Tradičný kotlíkový guláš je obľúbené jedlo, ktoré sa často pripravuje na vonkajších podujatiach, ako sú rodinné výlety, kempovanie alebo letné tábory.
Jeho plná chuť a jednoduchosť z neho robí vyhľadávaný pokrm pre všetkých nadšencov chutného jedla. V tomto návode vám predvediem, ako spraviť fantastický kotlíkový guláš, ktorý zasýti a poteší chuťové poháriky vašich blízkych.
Ingrediencie:
- 1 kg hovädziny (napríklad plece alebo krk)
- 2 cibule
- 3-4 strúčiky cesnaku
- 2-3 zemiaky (môžete pridať viac, ak máte radi)
- 2-3 mrkvy
- 1 červená paprika
- 1 paradajka
- 2 lyžice mletej sladkej papriky
- 1 lyžička mletého čierneho korenia
- 1-2 bobkové listy
- Soľ podľa chuti
- 2-3 liter vývaru (môžete použiť aj vodu)
- Olej na opekanie
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
- Príprava mäsa: Hovädzinu dôkladne umyjeme a nakrájame na kocky. V kotlíku rozohrejeme olej a následne pridáme pokrájanú cibuľu. Restujeme, kým nezíska zlatistú farbu, potom pridáme nasekaný cesnak a krátko opražíme.
- Pridanie mäsa: Do kotlíka následne vložíme nakrájané mäso a restujeme, kým sa nezačne zlatohnednúť. Potom pridáme mletú papriku, soľ a čierne korenie.
- Zelenina: Po chvíli pridáme pokrájanú mrkvu, zemiaky, papriku a paradajku. Všetko dobre premiešame a necháme krátko smažiť.
- Základný vývar: Do kotlíka prilievame vývar alebo vodu, aby sme pokryli všetky ingrediencie. Pridáme bobkové listy a necháme guláš variť na miernom ohni približne 1,5 až 2 hodiny, občas premiešame a podľa potreby dolievame ďalší vývar alebo vodu.
- Záver varenia: Keď je mäso pekne mäkké a zemiaky hotové, ochutnáme guláš a ak je to potrebné, dochutíme soľou a korením. Podľa chuti môžeme pridať aj trochu pálivej papriky, ak preferujete pikantnejšie pokrmy.
- Servírovanie: Guláš podávame horúci, posypaný čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou. Skvele sa hodí s čerstvým chlebom alebo chlebíkom.
Záver
Kotlíkový guláš nie je len vynikajúcim jedlom, ale aj príležitosťou na stretávanie sa s priateľmi a rodinou. Príprava v kotlíku na otvorenom ohni dodáva jedlu jedinečnú atmosféru a vôňu. Dúfam, že si užijete tento recept a aspoň raz si ho pripravíte počas vašich spoločných podujatí. Dobrú chuť!
Fantastický kotlíkový guláš
2) Kotlíkový guláš s hovädzím mäsom
Kotlíkový guláš patrí medzi typické slovenské jedlá, ktoré sú veľmi populárne. Jeho príprava je skvelou príležitosťou na stretávanie sa s rodinou a priateľmi, a to nielen pre jeho lahodnú chuť, ale aj pre atmosféru, ktorá sa takmer vždy spája s jeho varením. Či už sa rozhodnete stráviť pri príprave guláša dlhé hodiny v prírode, alebo sa pozriete na terasu, výsledok vás určite zasýti a poteší. Poďme sa pozrieť na recept na fantastický kotlíkový guláš!
Ingrediencie:
- 1 kg hovädzieho mäsa (ideálne pliecko)
- 200 g slaniny (údenej alebo čerstvej)
- 4 veľké cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 3 stredné zemiaky
- 2 mrkvy
- 2 papriky (červené a zelené)
- 2 lyžice mletej papriky (sladkej)
- 1 lyžica rasce
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 liter hovädzieho vývaru
- 1 plechovka rajčinového pretlaku (okolo 200 g)
- 2 bobkové listy
- Čerstvý petržlen na dekoráciu
- Voda (podľa potreby)
Postup:
- Príprava ingrediencií: Hovädzinu rozkrájajte na menšie kocky, cibuľu nasekajte na jemno, cesnak posekajte, zemiaky a mrkvu nakrájajte na kocky, papriky na prúžky a slaninu na malé kúsky.
- Osmaženie slaniny: Vo veľkom hrnci na ohni alebo na sporáku rozohrejte trochu oleja a pridajte nakrájanú slaninu. Osmažte ju do zlatista a následne ju vyberte von.
