Úžastný kotlíkový guláš

Tradičný kotlíkový guláš je obľúbené jedlo, ktoré sa často pripravuje na vonkajších podujatiach, ako sú rodinné výlety, kempovanie alebo letné tábory.

Jeho plná chuť a jednoduchosť z neho robí vyhľadávaný pokrm pre všetkých nadšencov chutného jedla. V tomto návode vám predvediem, ako spraviť fantastický kotlíkový guláš, ktorý zasýti a poteší chuťové poháriky vašich blízkych.

Ingrediencie:

  • 1 kg hovädziny (napríklad plece alebo krk)
  • 2 cibule
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • 2-3 zemiaky (môžete pridať viac, ak máte radi)
  • 2-3 mrkvy
  • 1 červená paprika
  • 1 paradajka
  • 2 lyžice mletej sladkej papriky
  • 1 lyžička mletého čierneho korenia
  • 1-2 bobkové listy
  • Soľ podľa chuti
  • 2-3 liter vývaru (môžete použiť aj vodu)
  • Olej na opekanie
  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie

Postup:

  1. Príprava mäsa: Hovädzinu dôkladne umyjeme a nakrájame na kocky. V kotlíku rozohrejeme olej a následne pridáme pokrájanú cibuľu. Restujeme, kým nezíska zlatistú farbu, potom pridáme nasekaný cesnak a krátko opražíme.
  2. Pridanie mäsa: Do kotlíka následne vložíme nakrájané mäso a restujeme, kým sa nezačne zlatohnednúť. Potom pridáme mletú papriku, soľ a čierne korenie.
  3. Zelenina: Po chvíli pridáme pokrájanú mrkvu, zemiaky, papriku a paradajku. Všetko dobre premiešame a necháme krátko smažiť.
  4. Základný vývar: Do kotlíka prilievame vývar alebo vodu, aby sme pokryli všetky ingrediencie. Pridáme bobkové listy a necháme guláš variť na miernom ohni približne 1,5 až 2 hodiny, občas premiešame a podľa potreby dolievame ďalší vývar alebo vodu.
  5. Záver varenia: Keď je mäso pekne mäkké a zemiaky hotové, ochutnáme guláš a ak je to potrebné, dochutíme soľou a korením. Podľa chuti môžeme pridať aj trochu pálivej papriky, ak preferujete pikantnejšie pokrmy.
  6. Servírovanie: Guláš podávame horúci, posypaný čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou. Skvele sa hodí s čerstvým chlebom alebo chlebíkom.

Záver

Kotlíkový guláš nie je len vynikajúcim jedlom, ale aj príležitosťou na stretávanie sa s priateľmi a rodinou. Príprava v kotlíku na otvorenom ohni dodáva jedlu jedinečnú atmosféru a vôňu. Dúfam, že si užijete tento recept a aspoň raz si ho pripravíte počas vašich spoločných podujatí. Dobrú chuť!

 

Fantastický kotlíkový guláš

 

Kotlíkový guláš s hovädzím mäsom

2) Kotlíkový guláš s hovädzím mäsom

Kotlíkový guláš patrí medzi typické slovenské jedlá, ktoré sú veľmi populárne. Jeho príprava je skvelou príležitosťou na stretávanie sa s rodinou a priateľmi, a to nielen pre jeho lahodnú chuť, ale aj pre atmosféru, ktorá sa takmer vždy spája s jeho varením. Či už sa rozhodnete stráviť pri príprave guláša dlhé hodiny v prírode, alebo sa pozriete na terasu, výsledok vás určite zasýti a poteší. Poďme sa pozrieť na recept na fantastický kotlíkový guláš!

