Kotlíkový guláš je tradičné jedlo, ktoré sa často pripravuje na outdoorových akciách, ako sú rodinné výlety, stanovačky či prázdninové tábory. Jeho bohatá chuť a jednoduchosť prípravy z neho robí obľúbený pokrm pre všetkých milovníkov dobrého jedla. V tomto recepte vám ukážem, ako si pripraviť úžasný kotlíkový guláš, ktorý zasýti a poteší chuťové poháriky vašich blízkych.
Ingrediencie:
- 1 kg hovädziny (napríklad plece alebo krk)
- 2 cibule
- 3-4 strúčiky cesnaku
- 2-3 zemiaky (prípadne viac, ak máte radi)
- 2-3 mrkvy
- 1 červená paprika
- 1 paradajka
- 2 lyžice mletej sladkej papriky
- 1 lyžička mletého čierneho korenia
- 1-2 bobkové listy
- Soľ podľa chuti
- 2-3 liter vývaru (môžete použiť aj vodu)
- Olej na opekanie
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
- Príprava mäsa: Hovädzinu umyjeme a nakrájame na kocky. V kotlíku si zohrejeme olej a pridáme nakrájanú cibulu. Restujeme ju do zlatista, potom pridáme nasekaný cesnak a krátko opražíme.
- Pridanie mäsa: Do kotlíka pridáme nakrájané mäso a orestujeme dohneda. Následne pridáme mletú papriku, soľ a čierne korenie.
- Zelenina: Po chvíli pridáme nakrájanú mrkvu, zemiaky, papriku a paradajku. Všetko premiešame a necháme chvíľu smažiť.
- Základný vývar: Do kotlíka prilievame vývar alebo vodu, kým nezhŕnieme všetky ingrediencie. Pridáme bobkové listy a necháme guláš variť na miernom ohni približne 1,5 až 2 hodiny. Občas premiešame a podľa potreby dolievame ďalší vývar alebo vodu.
- Záver varenia: Keď je mäso krásne mäkké a zemiaky hotové, ochutnáme guláš a podľa potreby dochutíme soľou a korením. Podľa chuti môžeme pridať aj trochu pálivej papriky, ak preferujete štipľavejšie jedlá.
- Servírovanie: Guláš podávame horúci, posypaný čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou. Skvele sa hodí k čerstvému chlebu alebo chlebíkom.
Záver
Kotlíkový guláš je nielen skvelým jedlom, ale aj príležitosťou na stretnutie s priateľmi a rodinou. Príprava v kotlíku na otvorenom ohni dodáva jedlu nezameniteľnú atmosféru a chuť. Dúfam, že si vychutnáte tento recept a prinajmenšom aspoň raz si ho pripravíte na svojich spoločných akciách. Bon appétit!
Úžastný kotlíkový guláš
2) Kotlíkový guláš s hovädzím mäsom
Kotlíkový guláš patrí medzi tradičné slovenské jedlá, ktoré sa tešia veľkej obľube. Jeho príprava je skvelou príležitosťou na stretnutie s rodinou a priateľmi, a to nielen kvôli lahodnej chuti, ale aj atmosfére, ktorá sa takmer vždy spája s jeho varením. Či už sa rozhodnete na guláš stráviť dlhé hodiny v prírode pri ohni, alebo len na terase, výsledok vás určite zasýti a poteší. Poďme sa pozrieť na recept na úžasný kotlíkový guláš!
Ingrediencie:
- 1 kg hovädzieho mäsa (ideálne pliecko)
- 200 g slaniny (údenej alebo čerstvej)
- 4 veľké cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 3 stredné zemiaky
- 2 Mrkvy
- 2 Papriky (červené a zelené)
- 2 lyžice mletej papriky (sladkej)
- 1 lyžica rasce
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 liter hovädzieho vývaru
- 1 plechovka rajčinového pretlaku (okolo 200 g)
- 2 bobkové listy
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
- Voda (podľa potreby)
Postup:
- Príprava surovín: Hovädzie mäso nakrájajte na menšie kocky, cibuľu nadrobno, cesnak posekajte, zemiaky a mrkvu nakrájajte na kocky, papriky na prúžky a slaninu na menšie kusy.
- Osmaženie slaniny: Vo veľkom kotlíku na ohni alebo na sporáku rozohrejte trochu oleja a pridajte narazenú slaninu. Osmažte ju dozlatista a potom ju vyberte von.