- Orestovanie cibule: Na zvyšku tuku osmažte cibuľu do zlatistej podoby. Pridajte nasekaný cesnak a krátko orestujte, aby sa uvoľnila jeho vôňa.
- Pridanie mäsa: K cibuli pridajte hovädzinu a dôkladne ju opečte zo všetkých strán. Keď je mäso zlatohnedé, posypte ho mletou paprikou a rascou, dobre premiešajte a nechajte ešte chvíľku opražiť.
- Pridanie zeleniny a vývaru: Do hrnca pridajte zemiaky, mrkvu, papriku a rajčinový pretlak. Všetko dôkladne premiešajte a pridajte hovädzí vývar. Nezabudnite na bobkový list, soľ a čierne korenie. Ak je guláš príliš hustý, doplňte trochu vody.
- Varenie: Prikryte hrniec a nechajte guláš variť na miernom ohni približne 1,5 až 2 hodiny. Občas premiešajte a podľa potreby dosolte alebo dochuťte podľa vlastnej chuti.
- Podávanie: Keď je mäso tenderné, guláš je pripravený. Servírujte ho horúci, ozdobený čerstvo nasekaným petržlenom. Môžete ho podávať s chlebom alebo čerstvým pečivom.
Záver: Skvelý kotlíkový guláš je hotový a pripravený na podávanie! Nezabudnite si užívať každé sústo v spoločnosti svojich blízkych, pretože zdieľanie jedla posilňuje vzťahy a vytvára nezabudnuteľné spomienky. Prajem vám uspech a dobrú chuť!
3) Kotlíkový guláš s bravčovým mäsom
Kotlíkový guláš je tradičné jedlo, ktoré sa teší značnému záujmu nielen na Slovensku, ale aj v mnohých krajinách strednej Európy.
Jeho príprava v kotlíku dodáva pokrmu unikátne chuťové a aromatické zážitky, ktoré sa nedajú porovnať s gulášom pripravovaným na sporáku. V nasledujúcom návode si ukážeme, ako vykúzliť chutný kotlíkový guláš s bravčovým mäsom, ktorý zasýti celú rodinu a priateľov.
Ingrediencie:
- 800 g bravčového mäsa (napríklad plece alebo stehno)
- 2 väčšie cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 3-4 zemiaky
- 2 mrkvy
- 2 papriky (červená a zelená)
- 2 lyžice mletej červenej papriky
- 1 plechovka (400 g) nakrájaných paradajok
- 1 l vývaru (prípadne môže byť aj voda)
- 2 bobkové listy
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 lyžice rastlinného oleja
- Štipka sušenej majoránky
- Čerstvý petržlen na dekoráciu
Postup:
- Príprava ingrediencií: Bravčovinu umyjeme, osušíme a nakrájame na kocky veľkosti približne 2-3 cm. Cibuľu a cesnak nasekáme na jemno, mrkvu a papriku krájame na kolieska a zemiaky na kocky.
- Opekanie mäsa: V kotlíku zohrejeme rastlinný olej. Pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak a osmahneme dozlatista. Následne pridáme bravčové mäso, ktoré opražíme zo všetkých strán, kým nie je krásne zhnednuté.
- Pridanie korenín: Keď je mäso opražené, pridáme mletú červenú papriku a za stáleho miešania chvíľku restujeme, aby sa korenie správne rozvoňalo. Potom pridáme nakrájané paradajky a poriadne premiešame.
- Variť guláš: Do kotlíka nalejeme vývar (alebo vodu). Pridáme bobkové listy, soľ, čierne korenie a sušenú majoránku. Necháme guláš variť na miernom ohni približne 1 hodinu.
- Pridanie zeleniny: Po uplynutí hodiny varenia vmiešame do guláša nakrájanú mrkvu, papriku a zemiaky. Pokračujeme vo varení ďalších 30-40 minút, kým nie sú zelenina a mäso dostatočne mäkké. Nezabudnite občas premiešať, aby sa nič nepripálilo.
- Podávanie: Po dokončení varenia sundáme guláš z ohňa a necháme ho niekoľko minút odstáť. Servírujeme horúci, ozdobený čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou, spolu s čerstvým chlebom alebo chrumkavými rohlíkmi.
Záver:
Kotlíkový guláš s bravčovým mäsom je výnimočné jedlo, ktoré je ideálne nielen pre rodinné oslavy alebo záhradné grilovačky, ale aj v chladných zimných dňoch, kedy potrebujeme doplniť energiu. Nezabudnite na variabilitu v príprave – každý si môže pridať svoj obľúbený typ zeleniny alebo korenia. Užite si varenie a dobrú chuť!