Ingrediencie:

  • 1 kg hovädzieho mäsa (ideálne pliecko)
  • 200 g slaniny (údenej alebo čerstvej)
  • 4 veľké cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 3 stredné zemiaky
  • 2 mrkvy
  • 2 papriky (červené a zelené)
  • 2 lyžice mletej papriky (sladkej)
  • 1 lyžica rasce
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 liter hovädzieho vývaru
  • 1 plechovka rajčinového pretlaku (okolo 200 g)
  • 2 bobkové listy
  • Čerstvý petržlen na dekoráciu
  • Voda (podľa potreby)

Postup:

Makaróny na ázijský spôsob

Makaróny na ázijský spôsob

Čítať viac »

  1. Príprava ingrediencií: Hovädzinu rozkrájajte na menšie kocky, cibuľu nasekajte na jemno, cesnak posekajte, zemiaky a mrkvu nakrájajte na kocky, papriky na prúžky a slaninu na malé kúsky.
  2. Osmaženie slaniny: Vo veľkom hrnci na ohni alebo na sporáku rozohrejte trochu oleja a pridajte nakrájanú slaninu. Osmažte ju do zlatista a následne ju vyberte von.
  3. Orestovanie cibule: Na zvyšku tuku osmažte cibuľu do zlatistej podoby. Pridajte nasekaný cesnak a krátko orestujte, aby sa uvoľnila jeho vôňa.
  4. Pridanie mäsa: K cibuli pridajte hovädzinu a dôkladne ju opečte zo všetkých strán. Keď je mäso zlatohnedé, posypte ho mletou paprikou a rascou, dobre premiešajte a nechajte ešte chvíľku opražiť.
  5. Pridanie zeleniny a vývaru: Do hrnca pridajte zemiaky, mrkvu, papriku a rajčinový pretlak. Všetko dôkladne premiešajte a pridajte hovädzí vývar. Nezabudnite na bobkový list, soľ a čierne korenie. Ak je guláš príliš hustý, doplňte trochu vody.
  6. Varenie: Prikryte hrniec a nechajte guláš variť na miernom ohni približne 1,5 až 2 hodiny. Občas premiešajte a podľa potreby dosolte alebo dochuťte podľa vlastnej chuti.
  7. Podávanie: Keď je mäso tenderné, guláš je pripravený. Servírujte ho horúci, ozdobený čerstvo nasekaným petržlenom. Môžete ho podávať s chlebom alebo čerstvým pečivom.

Záver: Skvelý kotlíkový guláš je hotový a pripravený na podávanie! Nezabudnite si užívať každé sústo v spoločnosti svojich blízkych, pretože zdieľanie jedla posilňuje vzťahy a vytvára nezabudnuteľné spomienky. Prajem vám uspech a dobrú chuť!

 

Kotlíkový guláš s bravčovým mäsom

3) Kotlíkový guláš s bravčovým mäsom

Kotlíkový guláš je tradičné jedlo, ktoré sa teší značnému záujmu nielen na Slovensku, ale aj v mnohých krajinách strednej Európy.

Koľko kalorií má zemiaková kaša?

Koľko kalorií má zemiaková kaša?

Čítať viac »

Jeho príprava v kotlíku dodáva pokrmu unikátne chuťové a aromatické zážitky, ktoré sa nedajú porovnať s gulášom pripravovaným na sporáku. V nasledujúcom návode si ukážeme, ako vykúzliť chutný kotlíkový guláš s bravčovým mäsom, ktorý zasýti celú rodinu a priateľov.

Ingrediencie:

  • 800 g bravčového mäsa (napríklad plece alebo stehno)
  • 2 väčšie cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3-4 zemiaky
  • 2 mrkvy
  • 2 papriky (červená a zelená)
  • 2 lyžice mletej červenej papriky
  • 1 plechovka (400 g) nakrájaných paradajok
  • 1 l vývaru (prípadne môže byť aj voda)
  • 2 bobkové listy
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • Štipka sušenej majoránky
  • Čerstvý petržlen na dekoráciu

Postup:

