
Dobrú chuť, priatelia. Ideme na ďalší recept..
4) Špenátová polievka s medvedím cesnakom
Kúpila som si na prípravu tieto suroviny:
- 3 zväzky špenátových listov (špenát)
- 1 hrsť listov medvedieho cesnaku
- 300 ml smotany na šľahanie (ak nemáte, môžete použiť na varenie)
- cibuľa
- soľ
- mleté čierne korenie
Príprava polievky so špenátom a medvedím cesnakom
Tieto recepty sú skutočne veľmi jednoduché, a tak ani tento nebude výnimkou.
Na začiatok si vyberieme hlboký hrniec, v ktorom rozohrejeme rastlinný olej. Potom pridáme cibuľu nakrájanú na kúsky a orestujeme ju do zlatista. Následne zalijeme smotanou a pridáme lístky špenátu a medvedieho cesnaku, ktoré sme si predtým nakrájali.
Tip: Ako sa hovorí, nemusíte ich krájať. Ja odtrhávam stonky rukami, pretože sú tvrdšie a horkejšie. Zvyšok iba potrhám rukami.
Necháme povariť iba pár minút, aby sa listy trochu prehreli. Osolíme a okoreníme podľa chuti.
S ponorným mixérom rozmixujeme polievku a ak je to potrebné, pridáme vodu. Metličkou alebo vidličkou si rozšľaháme vajíčka, ktoré primiešame do polievky a varíme ešte asi 5 minút.
Medzitým si na panvici pripravíme volské oko, ktoré podávame k špenátovej polievke.
5) Polievka zo špenátu a karfiolu
Na prípravu budeme potrebovať:
- 3 hrste čerstvých špenátových listov
- 1 L kokosového mlieka
- 2,5 PL kokosového oleja
- 2 PL hladkej špaldovej múky
- 2 kusy ružičkového karfiólu
- 3 kusy vajíčok
- soľ
- čierne korenie
Pokyny na prípravu polievky zo špenátu s karfiolom
Do hrnca som naliala kokosový olej a trošku som ho zahriala. Pridala som 2 lyžičky špaldovej múky. Potom som do hrnca vložila špenátové listy, zaliala som ich kokosovým mliekom a vodou podľa potreby (vodu aj tak pridajte). Vodu som osolila a okorenila mletým čiernym korením. Pod pokrievkou som nechala zovrieť.
Po uvarení som polievku rozmixovala ponorným mixérom a pridala som malé ružičky karfiolu. Varíme, kým sa karfiol v polievke nezmäkne.
Na záver som si rozšľahala vajíčka a vliala ich do polievky. Podľa chuti môžete ešte dosoliť a dochutiť.
Ak chcete polievku obohatiť, môžete ju zaliať smotanou na varenie, alebo pridať pretlačený cesnak. Prajem dobrú chuť, priatelia.
Ako sa hovorí, polievka je základ, prajem dobrú chuť a som rada, že ste sa dostali až sem. To znamená, že ste prečítali celý článok. Budem rada, ak mi pod článkom zanecháte komentár k receptu. Čo by som mala vylepšiť alebo doplniť.
Nezabudnite sa podeliť o to, aký recept na špenátovú polievku ste si prichystali.
6) Polievka so špenátom a vajcom
Táto polievka so špenátom a vajcom je jednoduchá, chutná a plná živín. Nasledujúci postup vás prevedie prípravou.
Ingrediencie:
- 1 balenie špenátu
- 3 vajcia
- 1 polievková lyžica masla
- 1,5 polievkové lyžice hladkej múky
- zeleninový bujón
- 3 strúčiky cesnaku
- soľ
- mleté čierne korenie
- 1/2 šálky smotany určené na varenie
Návod na prípravu:
- Na strednom plameni v hrnci rozohrejte maslo a pridajte pár kvapiek oleja, aby sa maslo nespálilo. Potom vmiešajte hladkú múku, aby ste vytvorili základ. Nechajte ju hnednúť a postupne podlievajte vodou.
- Nechajte základ variť 5 až 10 minút, aby sa dôkladne prevaril. Následne pridajte mrazený špenát a zeleninový vývar so soľou. Varíte ešte 20 minút alebo dlhšie, podľa požadovanej konzistencie, kým sa špenát dostatočne uvarí.
- Potom použite ponorný mixér na rozmixovanie polievky do jemnej konzistencie. Ak mixér nemáte, môžete tento krok preskočiť.
- Pridajte pretlačený cesnak a chvíľu varte polievku. Postupne pridávajte smotanu na varenie a stále miešajte, aby sa nezrazila.
- Polievku varte ešte pár minút. Následne do nej pridajte rozšľahané vajcia a varte 5 až 10 minút, aby sa uvarili.
- Ochutnajte polievku a dochuťte soľou a čiernym korením podľa vašej chuti. Na záver môžete ozdobiť štipkou smotany na vrchu a servírovať horúcu.
Verím, že si na tejto vynikajúcej špenátovej polievke s vajcom skvele pochutnáte. Dobrú chuť!
7) Polievka zo špenátu, vajíčkom a vývaru
Špenátová polievka je výnimočne lahodný a výživný pokrm, ideálny na rôzne príležitosti. Tento recept je jednoduchý, rýchly na prípravu a obsahuje len niekoľko ingrediencií, ktoré sú bežne dostupné. S naším podrobným návodom sa naučíte, ako si pripraviť túto chutnú polievku s vajcom, ktorá iste poteší vaše chuťové poháriky.
Ingrediencie
Na prípravu špenátovej polievky s vajcom budete potrebovať tieto ingrediencie:
- 300 g čerstvého špenátu
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 liter zeleninového vývaru alebo vody
- 2 vajcia
- 3 polievkové lyžice olivového oleja
- soľ a čierne korenie na dochutenie
Pokyny
Najprv si pripravte všetky potrebné prísady. Cibuľu a cesnak nakrájajte na malé kocky. Na panvici rozohrejte olivový olej a orestujte cibuľu dozlatista. Potom pridajte cesnak a miešajte ešte asi 1 minútu, aby sa uvoľnila jeho vôňa.
Nasledovne pridajte čerstvý špenát a stále miešajte, kým nezvädne. Potom vlejte zeleninový vývar alebo vodu a priveďte do varu. Po niekoľkých minútach varte polievku na miernom ohni, aby sa chute prepojili.
Na konci varenia pridajte vajcia. Po ochladení polievky môžete vajcia rozbiť a miešať, čím sa vytvoria jemné vločky. Ochuťte soľou a čiernym korením podľa vlastnej chuti.
Pokrm presuňte na tanier a môžete ho servírovať. Špenátová polievka s vajcom je vynikajúca na obed alebo večeru a určite zanechá dojem u vašich hostí!