- Orestovanie cibule: Na zvyšku tuku osmažte cibuľu do zlatistej farby. Pridajte nasekaný cesnak a krátko opražte, aby sa uvoľnila jeho aróma.
- Pridanie mäsa: K cibuli pridajte hovädzie mäso a dôkladne ho opečte zo všetkých strán. Keď je mäso zlato-hnedé, posypte ho mletou paprikou a rascou, premiešajte a nechajte sa chvíľu opražiť.
- Pridanie zeleniny a vývaru: Pridajte zemiaky, mrkvu, papriku a rajčinový pretlak. Všetko dôkladne premiešajte a nalejte hovädzí vývar. Pridajte bobkový list, soľ a čierne korenie. Ak sa vám zdá guláš príliš hustý, pridajte trochu vody.
- Varenie: Prikryte kotlík a nechajte guláš variť na miernom ohni približne 1,5 až 2 hodiny. Občas premiešajte a prípadne dosolte či dodatne dochuťte podľa svojej chuti.
- Podávanie: Keď je mäso mäkké, guláš je hotový. Podávajte ho horúci, ozdobený čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou. Môžete ho servírovať s chlebom alebo čerstvým pečivom.
Záver: Úžasný kotlíkový guláš je hotový a pripravený na servírovanie! Nezabudnite si vychutnať každé sústo v spoločnosti blízkych, pretože práve zdieľanie jedla posilňuje vzťahy a vytvára nezabudnuteľné spomienky. Nech sa vám vydarí a dobrú chuť!
3) Kotlíkový guláš s bravčovým mäsom
Kotlíkový guláš je tradičné jedlo, ktoré sa teší veľkej obľube nielen na Slovensku, ale aj vo viacerých krajinách strednej Európy. Jeho príprava v kotlíku dodáva jedlu jedinečnú chuť a aromu, ktorá sa nedá porovnať s guľášom pripraveným na sporáku. V nasledujúcom recepte si ukážeme, ako pripraviť chutný kotlíkový guláš s bravčovým mäsom, ktorý zasýti celú rodinu a priateľov.
Ingrediencie:
- 800 g bravčového mesa (napríklad pliecka alebo stehien)
- 2 veľké cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 3-4 zemiaky
- 2 mrkvy
- 2 papriky (červená a zelená)
- 2 lyžice mletej červenej papriky
- 1 plechovka (400 g) nakrájaných paradajok
- 1 l vývaru (môžete použiť aj vodu)
- 2 bobkové listy
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 lyžice rastlinného oleja
- Štipka sušenej majoránky
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
- Príprava surovín: Bravčové mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na kocky veľkosti približne 2-3 cm. Cibuľu a cesnak nakrájame na jemno, mrkvu a papriku na kolieska a zemiaky na kocky.
- Opekanie mäsa: V kotlíku zohrejeme rastlinný olej. Pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak a opražíme dozlatista. Následne pridáme bravčové mäso, ktoré opražíme zo všetkých strán, kým nie je pekne zhnednuté.
- Pridanie korenín: Keď je mäso opečené, pridáme mletú červenú papriku a za stáleho miešania chvíľku opražíme, aby sa korenie rozvoňalo. Potom pridáme nakrájané paradajky a premiešame.
- Variť guláš: Do kotlíka vylejeme vývar (alebo vodu). Pridáme bobkové listy, soľ, čierne korenie a sušenú majoránku. Necháme guláš variť na miernom ohni približne 1 hodinu.
- Pridanie zeleniny: Po hodine varenia pridáme do guláša nakrájanú mrkvu, papriku a zemiaky. Varíme ďalších 30-40 minút, kým zelenina a mäso nie sú mäkké. Voľne miešame, aby sa nič nepripálilo.
- Podávanie: Po dokonaní varenia odoberieme guláš z ohňa a necháme chvíľu odstáť. Podávame horúci, posypaný čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou, s čerstvým chlebom alebo chrumkavými rožkami.
Záver:
Kotlíkový guláš s bravčovým mäsom je výnimočné jedlo, ktoré sa nielenže výborne hodí na rodinné oslavy alebo záhradné grilovačky, ale aj do chladných zimných dní, kedy si potrebujeme doplniť energiu. Nezabudnite na variabilitu v príprave – každý si môže pridať svoj obľúbený druh zeleniny alebo korenia. Tak si užívajte vašu kuchyňu a dobrú chuť!