  1. Príprava ingrediencií: Bravčovinu umyjeme, osušíme a nakrájame na kocky veľkosti približne 2-3 cm. Cibuľu a cesnak nasekáme na jemno, mrkvu a papriku krájame na kolieska a zemiaky na kocky.
  2. Opekanie mäsa: V kotlíku zohrejeme rastlinný olej. Pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak a osmahneme dozlatista. Následne pridáme bravčové mäso, ktoré opražíme zo všetkých strán, kým nie je krásne zhnednuté.
  3. Pridanie korenín: Keď je mäso opražené, pridáme mletú červenú papriku a za stáleho miešania chvíľku restujeme, aby sa korenie správne rozvoňalo. Potom pridáme nakrájané paradajky a poriadne premiešame.
  4. Variť guláš: Do kotlíka nalejeme vývar (alebo vodu). Pridáme bobkové listy, soľ, čierne korenie a sušenú majoránku. Necháme guláš variť na miernom ohni približne 1 hodinu.
  5. Pridanie zeleniny: Po uplynutí hodiny varenia vmiešame do guláša nakrájanú mrkvu, papriku a zemiaky. Pokračujeme vo varení ďalších 30-40 minút, kým nie sú zelenina a mäso dostatočne mäkké. Nezabudnite občas premiešať, aby sa nič nepripálilo.
  6. Podávanie: Po dokončení varenia sundáme guláš z ohňa a necháme ho niekoľko minút odstáť. Servírujeme horúci, ozdobený čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou, spolu s čerstvým chlebom alebo chrumkavými rohlíkmi.

Záver:

Koľko kalórií má lečo?

Koľko kalórií má lečo?

Čítať viac »

Kotlíkový guláš s bravčovým mäsom je výnimočné jedlo, ktoré je ideálne nielen pre rodinné oslavy alebo záhradné grilovačky, ale aj v chladných zimných dňoch, kedy potrebujeme doplniť energiu. Nezabudnite na variabilitu v príprave – každý si môže pridať svoj obľúbený typ zeleniny alebo korenia. Užite si varenie a dobrú chuť!

 

Guláš z diviny s brusnicovou omáčkou

Recept kuracie stehná

Recept kuracie stehná

Čítať viac »

4) Guláš z diviny s brusnicovou omáčkou

 

Trpkastá omáčka

Trpkastá omáčka

Čítať viac »

Jedlo z diviny má svoje osobité čaro a jedinečnú chuť, ktorú si mnohí z nás obľúbili. Spájanie robustného guláša a sladko-kyslej brusnicovej omáčky vytvára dokonalé spojenie chutí, ktoré poteší dušu a zahreje pri srdci.

Tento recept na guláš z diviny s brusnicovou omáčkou je skvelým jedlom pre chladné večery alebo rodinné stretnutia, kde si môžete vychutnať autentické chute prírody. Pozrime sa, ako si prípraviť túto delikatesu.

Recept na guláš z diviny s brusnicovou omáčkou

Ingrediencie

Na guláš:

  • 800 g diviny (napríklad jelenie alebo daniele mäso)
  • 2 stredné cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 2 zemiaky
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 1 lyžica mletej papriky
  • 1 lyžička kmínu
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 liter vývaru (ideálne z diviny)
  • 2 bobkové listy
  • 2 klobásy (voliteľné, pre výraznejšiu chuť)

Na brusnicovú omáčku:

Kuracie prsia s enciánom

Kuracie prsia s enciánom

Čítať viac »

  • 300 g čerstvých alebo mrazených brusníc
  • 2 lyžice trstinového cukru
  • šťava z 1 citróna
  • 1/2 šálky vody
  • štipka škorice (voliteľné)