4) Guláš z diviny s brusnicovou omáčkou
Jedlo z diviny má svoje osobité čaro a jedinečnú chuť, ktorú si mnohí z nás obľúbili. Spájanie robustného guláša a sladko-kyslej brusnicovej omáčky vytvára dokonalé spojenie chutí, ktoré poteší dušu a zahreje pri srdci.
Tento recept na guláš z diviny s brusnicovou omáčkou je skvelým jedlom pre chladné večery alebo rodinné stretnutia, kde si môžete vychutnať autentické chute prírody. Pozrime sa, ako si prípraviť túto delikatesu.
Recept na guláš z diviny s brusnicovou omáčkou
Ingrediencie
Na guláš:
- 800 g diviny (napríklad jelenie alebo daniele mäso)
- 2 stredné cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 1 lyžica mletej papriky
- 1 lyžička kmínu
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 liter vývaru (ideálne z diviny)
- 2 bobkové listy
- 2 klobásy (voliteľné, pre výraznejšiu chuť)
Na brusnicovú omáčku:
- 300 g čerstvých alebo mrazených brusníc
- 2 lyžice trstinového cukru
- šťava z 1 citróna
- 1/2 šálky vody
- štipka škorice (voliteľné)
Postup
- Príprava mäsa: Divinu dôkladne umyjeme a nakrájame na kocky. Cibuľu nasekáme nadrobno a cesnak prelisujeme.
- Restovanie: V priestrannej panvici alebo hrnci zahrejeme rastlinný olej. Pridáme cibuľu a restujeme ju do sklovita. Potom pridáme cesnak a ešte chvíľu restujeme.
- Mäso: K cibuli pridáme kocky mäsa a opiekame ho približne 5-7 minút, kým sa nezatiahne.
- Zelenina a koreniny: Pridáme nakrájanú mrkvu, zemiaky a všetky koreniny (mletú papriku, kmín, soľ, čierne korenie a bobkový list). Zalejeme vývarom a necháme variť na miernom ohni asi 1,5 až 2 hodiny, pokiaľ mäso nezmäkne.
- Brusnicová omáčka: Medzitým pripravíme brusnicovú omáčku. V hrnci skombinujeme brusnice, cukor, citrónovú šťavu a vodu. Varíme na strednom ohni, kým brusnice nezmäknú a nezačnú praskať. Môžeme pridať škoricu pre lepšiu arómu. Miešame, až kým omáčka nezíska hladkú konzistenciu.
- Podávanie: Keď je guláš dokončený, dochutíme podľa potreby. Servírujeme horúci guláš s brusnicovou omáčkou na strane alebo priamo na tanieri.
Záver
Guláš z diviny s brusnicovou omáčkou je vynikajúca voľba pre tých, ktorí obľubujú originálne a chutné jedlá. Spojenie hlbokých chutí mäsa a sladkej kyslosti brusníc vytvára harmonický zážitok, ktorý si zaručene obľúbite. Určite si tento recept uložte.čas na prípravu, pretože starostlivo pripravené jedlo je vždy odmeňujúce. Prajeme vám dobrú chuť!
5) Jelení guláš s červeným vínom a sušenými slivkami
Jelení guláš patrí medzi najchutnejšie a najaromatickejšie pokrmy, ktoré dokážeme pripraviť, obzvlášť keď máme prístup k čerstvým a kvalitným surovinám.
Zlúčenie lesného mäsa s červeným vínom a sušenými slivkami poskytuje tomuto jedlu neopakovateľný charakter a hlbokú chuť. Tento guláš je perfektný na chladné večery, kedy si chceme dopraviť niečo výnimočné a pokúšajúce. Poďme sa spolu pozrieť na recept!
Ingrediencie:
- 800 g jelenieho mäsa (napríklad plece alebo stehno)
- 2 veľké cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 1 zeler
- 200 g sušených sliviek
- 500 ml červeného vína (ideálne suchého)
- 500 ml vývaru (môže byť hovädzí alebo z diviny)
- 2 polievkové lyžice rastlinného oleja
- 2 polievkové lyžice mletej papriky
- 1 polievková lyžica majoránu
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu (podľa preferencií)
Postup:
- Príprava mäsa: Jelenie mäso dobre umyjeme a nakrájame na kusy o veľkosti približne 3×3 cm. Osolíme a okoreníme.
- Zelenina: Cibule, cesnak, mrkvu a zeler nakrájame na malé kúsky. Sušené slivky nakrájame na menšie časti.