4) Guláš z diviny s brusnicovou omáčkou
Jedlo z diviny má svoje čaro a neopakovateľnú chuť, ktorú si mnohí z nás zamilovali. Kombinácia robustného guláša a sladko-kyslej brusnicovej omáčky vytvára dokonalé spojenie chutí, ktoré pohladí dušu a zahreje pri srdci. Tento recept na guláš z diviny s brusnicovou omáčkou je ideálnym jedlom pre chladné večery alebo na rodinné stretnutia, kde si môžete vychutnať autentické chute prírody. Poďme sa pozrieť, ako si túto delikatesu pripraviť.
Recept na guláš z diviny s brusnicovou omáčkou
Ingrediencie
Na guláš:
- 800 g diviny (napr. jelenie alebo daniele mäso)
- 2 stredné cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 1 lyžica mletej papriky
- 1 lyžička kmínu
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 liter vývaru (najlepšie z diviny)
- 2 bobkové listy
- 2 klobásy (voliteľné, pre výraznejšiu chuť)
Na brusnicovú omáčku:
- 300 g čerstvých alebo mrazených brusníc
- 2 lyžice trstinového cukru
- šťava z 1 citróna
- 1/2 šálky vody
- štipka škorice (voliteľné)
Postup
- Príprava mäsa: Divinu umyjeme a nakrájame na kocky. Cibuľu nakrájame na drobno a cesnak posekáme.
- Restovanie: Na veľkej panvici alebo v hrnci rozohrejeme rastlinný olej. Pridáme cibuľu a restujeme do sklovita. Následne pridáme cesnak a ešte chvíľu restujeme.
- Mäso: K cibuli pridáme nakrájané mäso a opekáme ho asi 5-7 minút, kým sa nezatiahne.
- Zelenina a koreniny: Pridáme nakrájanú mrkvu, zemiaky a všetky koreniny (mletú papriku, kmín, soľ, čierne korenie a bobkový list). Podlejeme vývarom a necháme variť na miernom ohni asi 1,5 až 2 hodiny, pokiaľ mäso nie je jemné.
- Brusnicová omáčka: Medzitým si pripravíme brusnicovú omáčku. V hrnci skombinujeme brusnice, cukor, citrónovú šťavu a vodu. Varíme na strednom ohni, kým brusnice nezmäknú a nezačnú praskať. Môžeme pridať škoricu pre voňavejšiu chuť. Miešame, kým sa omáčka nezahustí a nezískame jednotnú konzistenciu.
- Podávanie: Keď je guláš hotový, dochutíme podľa potreby. Podávame horúci guláš s brusnicovou omáčkou na boku alebo priamo na tanieri.
Záver
Guláš z diviny s brusnicovou omáčkou je skvelá voľba pre tých, ktorí majú radi originálne a chutné jedlá. Kombinácia hlbokých chutí mäsa a sladkej kyslosti brusníc vytvára harmonický zážitok, ktorý si určite obľúbite. Nezabudnite si na tento recept urobiť čas na prípravu, pretože dobre pripravené jedlo sa oplatí. Dobrú chuť!
5) Jelení guláš s červeným vínom a sušenými slivkami
Jelení guláš je jedným z najchutnejších a najvoňavejších jedál, ktoré môžeme pripraviť, najmä ak máme možnosť využiť čerstvé a kvalitné suroviny. Spojenie lesného mäsa s červeným vínom a sušenými slivkami dodáva tomuto jedlu nezameniteľný charakter a hĺbku chuti. Tento guláš je ideálny na chladnejšie večery, kedy si chceme vychutnať niečo výnimočné a podmanivé. Poďme sa spolu pozrieť na recept!
Ingrediencie:
- 800 g jelenieho mäsa (napr. plece alebo stehno)
- 2 veľké cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 1 zeler
- 200 g sušených sliviek
- 500 ml červeného vína (najlepšie suchého)
- 500 ml vývaru (môže byť hovädzí alebo z diviny)
- 2 polievkové lyžice rastlinného oleja
- 2 polievkové lyžice mletej papriky
- 1 polievková lyžica majoránu
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie (podľa chuti)
Postup:
- Príprava mäsa: Jelenie mäso umyjeme a nakrájame na kocky o veľkosti približne 3×3 cm. Osolíme a okoreníme.
- Zelenina: Cibule, cesnak, mrkvu a zeler nakrájame na malé kúsky. Sušené slivky nakrájame na menšie kusy.