Postup

  1. Príprava mäsa: Divinu dôkladne umyjeme a nakrájame na kocky. Cibuľu nasekáme nadrobno a cesnak prelisujeme.
  2. Restovanie: V priestrannej panvici alebo hrnci zahrejeme rastlinný olej. Pridáme cibuľu a restujeme ju do sklovita. Potom pridáme cesnak a ešte chvíľu restujeme.
  3. Mäso: K cibuli pridáme kocky mäsa a opiekame ho približne 5-7 minút, kým sa nezatiahne.
  4. Zelenina a koreniny: Pridáme nakrájanú mrkvu, zemiaky a všetky koreniny (mletú papriku, kmín, soľ, čierne korenie a bobkový list). Zalejeme vývarom a necháme variť na miernom ohni asi 1,5 až 2 hodiny, pokiaľ mäso nezmäkne.
  5. Brusnicová omáčka: Medzitým pripravíme brusnicovú omáčku. V hrnci skombinujeme brusnice, cukor, citrónovú šťavu a vodu. Varíme na strednom ohni, kým brusnice nezmäknú a nezačnú praskať. Môžeme pridať škoricu pre lepšiu arómu. Miešame, až kým omáčka nezíska hladkú konzistenciu.
  6. Podávanie: Keď je guláš dokončený, dochutíme podľa potreby. Servírujeme horúci guláš s brusnicovou omáčkou na strane alebo priamo na tanieri.

Záver

Guláš z diviny s brusnicovou omáčkou je vynikajúca voľba pre tých, ktorí obľubujú originálne a chutné jedlá. Spojenie hlbokých chutí mäsa a sladkej kyslosti brusníc vytvára harmonický zážitok, ktorý si zaručene obľúbite. Určite si tento recept uložte.čas na prípravu, pretože starostlivo pripravené jedlo je vždy odmeňujúce. Prajeme vám dobrú chuť!

 

Jeleni gulas s cervenym vinom a susenymi slivkami

5) Jelení guláš s červeným vínom a sušenými slivkami

 

Tekvicová nátierka

Tekvicová nátierka

Čítať viac »

Jelení guláš patrí medzi najchutnejšie a najaromatickejšie pokrmy, ktoré dokážeme pripraviť, obzvlášť keď máme prístup k čerstvým a kvalitným surovinám.

Zlúčenie lesného mäsa s červeným vínom a sušenými slivkami poskytuje tomuto jedlu neopakovateľný charakter a hlbokú chuť. Tento guláš je perfektný na chladné večery, kedy si chceme dopraviť niečo výnimočné a pokúšajúce. Poďme sa spolu pozrieť na recept!

Ingrediencie:

  • 800 g jelenieho mäsa (napríklad plece alebo stehno)
  • 2 veľké cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 1 zeler
  • 200 g sušených sliviek
  • 500 ml červeného vína (ideálne suchého)
  • 500 ml vývaru (môže byť hovädzí alebo z diviny)
  • 2 polievkové lyžice rastlinného oleja
  • 2 polievkové lyžice mletej papriky
  • 1 polievková lyžica majoránu
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu (podľa preferencií)

Postup:

  1. Príprava mäsa: Jelenie mäso dobre umyjeme a nakrájame na kusy o veľkosti približne 3×3 cm. Osolíme a okoreníme.
  2. Zelenina: Cibule, cesnak, mrkvu a zeler nakrájame na malé kúsky. Sušené slivky nakrájame na menšie časti.
  3. Smaženie: V hlbokom hrnci rozohrejeme rastlinný olej. Najprv osmažíme cibulu do sklovita, potom pridáme cesnak, mrkvu a zeler. Restujeme niekoľko minút, kým nezmäknú.
  4. Mäso: K zelenine nám pridáme nakrájané jelenie mäso. Opečieme ho zo všetkých strán, aby sa zatiahlo a získalo zlatú farbu.
  5. Pridanie korenín a vín: Pridáme mletú papriku, majorán a dobre premiešame. Potom zalejeme červeným vínom a necháme variť, kým sa alkohol neodparí (asi 5 minút).
  6. Varíme: Do hrnca pridáme vývar a sušené slivky. Privedieme do varu, následne znížime teplotu, prikryjeme a necháme dusiť na miernom ohni približne 1,5 až 2 hodiny, kým mäso nezmäkne a chute sa prepoja. Občas zamiešame a v prípade potreby dolievame trochu vývaru.
  7. Záverečná úprava: Na záver skontrolujeme chuť a v prípade potreby dosolíme a dokoreníme. Guláš podávame s čerstvým chlebom alebo knedľou a posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou.