- Smaženie: V hlbokom hrnci rozohrejeme rastlinný olej. Najprv osmažíme cibulu do sklovita, potom pridáme cesnak, mrkvu a zeler. Restujeme niekoľko minút, kým nezmäknú.
- Mäso: K zelenine nám pridáme nakrájané jelenie mäso. Opečieme ho zo všetkých strán, aby sa zatiahlo a získalo zlatú farbu.
- Pridanie korenín a vín: Pridáme mletú papriku, majorán a dobre premiešame. Potom zalejeme červeným vínom a necháme variť, kým sa alkohol neodparí (asi 5 minút).
- Varíme: Do hrnca pridáme vývar a sušené slivky. Privedieme do varu, následne znížime teplotu, prikryjeme a necháme dusiť na miernom ohni približne 1,5 až 2 hodiny, kým mäso nezmäkne a chute sa prepoja. Občas zamiešame a v prípade potreby dolievame trochu vývaru.
- Záverečná úprava: Na záver skontrolujeme chuť a v prípade potreby dosolíme a dokoreníme. Guláš podávame s čerstvým chlebom alebo knedľou a posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou.
Záver
Jelení guláš s červeným vínom a sušenými slivkami predstavuje kulinársky zážitok, ktorý vás ohromí svojou bohatou chuťou a vôňou. Príprava tohto pokrmu vás prenesie do hĺbky slovenských lesov a na chvíľu vás zaviedne do atmosféry jarmokov a osláv.
Verím, že si ho vychutnáte so svojou rodinou alebo priateľmi a že sa stane obľúbeným jedlom na vašom stole. Dobrú chuť!
6) Kotlíkový guláš s divinou a hubami
Guláš patrí medzi preferované jedlá, ktoré si často spájame s príjemnými chvíľami strávenými s rodinou a priateľmi v prírode. Ak však chcete obohatiť tradičný guláš o jedinečné chute a arómy, pustite sa do varenia kotlíkového guláša s divinou a hubami.
Tento recept ponúka spojenie kvalitného mäsa a aromatických húb, ktoré určite poteší každého znalcov jedla. Poďme sa pozrieť na potrebné.suroviny a procesy, ktoré vás privedú k jedinečnému jedlu.
Ingrediencie:
- 1 kg divinového mäsa (napríklad srnčieho alebo jeleňového)
- 300 g čerstvých húb (napríklad hríbov alebo hlivy, aj sušených)
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 čajové lyžičky mletého korenia paprika
- 1 čajová lyžička mletého čierneho korenia
- 2 bobkové listy
- 1 liter hovädzieho vývaru (alebo vody)
- 3 polievkové lyžice rastlinného oleja
- Soľ podľa chuti
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
- Príprava surovín: Najprv si pripravte všetky potrebné suroviny. Divinové mäso opláchnite a nakrájajte na kocky. Húby dôkladne umyte a nakrájajte na menšie kusy. Cibuľu a cesnak nasekajte na jemno.
- Restovanie: Na zohriatom oleji v hrnci osmahnite cibuľu do sklovita. Potom pridajte nasekaný cesnak a krátko ho restujte, aby sa uvoľnila jeho aróma.
- Opekanie mäsa: K smažiacej sa cibuľke vložte divinové mäso a opražte ho zo všetkých strán, aby sa zatiahlo a získalo farbu.
- Pridanie húb: Keď je mäso dostatočne opečené, pridajte nakrájané húby a miešajte, kým sa neuvoľní všetka ich šťava.
- Pridanie korenín: Do zmesi pridajte mletú papriku, čierne korenie, bobkové listy a soľ. Dobre premiešajte, aby sa koreniny rovnomerne rozložili.
- Varovanie: Do hrnca nalejte hovädzí vývar alebo vodu a priveďte do varu. Potom znížte teplotu a nechajte guláš variť na miernom ohni približne 1,5 až 2 hodiny. Občas premiešajte a kontrolujte, či je mäso varené do jemného stavu.
- Servírovanie: Hotový guláš podávajte v hlbokých miskách, posypaný čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou. Môžete ho ponúknuť s čerstvým chlebom alebo haluškami.
Záver:
Kotlíkový guláš s divinou a hubami je skutočná delikatesa, ktorá okorení každú oslavu či výlet do prírody. Jeho bohatá chuť a vôňa sa postarajú o to, že sa k nemu budete ochotne vracať. Vyskúšajte tento recept a prekvapte svojich blízkych vynikajúcim jedlom, ktoré si zamilujú. Prajeme dobrú chuť!