- Smaženie: V hlbokom hrnci rozohrejeme rastlinný olej. Na ňom najskôr osmažíme cibulu do sklovita, následne pridáme cesnak, mrkvu a zeler. Restujeme pár minút, kým nezmäknú.
- Mäso: K zelenine pridáme nakrájané jelenie mäso. Opečieme ho zo všetkých strán, aby sa zatiahlo a chytilo zlatistú farbu.
- Pridanie korenín a vín: Pridáme mletú papriku, majorán a dobre premiešame. Následne zalejeme červeným vínom a necháme variť, kým sa alkohol neodparí (asi 5 minút).
- Varíme: Do hrnca pridáme vývar a sušené slivky. Privedieme do varu, následne znížime teplotu, prikryjeme a necháme dusiť na miernom ohni približne 1,5 až 2 hodiny, kým mäso nie je mäkké a chute sa dobre prepoja. Občas zamiešame a v prípade potreby dolievame trochu vývaru.
- Záverečná úprava: Na záver skontrolujeme chuť a podľa potreby dosolíme a dokoreníme. Guláš podávame s čerstvým chlebom alebo knedľou a posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou.
Záver
Jelení guláš s červeným vínom a sušenými slivkami je kulinársky zážitok, ktorý prekvapí svojou bohatou chuťou a vôňou. Príprava tohto jedla vás zavedie do srdca slovenských lesov a na chvíľu vás prenesie do atmosféry jarmokov a sviatkov. Dúfam, že si ho vychutnáte so svojou rodinou alebo priateľmi a že sa stane obľúbeným jedlom na vašom stole. Bon appétit!
6) Kotlíkový guláš s divinou a húbami
Guláš patrí medzi obľúbené jedlá, ktoré si často asociujeme s príjemnými chvíľami strávenými s rodinou či priateľmi v prírode. Ak však chcete svoj tradičný guláš obohatiť o jedinečné chute a vône, pustite sa do varenia kotlíkového guláša s divinou a houbami. Tento recept ponúka kombináciu kvalitného mäsa a aromatických húb, ktorá určite poteší každého gurmána. Poďme sa pozrieť na potrebné suroviny a kroky, ktoré vás dovedú k dokonalému pokrmu.
Ingrediencie:
- 1 kg divinového mäsa (napr. srnčie alebo jeleň)
- 300 g čerstvých húb (napríklad hríbov alebo hlivy aj sušených)
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 čajové lyžičky mletej papriky
- 1 čajová lyžička mletého čierneho korenia
- 2 bobkové listy
- 1 liter hovädzieho vývaru (prípadne vody)
- 3 polievkové lyžice rastlinného oleja
- Soľ podľa chuti
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
- Príprava surovín: Najprv si pripravte všetky suroviny. Divinové mäso umyte a nakrájajte na kocky. Húby dôkladne očistite a nakrájajte na menšie kusy. Cibuľu a cesnak nasekajte nadrobno.
- Restovanie: Na rozohriatom oleji v kotlíku osmahnite cibuľu do sklovita. Potom pridajte cesnak a krátko restujte, aby sa uvoľnila jeho aróma.
- Opekanie mäsa: K smažiacej sa cibuľke pridajte divinové mäso a opečte ho zo všetkých strán, aby sa zatiahlo a zafarbilo.
- Pridanie húb: Keď je mäso opečené, pridajte nakrájané húby a miešajte, kým sa uvoľní všetka ich šťava.
- Pridanie korenín: Do zmesi pridajte mletú papriku, čierne korenie, bobkové listy a soľ. Dobre premiešajte, aby sa koreniny rovnomerne rozložili.
- Varovanie: Do kotlíka nalejte hovädzí vývar alebo vodu a priveste k varu. Potom znížte teplotu a nechajte guláš variť na miernom ohni asi 1,5 až 2 hodiny. Občas zamiešajte a kontrolujte, či sa mäso nevarilo do jemného stavu.
- Servírovanie: Hotový guláš podávajte v hlbokých miskách, posypaný čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou. Môžete ho servírovať s čerstvým chlebom alebo haluškami.
Záver:
Kotlíkový guláš s divinou a hubami je skutočná pochúťka, ktorá ozvláštni každú oslavu či výlet do prírody. Jeho bohatá chuť a vôňa sa postará o to, že sa k nemu budete radi vracať. Vyskúšajte tento recept a prekvapte svojich blízkych skvelým jedlom, ktoré si zamilujú. Prajeme dobrú chuť!