Záver

Jelení guláš s červeným vínom a sušenými slivkami predstavuje kulinársky zážitok, ktorý vás ohromí svojou bohatou chuťou a vôňou. Príprava tohto pokrmu vás prenesie do hĺbky slovenských lesov a na chvíľu vás zaviedne do atmosféry jarmokov a osláv.

Verím, že si ho vychutnáte so svojou rodinou alebo priateľmi a že sa stane obľúbeným jedlom na vašom stole. Dobrú chuť!

Kotlíkový guláš s divinou a húbami

6) Kotlíkový guláš s divinou a hubami

 

Guláš patrí medzi preferované jedlá, ktoré si často spájame s príjemnými chvíľami strávenými s rodinou a priateľmi v prírode. Ak však chcete obohatiť tradičný guláš o jedinečné chute a arómy, pustite sa do varenia kotlíkového guláša s divinou a hubami.

Tento recept ponúka spojenie kvalitného mäsa a aromatických húb, ktoré určite poteší každého znalcov jedla. Poďme sa pozrieť na potrebné.suroviny a procesy, ktoré vás privedú k jedinečnému jedlu.

Ingrediencie:

  • 1 kg divinového mäsa (napríklad srnčieho alebo jeleňového)
  • 300 g čerstvých húb (napríklad hríbov alebo hlivy, aj sušených)
  • 2 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 čajové lyžičky mletého korenia paprika
  • 1 čajová lyžička mletého čierneho korenia
  • 2 bobkové listy
  • 1 liter hovädzieho vývaru (alebo vody)
  • 3 polievkové lyžice rastlinného oleja
  • Soľ podľa chuti
  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie

Postup:

  1. Príprava surovín: Najprv si pripravte všetky potrebné suroviny. Divinové mäso opláchnite a nakrájajte na kocky. Húby dôkladne umyte a nakrájajte na menšie kusy. Cibuľu a cesnak nasekajte na jemno.
  2. Restovanie: Na zohriatom oleji v hrnci osmahnite cibuľu do sklovita. Potom pridajte nasekaný cesnak a krátko ho restujte, aby sa uvoľnila jeho aróma.
  3. Opekanie mäsa: K smažiacej sa cibuľke vložte divinové mäso a opražte ho zo všetkých strán, aby sa zatiahlo a získalo farbu.
  4. Pridanie húb: Keď je mäso dostatočne opečené, pridajte nakrájané húby a miešajte, kým sa neuvoľní všetka ich šťava.
  5. Pridanie korenín: Do zmesi pridajte mletú papriku, čierne korenie, bobkové listy a soľ. Dobre premiešajte, aby sa koreniny rovnomerne rozložili.
  6. Varovanie: Do hrnca nalejte hovädzí vývar alebo vodu a priveďte do varu. Potom znížte teplotu a nechajte guláš variť na miernom ohni približne 1,5 až 2 hodiny. Občas premiešajte a kontrolujte, či je mäso varené do jemného stavu.
  7. Servírovanie: Hotový guláš podávajte v hlbokých miskách, posypaný čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou. Môžete ho ponúknuť s čerstvým chlebom alebo haluškami.

Záver:

Kotlíkový guláš s divinou a hubami je skutočná delikatesa, ktorá okorení každú oslavu či výlet do prírody. Jeho bohatá chuť a vôňa sa postarajú o to, že sa k nemu budete ochotne vracať. Vyskúšajte tento recept a prekvapte svojich blízkych vynikajúcim jedlom, ktoré si zamilujú. Prajeme dobrú chuť!

Ako uvariť ten najlepší kotlíkový guláš z hovädzieho mäsa . Gulas na dedine.

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *